Hogyan lesz életmentő egy maffiózóból? És miért segíti ebben Győrfi Pál? Kiderül egy új edukációs, társadalmi célú kisfilmből, amely a nyilvánosan elérhető defibrillátrok használatát mutatja be.

Hogyan menthetsz életet? – Győrfi Pál és a Valami Amerika sztárjai megmutatják

Csuja Imre, pontosabban Valami Amerikás karaktere, Bala, a maffiózó, valamint kollégái, Faragó András és Thuróczy Szabolcs (képünkön) foglyul ejtik Győrfi Pált. Megjelenik Szabó Győző és Oroszlán Szonja a „szajréval”, majd Scherer Péter, mint a rend éber őre – és pillanatokon belül szívrohamot kap. Mi ilyenkor a teendő? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány legújabb, „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videójából kiderül, miként zajlik az újraélesztés menete a nyilvánosan elérhető, egyszerűen használható, de életbevágóan fontos defibrillátor segítségével.

 

Merj és tudj cselekedni!

Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik, ráadásul az ilyen esetek többsége közterületen következik be. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyen! Használatukkal 6%-ról akár 74%-ra is növelhetjük a sikeres újraélesztés esélyét, ha időben merünk és tudunk cselekedni. Erre azonban egyelőre jó, ha tízből hárman vállalkoznánk. A mentőalapítvány felmérései szerint félünk tőle, laikusként bonyolultnak érezzük ennek az amúgy könnyen kezelhető eszköznek a használatát.

 

Újraélesztés – Bármelyikünknek menni fog

„Kisfilmünk célja elérni, hogy bátran cselekedjünk. A mentők kiérkezéséig merjük használni a nyilvános helyeken, benzinkutakon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon kihelyezett defibrillátorokat, hiszen ezek az eszközök az átlagember számára is könnyen kezelhetők. Egy gépi hang végig egyértelmű utasításokat ad, egyszerűen nem lehet elrontani. Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete” – mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA alelnöke.

Nézd meg a filmet, ismerd meg az eszköz használatát, hiszen az esetek döntő részében a mellkas nyomása és az életmentő sokk leadása együtt ment életet.

 

(Fotó: Országos Mentőszolgálat Alapítvány)

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ne hagyd megöregedni a bőrt! Így marad feszes a mell
Minden nő rémálma, hogy mellei idővel elveszítik rugalmasságukat, megereszkednek. Az életkor, a rossz melltartó, a szoptatás, súlygyarapodás, napozás bizony nem kíméli a melleket.
Megjelent az új Diéta és Fitnesz magazin, a címlapon Kiss Virággal
Megjelent a Diéta és Fitnesz magazin legújabb száma! Keresd az újságosoknál,
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.
Ünnep egészségesen! Mi legyen a mikuláscsomagban?
Vajon sikerülhet-e megtörnünk ezt a hagyományt egy egészségesebb ötlettel, vagy ebben az évben is nyer a csoki meg a szaloncukor? Kovács Judit dietetikus írása.
Szájápolási kisokos: Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt, testünk egészének állapotát is befolyásolja.
5 zseniális trükk, hogy idén ne hízz el karácsonykor
Ugye veled is előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek rád a ruháid, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!
Leállt a fogyás? Ezek a ételek segítenek túllendülni a holtponton
Lelkesen fogyózol, de egy idő után leállt a fogyás? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb kalóriához. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá enned!
Így lesz sokkal egészségesebb a fasírt, nem kell hozzá olaj!
Utálod az átható bűzt a konyhában? Rosszul vagy az olajtól csöpögő ételektől, de imádod a fasírtot? Van megoldás! Ezt nézd!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.