Két mozgásterapeuta szerint a reflux kezelésében nem a gyomron belül kell keresni az okot és a megoldást. Tapasztalataik szerint ugyanis a rekeszizom erősítésével ez a súlyossá válható betegség gyógyítható. 

Egy különleges edzéssel gyógyítható a reflux

Iklódi Zoltán és Gergely Tibor mozgásterapeuták szerint a reflux változatos, sokszor kellemetlen és akár súlyos tüneteit a rekeszizom gyengesége okozhatja, amely nem engedi rendesen záródni a gyomorszájat. A gyógyszerek a gyomorsav mennyiségét próbálják csökkenteni, hogy kevesebb áramoljon a nyelőcsőbe. Ha azonban a gyomorszáj normálisan működne, akkor a nedv, bármennyi van is, nem juthatna ki.

HOL IS VAN?

A hasüreget alulról a medencecsont és izmai, hátulról a gerinc ágyéki szakasza és annak izmai, oldalról és elölről a hasizmok rétegei, felülről pedig a rekeszizom határolja. A medence és a törzs izmait sokkal többet használjuk, mint a rekeszizmot, már azzal is, hogy felkelünk, járkálunk, teszünk-veszünk, így aztán azok erősebbek is. A gyomorszáj ott található, ahol a nyelőcső áthatol a rekeszizmon. Alatta helyezkedik el egyebek közt az emésztőrendszer, fölötte pedig a tüdő és a szív.

A reflux oka lehet minden, ami a hasban lévő nyomást növeli; gyakori puffadás, nagy zabálások, túlzott hasizomedzések, de akár alkati tényezők is. A szálkás, vékony emberek, például a maratonfutók esetében nagyobb az esély a kialakulására, mert „túl jól” tart a has- és az egész törzsizomzatuk, tehát növeli a nyomást. A görnyedt ülés miatti nagyobb hasűri nyomás is a rekeszizmot terheli, felfelé „tolja” a gyomrot. Ezt azonban nem érezzük időben, kivéve egyegy nagy étkezés után, amikor „majd kipukkadunk”, feszül a hasüreg, és csak egyenesen tudunk ülni.

ELFELEJTETT LÉGZÉS

Kisgyermekkorban a levegőt még nagyrészt hasi légzés útján vesszük, majd később „leszokunk” erről, legalábbis a legtöbben. A férfiak ugyan többet lélegeznek hasba, de ahhoz ők sem eleget, hogy karban is tartsák az izmot. A pihegő hasi légzés pont annyira edzi a rekeszizmot, mint a combot a séta a kisboltig… Ülve – ráadásul görnyedten – ez nem megy, és a képernyő előtt amúgy is csupán pár deci levegővel vegetálunk egész nap.

Sportolásnál sem hasba lélegzünk, mert a törzsizmok ellentartanak. A jógában van ugyan hasi légzés, de a has- és a törzsizmok erejével fújják ki a levegőt, ami a refluxnak nem jó, mert tovább növeli a nyomást. – Azt szoktuk javasolni, csalják el a kifújást, csak engedjék ki a levegőt – mondja a mozgásterapeuta.

NEM BARÁT

A hasprés összenyomja a hasüreget és feszíti az izmot. – Inkább a statikus gyakorlatokat szoktuk javasolni, például a planket. Egyébként nincs is szükség nagy terhelésre, csak azt kellene elérni, hogy egyenesen tudjunk ülni, hogy ne fájjon a hátunk, a nyakunk, úgy kevésbé alakulhat ki a reflux is – jegyzi meg a mozgásterapeuta. Ha a rekeszizom gyenge a nyomástól, változik az alakja, és sokszor nem engedi összezáródni a gyomorszájat. Minél többször történik ez meg, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyomorsav vagy a gőze feljusson a nyelőcsőbe, a garatba vagy akár visszafolyjon a légcsőbe és rengetegféle kellemetlen tünetet okozzon.

A MEGOLDÁS – Megerősítjük a rekeszizmot, csökkentjük alatta a nyomást, ezzel befolyásoljuk a gyomorszáj működését – mondja Iklódi Zoltán. A kezelésen háton fekszik a páciens, csak a bordáitól a medencéjéig kell felhúznia a ruháját. A nagyjából húszperces – finom – hasmasszázs közben lehetnek érzékeny pontok, kiderülhet puffadás, székrekedés, fájdalom, amelyeken lehet is segíteni. A hasi légzés megtanulása után következik egy olyan fogás, amely néhány hirtelen – nem fájdalmas – mozdulatból áll és házi feladat is van; erősíteni a rekeszizmot.

Ehhez idő kell, hetekig naponta többször is csinálni kell a negyedórás gyakorlatot. Ahogy minden más izom, ha eddzük, hétről hétre erősebb lesz, így le is bukik, aki nem gyakorol. Ha tudatosul a rekeszizom edzése, karban lehet tartani az esetleg visszatérő refluxot. A gyógyulás aránylag gyors, de egyénfüggő: ki több, ki kevesebb kezeléstől jön helyre, de az is előfordul, hogy nem lehet „csodát tenni”.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink