A gersli (árpagyöngy) egy kiváló alapanyag, nem csak a sólethez vagy a töltött káposztához. Ezúttal egy finom gersli rizottó készül belőle, a szezon egyik kedvencével, a céklával párosítva.

Próbáld ki az árpagyöngyöt! Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

A gersli vagy árpagyöngy egy olcsó, könnyen hozzáférhető gabonaféle, amivel remekül helyettesítheted a rizst, ahogy az alábbi gersli rizottó receptjénél is. A rizs és a gersli kalóriatartalma nagyjából megegyezik, viszont a gersli glikémiás indexe alacsonyabb.

gersli rizottó

Fotó: Shutterstock

A gersli az egyik legmagasabb nyomelem-tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Felhasználásról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olívaolaj

1 fej lila hagyma

250 g gersli (árpagyöngy)

2 db cékla

100 ml száraz fehérbor

1,5 l zöldségleves-alaplé

100 g mirelit zöldborsó

őrölt fekete bors

100 g kecskesajt

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Az apróra vágott hagymát dinszteljük üvegesre a felhevített olívaolajon egy nagyobb, mély serpenyőben. A céklát hámozzuk és reszeljük le, öntsük a serpenyőbe az átöblített (akár párórára beáztatott) árpagyönggyel és a fehérborral együtt.

2. Főzzük pár percig, míg a fehérbor elpárolog, majd lassan adagoljuk hozzá az alaplevet (egyszerre egy merőkanálnyit). Gyakori kevergetés mellett főzzük a „rizottót” addig, amíg az árpa megpuhul – ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe.

3. Ha puha, öntsük hozzá a felengedett mirelit borsót, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg (de csak óvatosan, mert a kecskesajt is sós!). Tálaláskor morzsoljuk rá a kecskesajtot, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink