Manapság egyre többet hallani a bennünk lévő apró kis élőlényekről, melyek a bélflórát alkotják. Mégis csak kevesen tudják, hogy immunrendszerünk működéséért is nagy részben ezek a jótékony baktériumok felelnek, és érdemes nagyon vigyázni rájuk.

Nagy őszi immunerősítés: hihetetlen dolgokra képes a bélflóra

Az egészségért mi felelünk

Beköszöntött a hűvös idő és ezzel együtt a betegségek időszaka is. Sajnos ilyenkor sokkal gyakrabban kapjuk el a különböző nyavalyákat, és szorulunk gyógyszeres kezelésre. Ha mégis jó lenne elkerülni mindezt, és egészségünket megerősítve szeretnénk nekivágni a télnek, érdemes megismerni a testünk különös lakóját, a bélflórát, amit megannyi apró kis élősködő, köztük pre,- és probiotikum alkot.

Hoppá!

A legújabb orvosi kutatások szerint a bélben lévő probiotikumok az agyműködésre is hatással lehetnek, ezért is fontos, hogy egy antibiotikum kúra után, – amikor nem csak a betegséget kiváltó kórokozók, de az egészséges baktériumok is elpusztulnak a szervezetünkben – pótoljuk azokat. Szakemberek kutatásai szerint, különösen újszülötteknél és kisgyermekeknél lehet ennek óriási jelentősége, hiszen a bélflóra csak a születés után alakul ki, és ekkor még nagyon sérülékeny.

7 HIHETETLEN tény az egészséges bélflóráról:

  1. Egy egészséges bélflóra megakadályozza bennünk a baktériumok, paraziták és gombák elszaporodását
  2. Erősíti az immunrendszert
  3. Csökkenti az antibiotikumok által okozott gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokat
  4. Segíti az emésztést, javítja a tápanyagok tökéletes felszívódását
  5. B-vitamint és folsavat termel
  6. Lebontja a tejcukrot
  7. A vastagbélben lakó bélflóra tömege 1-1,5 kilogramm

Ez mind az immunrendszert rombolja!

 

A bélflóra egyensúlyát könnyű felborítani, a szervezetet ugyanis nagyon leterheli egy antibiotikumos kúra, hosszan elhúzódó gyógyszer vagy fájdalomcsillapító, fogamzásgátló szedés is. De a cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend, a dohányzás, a máj különböző betegségei, a háztartási vegyszerek használata, és a hosszú, tartós stressz is tönkreteheti a jótékony baktériumokat. Nagyon fontos tehát, hogy időről időre pótoljuk ezeket!

Mikor érdemes probiotikum kúrát végezni?

  • Antibiotikumos kezelések során, vagy azt követően mindenképpen érdemes regenerálni a sérült bélflórát
  • Betegség megelőzésre, és immunrendszer erősítésre is használhatjuk a probiotikumokat
  • Hasmenéses, hányásos betegségek alatt is hasznos lehet a kúra, de egy idegen helyre utazás előtt, megelőzésként is használhatjuk
  • A laktózintolerancia (tejérzékenység) tüneteinek enyhülése is elérhető vele
  • A csontritkulás megelőzésében is fontos, mert fokozhatjuk a kalcium felszívódását
  • Különböző allergiás megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet

Ma már a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is ajánlják a probiotikumokat, mert a szedési időszak alatt, csökkentette a vér koleszterint és triglicerin szintjét. Sőt, a legújabb kutatások szerint a nők rettegett betegsége, a Candida gomba is sokkal könnyebben leküzdhető, ha tökéletesen egészséges a bélflóra.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink