A reflux, a különböző hasi fájdalmak, görcsök, a székrekedés egyre több embernek nehezíti meg a mindennapjait. Még azokét is, akik egészségesen táplálkoznak.

Reflux, a leggyakoribb bűnösök

Szénsavas üdítők

Megszokott napi bűnözés ez sokaknak, gondolván, ennyi még nem „bántja” az emésztésünket. Sajnos nagyobbat nem is tévedhetnének: a szénsavas italok gyakori fogyasztása reflux kialakulásához vezethet. A puffadásról és a szinte azonnal jelentkező böfögésről nem is beszélve, ami szintén kellemetlen.

Olajban sült ételek

A rántott ételek, a sült krumpli, a lángos a diétázók egyik fő mumusa. Érdemes minél ritkábban fogyasztanunk ezeket, és nem csak az alakunk megőrzése érdekében. Talán a nevében gyorskaja, ám az emésztésünket alaposan lelassítja. A baj továbbá az, hogy ezek az ételek ellazítják a nyelőcső alsó záróizmát – aminek feladata, hogy megakadályozza, a savak a gyomorból visszajussanak a nyelőcsőbe – ez pedig refluxos tüneteket okozhat. Nem véletlenül érezhetünk gyomorégést, akár szívtájéki fájdalmat egy-egy kiadós rántott étel elfogyasztása után. Ugyanígy érezhetünk a burgonyából készült chipsek után is, amelyek szintén olajosak, zsírosak, megfekszik a gyomrot, nehezítik az emésztést, ráadásul rendkívül hizlalóak.

Szójaszósz

A szushiimádók étrendjének fontos része. Sajnos azonban glikációs végtermék (angolul AGE, vagyis Advanced Glycation End), és gyomorbántalmakat okozhat, ha sokat fogyasztunk belőle. A glikációs végtermék egy kémiai folyamat eredményeként alakul ki a magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, ha magas hőfokon kezeljük, sütjük, főzzük őket. Ez a kémiai reakció a szénhidrátok, fehérjék és zsírok közt zajlik le és gyulladást okozhat a szervezetben. Nem csak a gyomor számára ártalmas, de a bőrnek sem tesz jót. Azt javasoljuk, ha legközelebb szushit eszik, próbálja elhagyni a „mártogatóst”, és figyelje a szervezete reakcióját.

Vörös húsok

Kisebb adagban egészségesek, ám ha sokat fogyasztunk belőlük, nem csak a szívünknek és a vérnyomásunknak ártunk. Zsírban gazdagok lévén – hasonlóan az olajban sült ételekhez –, ellazítják a nyelőcső záróizmát, ami szintén gyomorégéses panaszokhoz vezet. Míg a joghurtban található baktériumok az emésztést segítik, a vörös húsokban (és a feldolgozott hústermékekben) úgynevezett Neu5Gc molekula található, amely gyulladást okozhat a bélrendszerben. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk például a steakről, de érdemes ritkábban fogyasztani, illetve olyan marhából készíteni, amely szabad tartásban nevelkedett és kukoricatakarmány helyett füvet legelt.

Éretlen banán

Hajlamosak vagyunk a boltban a „csúnya”, megbarnult helyett a világosabb, zöldesebb árnyalatú, még éretlen banánt választani. Ezzel nincs is baj, ha otthon hagyunk a gyümölcsnek időt, hogy beérjen. Fontos, hogy éretlenül ne együk, az éretlen banánnak ugyanis magas a tannintartalma, ami lelassítja az emésztést (igaz, ez például hasmenéskor kifejezetten hasznos lehet) és megviseli a bélrendszert. Ha gyakran tapasztal székrekedést, kellemetlen tüneteket banánfogyasztás után, érdemes türelmesnek lenni, és csak érett állapotban enni ezt a szuper gyümölcsöt.

Tojás

Az egyik legegészségesebb étel, mindenkinek ajánljuk gyakori fogyasztását. Ugyanakkor, ha túl sokat eszünk belőle, allergiás tüneteket okozhat – a gyerekek között ez a második leggyakoribb allergiafajta. De nem csak allergiás tüneteket okoz, gyomorbántalmakat is előidézhet azoknál, akik érzékenyek rá.

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink