A gersli (árpagyöngy) egy kiváló alapanyag, nem csak a sólethez vagy a töltött káposztához. Ezúttal egy finom gersli rizottó készül belőle, a szezon egyik kedvencével, a céklával párosítva.

Próbáld ki az árpagyöngyöt! Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

A gersli vagy árpagyöngy egy olcsó, könnyen hozzáférhető gabonaféle, amivel remekül helyettesítheted a rizst, ahogy az alábbi gersli rizottó receptjénél is. A rizs és a gersli kalóriatartalma nagyjából megegyezik, viszont a gersli glikémiás indexe alacsonyabb.

gersli rizottó

Fotó: Shutterstock

A gersli az egyik legmagasabb nyomelem-tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Felhasználásról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Céklás-kecskesajtos gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olívaolaj

1 fej lila hagyma

250 g gersli (árpagyöngy)

2 db cékla

100 ml száraz fehérbor

1,5 l zöldségleves-alaplé

100 g mirelit zöldborsó

őrölt fekete bors

100 g kecskesajt

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Az apróra vágott hagymát dinszteljük üvegesre a felhevített olívaolajon egy nagyobb, mély serpenyőben. A céklát hámozzuk és reszeljük le, öntsük a serpenyőbe az átöblített (akár párórára beáztatott) árpagyönggyel és a fehérborral együtt.

2. Főzzük pár percig, míg a fehérbor elpárolog, majd lassan adagoljuk hozzá az alaplevet (egyszerre egy merőkanálnyit). Gyakori kevergetés mellett főzzük a „rizottót” addig, amíg az árpa megpuhul – ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe.

3. Ha puha, öntsük hozzá a felengedett mirelit borsót, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg (de csak óvatosan, mert a kecskesajt is sós!). Tálaláskor morzsoljuk rá a kecskesajtot, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mi is az a hármas típusú diabétesz?
A cukorbetegség egy ritka formája, amely eltér mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesztől. A fiatalok cukorbetegségének is nevezik, mivel 25 éves kor alatt alakul ki.
5 zseniális, gyors reggeli Valentinra
Ha nem készültél semmivel Valentin-napra, akkor sem kell elkeseredni. Mutatunk néhány zseniális ötletet, amivel reggel meglepheted a párod.
Vigyázz, mit mivel eszel! Veszélyes ételkombinációk
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszel!
3 zseniális laktató leves, ha fogyni akarsz
Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!
Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!

Ajánlataink