Mi is az a laktóz?
A tejcukor, más néven a laktóz tulajdonképpen nem más, mint két egyszerű cukorból (glükózból és galaktózból) felépülő szénhidrát. Tejcukortól mentesnek (azaz laktózmentesnek) tekinthető minden olyan élelmiszer-ipari termék, amelynek tejcukortartalma maximum 0,1 gramm 100 grammonként. Szerencsére már nem csak laktózmentes tejet, joghurtot, tejes italokat, de fagylaltot is lehet kapni, azonban csínján kell bánni ezekkel a termékekkel! Ugyanis a laktózmentes élelmiszerekben a tejcukrot gyakran más cukrokkal pótolják, ezért ha épp diétázunk, érdemes odafigyelni a tejtermékek cukor- és szénhidráttartalmára! Különösen azért, mert tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrendkiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is.
Miért nem hagyható el a tej az étrendünkből? A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményezhet. Mivel a napi kalciumszükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, a laktózszegény étrendnek is tartalmaznia kell tejet és tejterméket, de az étrendet úgy állítsuk össze, hogy a laktóztartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget. Rendszeres sportolás esetén például nagyon fontos, hogy a szervezetünk a megfelelő mennyiségű kalciumhoz juthasson. Ezért érdemes például a tej helyett olyan növényi alapú tejtermékeket választani, amelyek hozzáadott kalciumot is tartalmaznak.
Ezeket az ételeket fogyasszuk!
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztását javasolja a laktózszegény étrendben. A különböző reggeli italokat és ízesített tejkészítményeket sem kell teljesen mellőznünk az étrendünkből, csak gondosan válasszuk meg azt a fajtát, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Szintén az egyéni toleranciától függően, az alacsony laktóztartalmú, savanyított tejtermékek is fogyaszthatóak kisebb-nagyobb mértékben. Ugyanis a savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé.
A túró tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb, így gyümölccsel és édesítővel vagy zöldfűszerekkel elkeverve kiváló vacsora készíthető belőle. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így ezeket is fel lehet venni a fogyaszthatóak listájára. A hosszú érlelési idejű sajtok pedig gyakorlatilag laktózmentesek. A péksütemények viszont mind a tésztájukban (tejes kifli, sós kifli, vajas kifli, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri stb.), mind a töltelékükben (túrós batyu) tartalmazhatnak tejcukrot, így a fogyasztásukat jól gondoljuk meg!