A gersli (árpagyöngy) egy kiváló alapanyag, nem csak a sólethez vagy a töltött káposztához. Ezúttal egy finom gersli rizottó készül belőle, a szezon egyik kedvencével, a céklával párosítva.

Próbáld ki az árpagyöngyöt! Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

A gersli vagy árpagyöngy egy olcsó, könnyen hozzáférhető gabonaféle, amivel remekül helyettesítheted a rizst, ahogy az alábbi gersli rizottó receptjénél is. A rizs és a gersli kalóriatartalma nagyjából megegyezik, viszont a gersli glikémiás indexe alacsonyabb.

gersli rizottó

Fotó: Shutterstock

A gersli az egyik legmagasabb nyomelem-tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Felhasználásról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olívaolaj

1 fej lila hagyma

250 g gersli (árpagyöngy)

2 db cékla

100 ml száraz fehérbor

1,5 l zöldségleves-alaplé

100 g mirelit zöldborsó

őrölt fekete bors

100 g kecskesajt

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Az apróra vágott hagymát dinszteljük üvegesre a felhevített olívaolajon egy nagyobb, mély serpenyőben. A céklát hámozzuk és reszeljük le, öntsük a serpenyőbe az átöblített (akár párórára beáztatott) árpagyönggyel és a fehérborral együtt.

2. Főzzük pár percig, míg a fehérbor elpárolog, majd lassan adagoljuk hozzá az alaplevet (egyszerre egy merőkanálnyit). Gyakori kevergetés mellett főzzük a „rizottót” addig, amíg az árpa megpuhul – ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe.

3. Ha puha, öntsük hozzá a felengedett mirelit borsót, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg (de csak óvatosan, mert a kecskesajt is sós!). Tálaláskor morzsoljuk rá a kecskesajtot, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.