A gersli (árpagyöngy) egy kiváló alapanyag, nem csak a sólethez vagy a töltött káposztához. Ezúttal egy finom gersli rizottó készül belőle, a szezon egyik kedvencével, a céklával párosítva.

Próbáld ki az árpagyöngyöt! Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

A gersli vagy árpagyöngy egy olcsó, könnyen hozzáférhető gabonaféle, amivel remekül helyettesítheted a rizst, ahogy az alábbi gersli rizottó receptjénél is. A rizs és a gersli kalóriatartalma nagyjából megegyezik, viszont a gersli glikémiás indexe alacsonyabb.

gersli rizottó

Fotó: Shutterstock

A gersli az egyik legmagasabb nyomelem-tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Felhasználásról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olívaolaj

1 fej lila hagyma

250 g gersli (árpagyöngy)

2 db cékla

100 ml száraz fehérbor

1,5 l zöldségleves-alaplé

100 g mirelit zöldborsó

őrölt fekete bors

100 g kecskesajt

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Az apróra vágott hagymát dinszteljük üvegesre a felhevített olívaolajon egy nagyobb, mély serpenyőben. A céklát hámozzuk és reszeljük le, öntsük a serpenyőbe az átöblített (akár párórára beáztatott) árpagyönggyel és a fehérborral együtt.

2. Főzzük pár percig, míg a fehérbor elpárolog, majd lassan adagoljuk hozzá az alaplevet (egyszerre egy merőkanálnyit). Gyakori kevergetés mellett főzzük a „rizottót” addig, amíg az árpa megpuhul – ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe.

3. Ha puha, öntsük hozzá a felengedett mirelit borsót, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg (de csak óvatosan, mert a kecskesajt is sós!). Tálaláskor morzsoljuk rá a kecskesajtot, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink