A gersli vagy árpagyöngy egy olcsó, könnyen hozzáférhető gabonaféle, amivel remekül helyettesítheted a rizst, ahogy az alábbi gersli rizottó receptjénél is. A rizs és a gersli kalóriatartalma nagyjából megegyezik, viszont a gersli glikémiás indexe alacsonyabb.
A gersli az egyik legmagasabb nyomelem-tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.
Felhasználásról ide kattintva tudhatsz meg még többet!
Céklás-kecskesajtos gersli rizottó
Hozzávalók (4 személyre):
2 ek olívaolaj
1 fej lila hagyma
250 g gersli (árpagyöngy)
2 db cékla
100 ml száraz fehérbor
1,5 l zöldségleves-alaplé
100 g mirelit zöldborsó
só
őrölt fekete bors
100 g kecskesajt
petrezselyemzöld
Elkészítése:
1. Az apróra vágott hagymát dinszteljük üvegesre a felhevített olívaolajon egy nagyobb, mély serpenyőben. A céklát hámozzuk és reszeljük le, öntsük a serpenyőbe az átöblített (akár párórára beáztatott) árpagyönggyel és a fehérborral együtt.
2. Főzzük pár percig, míg a fehérbor elpárolog, majd lassan adagoljuk hozzá az alaplevet (egyszerre egy merőkanálnyit). Gyakori kevergetés mellett főzzük a „rizottót” addig, amíg az árpa megpuhul – ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe.
3. Ha puha, öntsük hozzá a felengedett mirelit borsót, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg (de csak óvatosan, mert a kecskesajt is sós!). Tálaláskor morzsoljuk rá a kecskesajtot, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra
- Így készül az ínycsiklandó gesztenyekrémleves!
- Top 3 egyszerű és finom fogás a quinoa főszereplésével