Mindennapi élet során számos káros anyag halmozódik fel a szervezetben. Azonban sokféle módszer létezik, amelyet bátran alkalmazhatsz ellenük, hogy egészségesebb legyél.

10 tipp, hogy megszabadulj a méreganyagoktól

1. Tengeri sós fürdő

Talán furcsának tűnik, de a só igenis jó hatással van a szervezet méregtelenítési folyamataira. A só ugyanis a bőrön keresztül vákuumot képez, kiszívja a káros anyagokat, így salaktalanítja a szervezetet. Ha a víz közel 37-38 C-fokos, akkor a méregtelenítés folyamatára még izzadással is rásegíthetünk. Utána egy könnyed radírozás, majd egy kis hidratálókrém is segíthet a folyamatban.

 

2. Citromlé

Minden reggel facsard ki egy egész citrom levét, keverj hozzá 1 dl langyos vizet, és egy hajtásra idd meg. A citrom C-vitamin-tartalma tökéletesen hasznosul a szervezetben, a langyos ital pedig megindítja az anyagcserét, lemosva a bélfalról a felesleges méreganyagokat. Ne aggódj, a sav nem fogja marni a gyomrod, ha fogyasztasz utána egy könnyű reggelit.

 

3. Savanyú káposzta

A savanyú káposzta anyagcsere-javító, salaktalanító hatású. Ráadásul egészséges is, mivel magas a C-vitamin-tartalma. Kiválóan laktat, naponta kis mennyiségben fogyasztva a szervezet elsavasodása miatt sem kell aggódni. Tarts egy kis doboz, 20-30 dkg savanyú káposztát a hűtőben, és napközben, amikor éhes vagy, csipegess belőle. Nagyon jól telíti a gyomrot, hűsít, jóízű. Mindezek mellett igazán diétabarát, hiszen 10 dekagrammban mindössze 20 kalória van, míg egy közepes almában 40-50 kalória is található.

 

Miért egészségesek az erjesztett ételek?

 

4. Leves

Főzz le egy nagy adag zöldséglevest. Ebéd előtt fogyassz el belőle egy csészényit, zöldségekkel alaposan megpakolva. A levét szűrd le, és napközben ezzel csillapítsd az éhségedet. Alaposan felmelegítve kortyolgasd el, akár egy csésze teát. A meleg folyadék kellemesen eltelíti a gyomrot, felmelegít, megnyugtat. Egészséges és tápláló, és mivel folyadék, belülről hidratál is. Arra ügyelj, hogy ne használj sok sót, csak a lehető legkevesebbet, mert az megköti a vizet, így nem éri el a megfelelő hatást. Ízesítésre használj zöld fűszereket, borsot, tárkonyt, lestyánt. Ezeknek a fűszereknek intenzív az ízük, így nem fogod hiányolni a sót. Ezzel az alacsony kalóriatartalmú levessel elősegítheted a fogyást, hiszen a főétkezések között kellemesen eltelítheti a gyomrod.

 

Leves a fogyókúrában: Így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen!

 

5. Zöld tea

A zöld teának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, így erősíti az immunrendszert. Segít a zsírsejtek lebontásában, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és a méregtelenítés módszereként is bevethető. Jóllakottságérzést kelt, kellemesen telíti a gyomrot. Természetesen mindez csak akkor igaz, ha natúr állapotban fogyasztod. Ne adj a teához cukrot vagy mézet, elkeverheted esetleg egy kis borsmentával, fahéjjal, a természetes aromák csak még pikánsabbá teszik. A borsmenta a zöld teával együtt frissít és élénkít, serkenti az agyműködést. Jobb, mint egy csésze fekete, hiszen belülről hidratál.

6. Csak zöldség

Hetente egyszer tarts egy szigorúan nyerszöldség-napot. Ez alatt az egy nap alatt számos káros anyagtól tisztulhat meg a szervezete, és rengeteg vitamint és ásványi anyagot fogyaszthat. Kétségtelenül kemény nap lesz, de ha megtalálod a legfinomabb, leglédúsabb és legropogósabb zöldségeket, akkor könnyedén eltelik ez a huszonnégy óra. A zöldségnapon csak ásványvizet vagy zöld teát igyál. Fogyassz paprikát, paradicsomot, kígyóuborkát, salátaféléket, a kedvenceidet. Kóstold meg a nyers zellert, sárgarépát és karalábét, sőt, karikázz magadnak cukkinit is. A választék igen széles, az a veszély biztosan nem fenyeget, hogy megunod a sok finomságot egy nap alatt. A zöldségekből készíthetsz turmixokat, frissen préselt leveket is. Például a paradicsomból, zellerből és petrezselyemből készített turmix kiváló levespótlék lehet délben, akár meg is borsozhatod kicsit az íze kedvéért. Sót azonban ne használj!

 

Sokkal több mint köret: Variációk barna rizsre

 

7. Barna rizs

Az egyik leghatékonyabb vér- és májtisztító, méregtelenítő hatású étel. Nagyon magas a rosttartalma, laktat, eltelít, és nagyon sokféleképpen elkészíthető, hogy egészséges legyen. Főzz le egy tasak barna rizst, és ezt oszd el egész napra. Reggelire talán furcsa rizst fogyasztani, de ha elkevered pár szem aszalt gyümölccsel, valamint adsz hozzá egy mokkáskanál mézet, ízletes energiabombát készíthetsz. Délben párolhatsz egy csészényi zöldséget, és ezt hozzákeverheted a rizshez. Vacsorára készíthetsz a délihez hasonló ételt: a rizshez keverhet párolt spenótot, spárgát, brokkolit. Főétkezések között próbálj meg csak párolt zöldségfélét fogyasztani, valamint sok ásványvizet vagy gyógyteát.

fehér, fekete, barna ételek

Fotó: Shutterstock

8. Aludttej vagy kefir

Étkezések között vagy akár főétkezések kiegészítéseként is, reggelire vagy vacsorára fogyassz 3-5 dl kaukázusi vagy sima kefirt, vagy az újra népszerűvé vált, klasszikus aludttejet. A kefir és az aludttej segíti az emésztést, serkenti a bél baktériumflórájának újratermelését, amely egy esetleges betegség vagy hiányos táplálkozás során megfogyatkozott. A kefir tartalmazza a tejtermékek közül a legtöbb baktériumfajt. Akár naponta is fogyaszthatjuk, de akinek érzékeny a gyomra, az hetente két-három alkalommal iktassa az étrendjébe. Hányással, hasmenéssel járó betegségek alatt, illetve azok lefolyása után pár napig érdemes kerülni. Remek gyógyír egyébként macskajajra is!

 

9. Csírák

Minden falat valódi, teljes értékű tápanyag! A csírák immunerősítő hatásúak, javítják az egészséget, fokozzák az energiaszintet és javítják az életminőséget, hiszen az összes nyers táplálék közül bennük található a legtöbb tápanyag. Az éppen csak kihajtott magok tele vannak tápanyagokkal. A csírák kiváló antioxidáns-, A-, B-, C- és E-vitamin-, kalcium-, kálium-, magnézium-, vas-, szelén- és cinkforrások. Laktatók és alacsony a kalóriatartalmuk, könnyű táplálékok és könnyen emészthetők. Nem kell belőlük nagy mennyiséget megenni ahhoz, hogy eltelj tőlük, az emésztése peddig sokkal könnyebbé váljon, elkerülj a puffadás, felfújódás. Keverheted salátába, de készíthetsz szendvicset is, amelyet csírákkal pakolsz meg. Nagyon népszerűek a hagymacsírák, a retek- vagy a brokkolicsíra, de számos egyéb verzió is fellelhető.

 

10. Reggelire céklalé

A cékla – amellett, hogy kiváló vízhajtó – a legjobb vérképző szer, tele van vassal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Fogyasztásával megelőzhető és elkerülhető a vérszegénység. Minden reggel igyál meg egy pohár céklalevet. Energikusabbnak, erősebbnek fogod érezni magad, hiszen a vérszegénység egyik tünete az állandó fáradtság, kimerültség. Aki nem vérszegény, az megelőzésképpen igya. Préseld ki a friss céklát, és fogyaszd a levét jóízűen.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.