Lehet kicsi piros, nagy fehér vagy akár fekete is, gömbölyű vagy hosszúkás. Bármelyiket is választod, jól döntesz!

Olcsó, mégis sokat tesz az egészségedért: ezért remek választás a retek!

A retek az egyik legegészségesebb zöldség, amit beilleszthetsz a reggelidbe, vacsorádba vagy akár a salátádba. De miért olyan nagyszerű?

Változatos fajták

A retek formára és színre is számtalan lehet: van henger alakú, kerek, piros, fehér, fekete, de még lila is. Ha a klasszikus ízeket kedveled, a hónapos retek a legjobb választás, de a jégcsapretek is remek, ha egyáltalán nem kedveled a csípős ízeket. A fekete retek jellegzetes ízéről és gyógyhatásairól ismert, a Daikon (kínai retek) pedig a legcsípősebb mind közül.

Miért érdemes fogyasztanod?

Nemcsak finom, de fantasztikus hatással van a szervezetedre:

  • Támogatja az emésztést: magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserédet.
  • Antioxidáns bomba: a citrusfélékhez hasonlóan segít leküzdeni a szabad gyököket.
  • Multivitamin a testednek: A-, C- és K-vitamint is tartalmaz, ezért jót tesz a bőrnek és a sejtek regenerációjának.
  • Ásványi anyagokban gazdag: vas, kálium, nátrium és kalcium segíti a szervezeted működését.
  • Tökéletes diétához: 100 gramm mindössze 16 kcal, miközben rendkívül laktató.
  • Izomépítő: magas proteintartalma miatt segíti az izmok fejlődését.
  • Csökkenti a koleszterint: megakadályozza a rossz koleszterin felszívódását.
  • Hidratál: nagy víztartalma miatt segít megőrizni a bőr ragyogását.
  • Erősíti a hajadat: fekete retek leve fejbőrödre kenve serkenti a hajnövekedést.
  • Természetes gombaellenes hatás: hatékony Candida és egyéb gombás fertőzések ellen.

Miért csíp?

Nem minden retek csípős! Az ízét a fajtán kívül az időjárás is befolyásolja. Ha hűvösben nőtt, enyhébb lesz, ha melegben, akkor erőteljesebb az íze. Minél tovább hagyják a földben, annál csípősebb lesz.

Természetes náthaűző

A fekete retek hagyományosan ismert köhögéscsillapító és immunerősítő. Ha meg szeretnéd előzni a megfázást, próbáld ki ezt a házi receptet: képárj ki egy fekete retket, önts bele mézet, hagyd állni egy napig, majd kanalazd ki a benne felgyülemlett, vitaminokkal teli mézet.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.