Kevésbé népszerű, mint az apró, rózsaszínű hónapos retek vagy a hosszúkás, fehér jégcsapretek, pedig a téli szezon egyik legfontosabb zöldsége. A fekete retek a hideg hónapokban is elérhető, olcsó, finom és igazi vitaminbomba.

Ókori csodaszer: ismerd meg a filléres fekete retket

Úgy tartja a közvélekedés, hogy a fekete retek már az ókorban is népszerű eledel volt, olyannyira, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgáknak ezt a különös, fekete, durva, szőrös levelű zöldséget adták étekül, hogy bírják a megfeszített munkatempót. De ette nem csak a rabszolga, a módosabb ember is, hiszen gyógyhatása régóta ismert, őshazájában, Ázsiában igencsak népszerű volt. Nem csoda, hogy említést tesz róla a hagyományos japán és indiai gyógyászat is. A kínaiak puffadás ellen használták, a 16. századi Angliában emésztési és húgyúti problémákat, epebajt kúráltak vele.

A fekete retek – nevéből adódóan – sötét színű, héja kicsit érdesebb, vastagabb, mint a hónaposreteké, íze intenzívebb, kesernyésebb, egyébként nagy különbség nincs a két zöldség között. Egész évben kapható, különösen a téli időszakban érdemes sokat venni belőle, és nemcsak azért, mert szinte mindenhol elérhető és olcsó, hanem mert kifejezetten fontos, hogy a benne található ásványi anyagok, vitaminok óvják szervezetünket ebben a megfázós, betegeskedős időszakban. Természetes növényi vízhajtó, segíti az emésztőrendszer egészséges működését (magas rosttartalmának köszönhetően jól kezelhető vele a székrekedés), rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az epe- és a vesekő kialakulásának esélyét, támogatjuk a szervezet méregtelenítési folyamatát. Tisztítja a vért, támogatja a máj működését.

Facsart levét külsőleg használva enyhíthetjük a reumatikus fájdalmakat. Annak is érdemes fekete retket fogyasztania, aki nehezen vagy rosszul alszik, a népi gyógyászat álmatlanság gyógyítására is használta, sőt pókcsípés okozta fájdalom enyhítésére is. Fogyasztása javasolt magas vérnyomás, illetve fog- és fogínyproblémák esetén is.

freepic

Vitaminbomba télre

Nem csak ásványianyagokban gazdag: a nagy mennyiségű kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor mellett tartalmaz A-, B1- és B2-, C- és E-vitamint is. Nem véletlenül népszerű a téli időszakban, hiszen segít lerövidíteni a megfázásos, légúti betegségek lefolyásának idejét. Remek megoldás torokfájásra, köhögésre, enyhíthetjük vele az influenza kellemetlen tüneteit, illetve erősíthetjük vele az immunrendszert.

Ahogyan a többi retekfélét, a fekete retket is nyersen fogyaszthatjuk, evés előtt azonban mindenképpen hámozzuk meg. Kiváló saláta-alapanyag, reszelve, mézzel meghintve szinte azonnal enyhíti a megfázásos betegség tüneteit. Ha túl erősnek találjuk az ízét, süssük meg sütőben, így enyhül a kesernyéssége.

Tárolása

Legjobb, ha ép héjú, kemény gumójú retket vásárolunk, amin már pici sérülés található, az gyorsabban romlik. Egyébként nagyon sokáig eláll, főleg, ha nem fosztjuk meg a szárától. Szobahőmérsékleten is eláll 3-4 napig, hűtőben, pincében, hűvös helyen, jól tárolva akár a tél végéig is kihúzza.

Csak mértékkel!

Habár alig tartalmaz zsírt vagy kalóriát, és a fogyókúra szerves része lehet, mégsem ajánlott a túlzott fogyasztása. Különösen azoknak kell figyelni, akik gyomor- vagy bélgyulladásban szenvednek – ők, mielőtt retekkúrába kezdenének, mindenképpen egyeztessenek orvosukkal.

100 g fekete retekben van

Energia: 16 kcal

Fehérje: 0,7 g

Zsír: 0,1 g

Szénhidrát: 1,9 g

Rost: 1,6 g

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink