Mi lehet közös a puffadásban, székrekedésben, hasmenésben, fejfájásban, bőrkiütésekben, hajhullásban és koncentrációzavarban? Mindnek lehet oka az ételintolerancia.

Tünetek szervi ok nélkül: az ételintolerancia

Ez a gyakori, a népesség 3040 százalékát érintő betegség szervi elváltozás nélkül okoz sokféle, nem ritkán az életet megkeserítő panaszt; puffadás, székelési gondok, gyomorfájdalom vagy épp hajhullás, pattanásos bőr, gyerekeknél koncentrációhiány, étvágytalanság is lehet a jele annak, ha valaki ételintoleranciában szenved.

Mi az ételintolerancia?

– Az ételintolerancia nem régóta létező fogalom a gasztroenterológiában – mondja dr. Takáts Alajos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. – Nem a betegség, hanem az összefoglalása, és a diagnózisa újdonság. Egyes ételek nem kívánt reakciókat váltanak ki az emésztőrendszerben, ellenanyagok termelődnek, amelyek valamilyen módon károsítják a bélfalat és a bélbolyhokat, aminek következtében olyan anyagok számára is átjárhatóvá válik a bél, amelyeknek nem kellene felszívódniuk, amire pedig szükség lenne, az nem tud beépülni. Ebből pedig mindenféle betegség alakulhat ki. Az ételallergiával ellentétben, amelynek a tünetei azonnal jelentkeznek, az ételintolerancia által kiváltott reakciók csak 12–48 óra múlva jelennek meg. Ráadásul sokszor nem is egyértelműek a jelek, nem könnyű megtalálni a kiváltó ételt. Ha ugyanis az ételfogyasztás után azonnal panaszunk van, könnyen kinyomozhatjuk, mi volt a hibás, de ha fél vagy akár két nappal később történik valami, azt nehéz visszavezetni, annál is inkább, mert valószínűleg többféle dolgot ettünk akkor, és valószínűleg utána is számos ételt fogyasztottunk már.

Az ételintolerancia kialakulása

– Nem ismerjük pontosan a mechanizmusát – mondja a gasztroenterológus szakorvos –, de genetikai tényezők valószínűleg komoly szerepet játszanak benne, és a modern életvitel, a sokféle anyaggal való találkozás is közrejátszhat. Az egyetemen még azt tanultam az egyik közismert ételintoleranciáról, a lisztérzékenységről, hogy általában gyerekkorban fordul elő, ma már tudjuk, hogy felnőtteknél is kezdődhet. Annyi biztosnak tűnik, hogy ha mindkét irányból örökölte valaki a hajlamot, erősebbek a tünetei. Ha csak az egyik ágról, lehet, hogy részlegesen fejlődik ki a betegség, ilyenkor még nehezebb kideríteni, mi okozza. Valószínűleg minden étel kiválthatja az ételintoleranciát, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) által készített, több száz hazai ételintolerancia vizsgálat alapján készített összefoglaló szerint a tejfehérje, a tojásfehérje és tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban emésztési vagy más jellegű panaszokat. Egyedi esetek is előfordulnak, például olyan fűszerek (fahéj) váltanak ki gyötrő gondokat, amelyeket sosem „gyanúsított volna” a páciens, vagy olyan étel, például tenger gyümölcsei: rák, kagyló, stb. is lehet bűnös, amelyet az illető sohasem evett.

Tünetek

– Leggyakoribbak a hasi panaszok: puffadás, székrekedés vagy hasmenés, diszkomfortérzés, fájdalom, de lehet, hogy a hízásnak vagy akár fogyásnak is ez az oka. Ezenkívül bőrtünetek, ekcéma, krónikusan fennálló kiütések hátterében is állhat ételintolerancia. Fejfájás, akár migrénes is, koncentráció- és figyelemzavar, álmatlanság oka is lehet. Hosszan fennálló, magyarázat nélküli tünetek esetén gondoljunk erre! – tanácsolja dr. Takáts Alajos.

 

A megszorító diéták csapdája

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink