Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód egészségkárosító hatásiról egyre több szó esik. Nem elég, hogy az emberek többsége akár 10-12 órákat ül az íróasztala mellett, sokan még a pihenőidejüket is mindig inaktívan töltik. Pedig az ülő életmód miatt súlyos betegségek alakulhatnak ki...

Nagyon komoly veszélyekkel jár az ülő életmód!

Az ülő életmód életveszélyes következményei

Az ülő életmóddal kapcsolatos problémák túlmutatnak az elhízáson, habár a túlsúly, az elhízás növelheti számos komoly betegség kialakulásának kockázatát. A mozgáshiány károsan befolyásolja a zsírégetést, az anyagcsere-folyamatokat és a szervezet inzulinválaszát. Az ilyen fiziológiai változások közel kétszeresére növelhetik a cukorbetegség esélyét, és 14 százalékkal növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát! Egy 2018-as tanulmány szerint az ülő életmód az agyműködést sem kíméli: a kutatás összefüggést talált a mozgáshiány és az agy azon területeinek romló funkciója között, melyek a memória működéséért felelősek.

Habár a mostani időszakban még nehezebb „összehozni” legalább a minimálisan elegendő fizikai aktivitást, hiszen sokan vannak önkéntes karanténban, de éppen ezért még fontosabb, hogy találjunk időt a testmozgásra minden nap!

Egy kutatás tükrében

A Liverpooli Egyetem fiatal felnőttekből álló csoportot vizsgált, akik rendszeresen naponta legalább 10 000 lépést tettek meg. A kutatók 1500 lépésre „csökkentették” a napi mozgásadagot. Az eredmény drámai lett: két héten belül az alanyok testzsír-százaléka megnövekedett – különösen a hasi hízás volt jellemző –, és jelentősen veszítettek az izomtömegükből. Ezzel együtt csökkent az inzulinérzékenység és nőtt a triglicerinszint. A kevés mozgásnak tehát gyors és potenciálisan súlyos következményei lettek. A helyzet a szokásos napi mozgásmennyiség visszaállításával jelentősen javult, tehát a negatív változások visszafordíthatók a szakemberek szerint.

Mit okoz a mozgáshiány és az ülő életmód?

1. Szorongás, depresszió

Minél több időt tölt az íróasztala mellett ülve, annál nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata még akkor is, ha rendszeresen, heti legalább két alkalommal sportol. Különösen akkor veszélyes az ülőmunka, ha képernyő előtt töltött foglalkozást jelent. A hosszú, monitor előtti idő megzavarhatja az alvási szokásokat – megnehezíti az elalvást és a pihenést –, ami fokozhatja a stresszt, szorongást, súlyosabb esetben depressziót okozhat.

2. Hát- és nyaki fájdalmak

Már napi 4 órányi ülés is extra módon megerőlteti a gerincet és a nyak izmait. Ha rendszeresen hosszú időt tölt a gép előtt, fontos, hogy megfelelő széket válasszon, és mindig ügyeljen a helyes testtartásra. Emelje meg úgy a széket, hogy a váll és a gerinc ne hajoljon előre! Derékpárna használatával megakadályozhatja a „csúszkálást”, így stabilan tudja tartani a hátát. Ezenkívül a rendszeres testmozgás mellett érdemes minden nap nyújtó- és törzserősítő gyakorlatokat végeznie.

Régen minden (ez is) jobb volt?

Kétszáz évvel ezelőtt az emberek mindössze öt órát ültek naponta. A többi ébren töltött idő tele volt fizikai terheléssel: kézzel mostak, kenyeret dagasztottak, gyalogoltak egyik helyről a másikra, dolgoztak a kertekben – napfelkeltétől napnyugtáig folyamatosan „edzettek”. Napjainkban a felmérések szerint összesen alig egy órát töltenek aktív mozgással a városi, ülőmunkát végző emberek.

3. Magasabb kockázat a daganatos betegség kialakulására

Az ülő életmód, a testmozgás hiánya miatt növekedhet a kockázat vastagbél-, tüdő- és egyes nőgyógyászati daganatok kialakulására.

4. Elhízás

Az ülőmunka, a túl sok „kanapészörfözés” jelentősen növeli a túlsúly kialakulásának kockázatát. A rendszeres testmozgás segíthet optimális szinten tartani a testsúlyt, de ülőmunka mellett ez még így is nehezebb lehet. Az órákon át tartó mozdulatlanságot ugyanis nem lehet semlegesíteni néhány nagy intenzitású edzéssel, pár kilométeres futással. És ahogy már említettük, az elhízás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásához!

5. Migrén

A migrén egyre több embert kínoz. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de a sok ülés és a helytelen testtartás miatt kialakult izommerevség vagy izomgörcs is állhat a háttérben. A koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között, vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara kiválthat migrénes fejfájást.

6. Megnő a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye

Mélyvénás trombózis során vérrög alakul ki általában az alsó végtagok valamelyik, nem közvetlenül a bőr vagy a nyálkahártya alatt futó vénájában. Ha a vérrög „elszabadul”, akár a tüdőbe is kerülhet, komoly bajt okozva. Azoknál a nőknél, akik hetente több mint 40 órát ülnek, több mint kétszeres a tüdőembólia kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint 10 órát ülnek.

Mit tehet ellene?

Fontos lenne, hogy ne csak a nap egy meghatározott időpontjában végezzen testmozgást, hanem a nap folyamán többször, minél gyakrabban. Ülőmunka mellett minden órában tartson 5-10 perc mozgás-szünetet! Ez kevésnek tűnik, mégis sokat jelent az egészsége szempontjából.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink