A reflux ma már népbetegségnek számít, de a panaszok gondos nyersanyag-válogatással, konyhatechnológiával és életmódbeli változásokkal kezelhetők! Kreisz Andrea dietetikus tanácsai következnek.

Reflux: Mit tegyen a kellemetlen tünetek ellen? A dietetikus válaszol

Mit együnk, igyunk reflux esetén, és mit ne?

A nyersanyag-válogatásra jellemző, hogy a könnyen emészthető, durva rosttól mentes alapanyagokat részesítjük előnyben, és hagyjuk el a fokozott gyomorsav-elválasztást okozó élelmiszereket. Ez alapján reflux esetén kerülendőek a friss, kelt tészták (pl. kalács, friss kenyér), mák, aprómagvas gyümölcsök (pl. ribizli, málna, egres), valamim a citrom, grépfrút, savanykás narancs, kivi.

A zöldségek közül a retek, uborka, káposzta, szárazhüvelyesek (fedő nélkül főzve esetleg tolerálható), vörös- és fokhagyma, kukorica, gomba okozhatnak panaszokat.

Kerülje a nagy mennyiségű tej és az erjedt, csípős sajtok (pl. márványsajt, pálpusztai) fogyasztását.

A húsok közül a füstölt, pácolt húsok és halak, hentesáruk, a fűszeres felvágottak, a húsleves, az erőleves, a kocsonya, a durva rostozatú húsok (marha, sertés, vadhús), a pacal kedvezőtlen a diéta szempontjából. Zsíros felvágottak (zsírtartalom: 20 % feletti), például olasz, téliszalámi, turista, kolbászok, hurka okozhatnak refluxos tüneteket.

Állati eredetű zsírok, tepertő, szalonna helyett növényi olajok és margarin használata javasolt.

A folyadékok közül az alkoholos italok, szénsavas italok, kólafélék, svéd tea, erős fekete tea, feketekávé, karamell, limonádé, túl forró vagy túl hideg italok szintén panaszt okozhatnak, ahogy a cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is.

 

Mi a reflux?

A reflux egy emésztési probléma, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Tünetei: gyomorégés, fokozódó nyálelválasztás, égő-maró érzés a nyelőcsőben, a nyelőcső szűkülete, nyelőcső gyulladás miatt fellépő fájdalmas nyelés, a gyomor tartalmának visszaöklendezése.

 

Mivel ízesítsen?

Enyhe, kímélő fűszerezés (pl. borsikafű, kapor, majoranna, köménymag, vasfű, snidling, petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű stb.) nem kontraindikált, de az erős paprika, chili, feketebors, mustár, ecet, torma, szerecsendió, túlzott mértékű cukrozás, méz már nem javasolt.

 

Elkészítési módok

Elsősorban a zsírszegény konyhatechnikát javasoljuk, mint a főzés, gőzben főzés, párolás, cserépedényben, alufóliában, sütőzacskóban való sütés. Sűrítésre a finom habarás (tejjel, kefirrel, joghurttal), diétás rántás tökéletesen megfelel.

 

Jó tanácsok refluxosoknak:

  • Kerülje a savtermelést, nyálelválasztást fokozó ételeket, mint például a cukorka, a rágógumi, valamint a vízszintes testhelyzetben, görnyedt testtartásban történő evést.
  • Közvetlenül étkezés után ne feküdjön le!
  • Az alsó sphinter (záróizom) nyomását csökkentő ételeket is érdemes elkerülni. Ilyenek a zsíros ételek, a csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a koffein (kávé). Ugyanígy az erős vagy túl nagy mennyiségű tea, borsmenta, fodormenta, fokhagyma, vöröshagyma fogyasztást is ajánlott elhagyni.
  • Fehérjebevitel minden étkezésben szerepeljen (sovány hús, tojásfehérje, sonkafélék, sajt), mert növeli a záróizom nyomását.
  • Minden étkezés tartalmazzon darabos, szilárd ételt.
  • Egyen naponta többször (5-6 alkalommal), kis adagokat!
  • A dohányzás, a szűk ruházat a hasi tájékon, a nehéz tárgyak emelése, a hajolgatás nem ajánlott!

 

Függ az egyéni tűrőképességtől

A reflux étrendjére jellemző, hogy bizonyos nyersanyagok egyéni érzékenységtől függően fogyaszthatóak. Az egyéni tűrőképesség sokban befolyásolja a diétában szereplő esetleg panaszt okozó ételek, italok listáját.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Zöld teás tápiókapuding – A nap kedvenc egészséges desszertje
Szeretne kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!
Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”
A színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye.
Képesség az örömre
Időnként kirobbanó formában, máskor csak erős közepes szinten éljük napjainkat. Majd valami újra összeroppan... A szomorúság, csalódás oka ezerféle lehet. Leegyszerűsödnek a napok, a színek eltűnnek, beszürkülnek.
Reggelizzen, és fogyjon! – Tippek típusok szerint
Attól függően, hogy mit szeret reggelizni, elárulunk néhány trükköt, amelyeknek a segítségével könnyebb lesz megszabadulni a pluszkilóktól!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.