A hűvösebb hónapokban érdemes rendszeresen szelídgesztenyét fogyasztani. Elmondjuk, miért olyan egészséges, és néhány nagyszerű receptet is ajánlunk!

Őszi vitaminbomba: egyél több gesztenyét!

Miért hasznos?

A diófélék családjához tartozó gesztenye a földimogyoró, dió, kesudió, kókuszdió és mandula közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. A citrusfélék, a savanyított káposzta, a csipkebogyó mellett érdemes rendszeresen fogyasztani az igazi téli csemegének számító szelídgesztenyét. Az imént felsorolt diófélék közül egyedül a kesudió előzi meg a B2-vitamin tekintetében, B6-vitaminforrásként pedig hatékonyabb a kókusznál és a mandulánál is. A szelídgesztenye jó nátrium-, kálium-, foszfor- és kalciumforrás, ráadásul a többi diófélével és magvakkal szemben alig tartalmaz zsírt (lásd alább), ezért natúr változata testsúlycsökkentő étrendekbe, alacsony energiatartalmú diétákba is beépíthető. A gesztenye csökkentheti az éhségérzetet, magas szénhidráttartalma miatt helyettesítheti a gabona- és burgonyaféléket. Nem csoda tehát, hogy Európában a téli időszakban vagy nagyobb éhínség idején a túlélés kulcsa volt a gesztenyetermés.

 

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

A szelídgesztenye a gasztronómia számos területén kedvelt alapanyag. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként. A gesztenyemasszát elsősorban édességek készítéséhez használjuk, pedig húsételek készítéséhez is kiváló. A gesztenye magas keményítőtartalmú és gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják – tudtuk meg Baranyi Kriszta dietetikustól, aki recepteket is ajánl gesztenyéből. A szakember szerint csecsemőknek már 6 hónapos kortól adható. Ellentétben a többi dió- és mogyorófélével, nem allergizáló hatású, ugyanakkor magas szénhidrát- és fehérjetartalma miatt tápláló főzelék készíthető belőle.

Adatok 100 g gesztenyére vonatkozóan:

Fehérje: 4,8 g

Zsír: 1,5 g

Szénhidrát: 32,6 g

 

Egészségügyi hatása

A szelídgesztenyefa gyümölcse és kérge gyomor, bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó ellen gyakran használt. A népi gyógyászatban erőszeretettel alkalmazzák hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések, görcsök ellen. Téli meghűléskor főzete csökkenti a nyálkahártya-irritációt, de gargarizálószerként is használhatjuk légúti gyulladások esetén. A porrá őrölt kéreg mézzel keverve alkalmas köhögéscsillapításra. Ha pedig nyersen fogyasztjuk a termést, megszünteti a hasmenést, megnyugtatja bélrendszerünket, és pótolja a betegség miatt kiürült ásványi anyagokat. A gyümölcs héja – csersavtartalma miatt – szintén a hasmenés ellenszere, elődeink szerint. A gesztenyében található cseranyag vérzés esetén összehúzó hatású.

A tavasszal szedhető rügyek tisztító hatással vannak szervezetünkre, míg levelét közvetlenül a virágzás előtt és alatt érdemes gyűjteni. A magas csersavtartalmú levelekből teát főzhetünk, mely a népi gyógyászatban szamárköhögésre, száraz, görcsös köhögésre, asztmára ajánlott, de alkalmazzák fehérjevizelésnél is, sőt, ízületi merevséget és gyulladásos panaszokat, reumát is csillapíthat, hatóanyagai izomlazítóként is beválnak.

 

Ne keverjük össze!

A szelídgesztenye nem összekeverendő a vadgesztenyével. Igaz, ez utóbbinak is számos klinikai megfigyelés során igazolták gyógyhatásait: csökkenti a gyulladást és izzadványok képződését, javítja a perifériás vérkeringést és a nyirokáramlást, enyhíti a krónikus érpanaszokat. Javasolják visszérgyulladás, aranyeres bántalmak, visszeres lábszárfekély esetén, hatásos továbbá még porckorongsérvnél, valamint a csigolyák megbetegedésekor. A szakirodalom figyelmeztet, hogy a vadgesztenye házi szerek előállítására nem használható, mert csak pontosan adagolt készítményeitől várhatók eredmények!

Hazai lelőhelyek

A már Mátyás király udvarában is kedvelt szelídgesztenye az agyagos, káliumban dús meleg hegylejtőket szereti, hazánk legöregebb fái gesztenyefák, a Mecsek környékén, a Soproni- és a Kőszegi-hegységben, a Dunántúl délnyugati dombvidékén teremnek. Egyes városainkban és falvainkban, így például Velemben, Kőszegen, Ágfalván az olaszországihoz hasonló gesztenyefesztivállal ünneplik október táján az új termést.

Receptek gesztenyével

Gluténmentes kenyér gesztenyeliszttel

Hozzávalók:

  • 225 g gesztenyeliszt
  • 225 g rizs és burgonyaliszt keveréke
  • szárított élesztő 150 ml vízben feloldva
  • 2 ek cukor
  • 100 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 6 ek olaj
  • 1 kk só

Elkészítése:

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a cukrot egy tálban. Egy másik tálban verjük fel a két tojást a tejjel és az olajjal, majd öntsük hozzá az élesztőt, keverjük el. A folyékony masszát adjuk a liszthez és készítsünk belőle ragacsosabb tésztát. Tegyük a tésztát egy kivajazott tepsibe, majd hagyjuk kelni meleg helyen egy órát. Ha a duplájára kelt, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre süthetjük.

 

Gesztenye almával (6 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 100 g szelídgesztenye
  • 1 nagy alma

Elkészítése:

A kiengedett gesztenyét kevés vízzel tegyük egy jénaiba, alufóliával fedjük le, és előmelegített sütőben kb. 8 percig pároljuk. Ekkor tegyük mellé a cikkekre vágott almát és újabb 10-15 percig hagyjuk benn. Ha kész, turmixoljuk össze.

 

Gesztenyés pulykamell (7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 100 g gesztenye (lehet fagyasztott is)
  • 30-40 g pulykamell
  • 1 db krumpli

Elkészítése:

A krumplit a pulykamellel tegyük fel párolni, közben a gesztenyét a sütőben süssük meg, vagy ha mirelit, kiolvasztás után kevés vízzel, alufóliával letakart jénaiban kb. 20-30 perc alatt pároljuk puhára. Először a gesztenyét turmixoljuk a főzővízzel és a hússal és csak annyi krumplit tegyünk hozzá, hogy a megfelelő állagot elérjük.

 

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 l tej
  • 1 narancs héja
  • vanília
  • 2 ek keményítő (1 csomag vaníliás pudingpor)
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • fahéj

Elkészítése:

A mazsolát áztassuk annyi rumba, hogy ellepje. A tej egy részét melegítsük forrásig és tegyük bele a vaníliát, a lereszelt narancshéjat. Amíg hagyjuk kiolvadni a gesztenyemasszát, addig átveszi a narancs ízét és leszűrhetjük. Ha édesített gesztenyét kaptunk, azt nem kell már cukrozni. A tejet melegítsük forrásig, tördeljük bele a gesztenyemasszát és habverővel vagy botmixerrel dolgozzuk simára. Öntsük hozzá a narancsos tejet is, és a mazsoláról leszűrt rumot. Végül sűrítsük be a kevés hideg tejjel simára kevert keményítővel. Sült gesztenyét adhatunk levesbetétnek.

 

Ínyencségek szelídgesztenyéből

  • Gesztenyeliszt: a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készül, egyes vidékeken kenyeret is készítenek belőle.
  • Gesztenyesör: a szelídgesztenyét Európa déli országaiban gabonaként is számon tartják. Magas erjesztőképessége miatt a gesztenyelisztből (malátával keverve) „folyékony kenyeret” készítenek. Korzika egyik helyi specialitása.
  • Gesztenyepálinka: szelídgesztenyéből készítik, prémium kategóriának számít.
  • Gesztenyeméz: sötétbarna színű, különleges ízvilágú mézféle. Mint arról decemberi magazinunkban már beszámoltunk, csökkenti a vérszegénységet a számos nyomelem és magas ásványianyag-tartalma miatt. Visszértágulatra és trombózisra való hajlam esetén is előnyös a fogyasztása, de gyulladásokra is használhatjuk. Kesernyés íze miatt sütéshez és főzéshez nem javasolt.
  • Marrons glacés: az olasz kulinária világhírűvé vált édessége. A termést speciális módon szárítják, majd tömény cukorszirupban kandírozzák.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

10 TIPP, HOGY MEGSZABADULJON A MÉREGANYAGOKTÓL

AMIKOR A STRESSZTŐL BETEG A GYOMOR

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink