A reflux ma már népbetegségnek számít, de a panaszok gondos nyersanyag-válogatással, konyhatechnológiával és életmódbeli változásokkal kezelhetők! Kreisz Andrea dietetikus tanácsai következnek.

Reflux: Mit tegyen a kellemetlen tünetek ellen? A dietetikus válaszol

Mit együnk, igyunk reflux esetén, és mit kerüljünk?

A nyersanyag-válogatásra jellemző, hogy a könnyen emészthető, durva rosttól mentes alapanyagokat részesítjük előnyben, és hagyjuk el a fokozott gyomorsav-elválasztást okozó élelmiszereket. Ez alapján reflux esetén kerülendőek a friss, kelt tészták (pl. kalács, friss kenyér), a mák, az aprómagvas gyümölcsök (pl. ribizli, málna, egres), valamim a citrom, a grépfrút, a savanykás narancs, a kivi.

 

A zöldségek közül a retek, uborka, káposzta, szárazhüvelyesek (fedő nélkül főzve esetleg tolerálható), vörös- és fokhagyma, kukorica, gomba okozhatnak panaszokat.

Kerülje a nagy mennyiségű tej és az erjedt, csípős sajtok (pl. márványsajt, pálpusztai) fogyasztását!

A húsok közül a füstölt, pácolt húsok és halak, hentesáruk, a fűszeres felvágottak, a húsleves, az erőleves, a kocsonya, a durva rostozatú húsok (marha, sertés, vadhús), a pacal kedvezőtlen a diéta szempontjából. Zsíros felvágottak (zsírtartalom: 20 % feletti), például olasz, téliszalámi, turista, kolbászok, hurka okozhatnak refluxos tüneteket.

Állati eredetű zsírok, tepertő, szalonna helyett növényi olajok és margarin használata javasolt.

A folyadékok közül az alkoholos italok, szénsavas italok, kólafélék, svéd tea, erős fekete tea, feketekávé, karamell, limonádé, túl forró vagy túl hideg italok szintén panaszt okozhatnak, ahogy a cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is.

 

Mi a reflux?

A reflux egy emésztési probléma, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Tünetei: gyomorégés, fokozódó nyálelválasztás, égő-maró érzés a nyelőcsőben, a nyelőcső szűkülete, nyelőcső gyulladás miatt fellépő fájdalmas nyelés, a gyomor tartalmának visszaöklendezése.

 

Mivel ízesítsen?

Enyhe, kímélő fűszerezés (pl. borsikafű, kapor, majoránna, köménymag, vasfű, snidling, petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű stb.) nem kontraindikált, de az erős paprika, chili, feketebors, mustár, ecet, torma, szerecsendió, a túlzott mértékű cukrozás, méz már nem javasolt!

 

Elkészítési módok

Elsősorban a zsírszegény konyhatechnikát javasoljuk, mint a főzés, gőzben főzés, párolás, cserépedényben, alufóliában, sütőzacskóban való sütés. Sűrítésre a finom habarás (tejjel, kefirrel, joghurttal), diétás rántás tökéletesen megfelel.

 

Jó tanácsok refluxosoknak:

  • Kerülje a savtermelést, nyálelválasztást fokozó ételeket, mint például a cukorka, a rágógumi, valamint a vízszintes testhelyzetben, görnyedt testtartásban történő evést.
  • Közvetlenül étkezés után ne feküdjön le!
  • Az alsó sphinter (záróizom) nyomását csökkentő ételeket is érdemes elkerülni. Ilyenek a zsíros ételek, a csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a koffein (kávé). Ugyanígy az erős vagy túl nagy mennyiségű tea, borsmenta, fodormenta, fokhagyma, vöröshagyma fogyasztást is ajánlott elhagyni.
  • Fehérjebevitel minden étkezésben szerepeljen (sovány hús, tojásfehérje, sonkafélék, sajt), mert növeli a záróizom nyomását.
  • Minden étkezés tartalmazzon darabos, szilárd ételt.
  • Egyen naponta többször (5-6 alkalommal), kis adagokat!
  • A dohányzás, a szűk ruházat a hasi tájékon, a nehéz tárgyak emelése, a hajolgatás nem ajánlott!

 

Függ az egyéni tűrőképességtől

A reflux étrendjére jellemző, hogy bizonyos nyersanyagok egyéni érzékenységtől függően fogyaszthatóak. Az egyéni tűrőképesség sokban befolyásolja a diétában szereplő esetleg panaszt okozó ételek, italok listáját.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink