Az egyik legfontosabb tápanyagot nem csak állati eredetű ételekből viheted be. Íme, néhány fontos tudnivaló a fehérjékről, valamint a növényi eredetű fehérjékről!

Tudj meg többet a fehérjékről, a növényi fehérjeforrásokról!

Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlenek a fehérjék. A proteinben gazdag ételek – legyenek állati vagy növényi eredetűek – gyakori fogyasztása nemcsak az egészség megőrzésében, az izomtömeg- és csontsűrűség-növelésben, de a fogyásban is segít. Hogy miért? Mert a fehérje lassabban szívódik fel, mint a szénhidrát, ezáltal hosszabban tartó teltségérzetet biztosít. Vagyis ha fehérjében gazdag ebédet fogyasztasz, délután kisebb eséllyel tör rád az édesség vagy bármilyen egészségtelen nass utáni sóvárgás.

 

A fehérje mint üzemanyag

A zsírtól és a szénhidráttól eltérően a fehérjét nem tudja tárolni a test, vagyis, ha túl keveset viszel be belőle, ezt a fontos a tápanyagot a szervezeted az izmaidból és a csontjaidból fogja elvonni, így ezek sérülékenyebbek lesznek. Töltsd fel rendszeresen a fehérjeraktáraidat!

 

Így használja fel a szervezet a fehérjéket

  • Segítenek az izomépítésben és -regenerációban.
  • Erősítik a csontokat és a porcokat
  • Támogatják a sejtműködést, védik a sejtszerkezetet.
  • Segítenek legyőzni a szervezet gyulladásait.
  • Részt vesznek az ingerületátvivő anyagok szállításában – ezek a „hírvivő” molekulák továbbítják az üzeneteket az ideg- és izomsejtek között.

 

Napi 46 g fehérje növényi forrásokból

Körülbelül ennyi fehérjét kellene bevinnie egy átlagos testalkatú nőnek naponta. Reggelire egyél egy nagy adag zabkását szója- vagy rizsitallal (9 g fehérje), később jöhet 25 g mandula (6 g fehérje), ebédre csicseriborsó-curry (100 g-ban 19 g fehérje), este pedig 50 g szejtán, azaz búzasikér (12 g fehérje) zöldségekkel, barna rizzsel.

 

A legjobb növényi fehérjeforrások

  • hüvelyesek, babfélék
  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • szója
  • diófélék
  • leveles zöldségek

 

Ez is érdekelhet:

Szénhidrát, zsír, fehérje: Milyen arányban fogyaszd a makrotápanyagokat?

6+1 kiváló fehérjeforrás a feszesebb és karcsúbb testért

Fehérjediéta: 1 hét, mínusz 2 kg

Szója, a fehérje-alternatíva

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink