A női mell, csakúgy, mint a test többi része, az évek során folyamatosan változik, átalakul. A változások befolyásolják a mell alakját, nagyságát, hiszen más a felépítése a nemi éréskor, a harmincas években, illetve a menopauza idején. Lássuk, mire számíthat az idő múlásával.

Folyamatos változásban – a női mell három évtizede

 

 

Fotó: Shutterstock

20-AS ÉVEK

A változások időszaka

A pubertáskor végére kialakul a mell felnőttkori mérete és formája, de ez nem jelenti azt, hogy a mell elnyerte végleges formáját. A mell ugyanis egészen a változókorig folyamatosan hormonok hatása alatt áll, állománya a menstruációs ciklusnak megfelelően alakul. Leginkább az ösztrogén és a progeszteron hormonok hatnak rá, amelyek a petefészek és a sárgatest hormonjai. Ösztrogén hatására a mellek feszesebbek, tömörebbek lesznek, és ez a hormon befolyásolja a mellbimbó színét is.

A mell nagysága a mirigyállomány kiterjedésétől, illetve főként a zsír- és kötőszövettől függ. A terhesség, szoptatás után bekövetkező változások ez utóbbi két szövettípus arányának csökkenésével és növekedésével függnek össze. A terhesség alatt ezek a szövetek megfogyatkoznak, és átadják a helyüket a tejtermelésbe kezdő mirigyállománynak. A szoptatás befejeztével a mirigyállomány kiterjedése lassan csökkenni kezd, a zsír- és kötőszövet pedig visszaépül a mellbe. Amíg ez nem következik be, a mell laposabbnak tűnik.

 

A diéta hatása

A mell mérete, alakja fogyókúra hatására is változik. A test ugyanis nem ismeri a lokális, vagyis csak a bizonyos helyekre korlátozódó zsírégetést, így bizony diéta és mozgás hatására a mellméret is csökkenhet. Ezekben az években a megfelelő vizsgálat az emlődaganatok kiszűrésére az ultrahang.

30-AS ÉVEK

Viszlát, feszesség!

A mell feszessége függ a ciklustól. A menstruációs ciklus második felében feszesebb és érzékenyebb lesz. Ilyenkor a mell vérellátása megnő, megnagyobbodnak a tejmirigy sejtjei, a tejjáratok kitágulnak, és folyadék halmozódik fel a kötőszövetekben. (A periódus első hete után a legkisebb és legpuhább a mell, ezért a havonkénti emlővizsgálatot ilyenkor célszerű elvégzeni.) Terhesség alatt a menstruációs ciklus második felére jellemző elváltozások egyre kifejezettebbek lesznek. Ebben az időszakban, illetve a szülés után a hormonok hatására a mell megnő.

A bőr áttetszővé válik, fénylik. Ennek eredményeként már a terhesség alatt striák, vagyis kötőszöveti repedések alakulhatnak ki a bőrön, amelyek aztán idővel halványulnak. 30 és 40 éves kor között a leggyakrabban előforduló, jóindulatúnak mondható elváltozás a mellben a folyadékkal telt ciszták megjelenése. Ezek nagysága néhány milliméterestől a többcentisig terjedhet. Gyakoriak még a fibroadenómák, amelyek tömött, jól mozgatható, golyószerű elváltozások. Műtéti beavatkozást általában egyik elváltozás sem igényel, de a rendszeres orvosi ellenőrzés elengedhetetlen.

40-ES ÉVEK

Lágy idomok

A kollagéntermelés csökken, a mell elveszíti rugalmasságát. A menopauza idején egyre kevesebb ösztrogén hormont termel a szervezet. A mellek nagyobbak, teltebbek lesznek, és megereszkedhetnek. Ennek az az oka, hogy a keményebb mirigyállomány helyébe puhább zsírszövet kerül. Előfordulhat, hogy ez nem történik meg egységesen, így a mell egyik része puhább, míg más helyeken keményebb. Ebben az időszakban ajánlott az évenkénti mammográfiás vizsgálat, hiszen tapasztalatok alapján a mell rosszindulatú elváltozásai a 40-es években kezdenek gyakorivá válni, és 40 és 50 éves kor között gyorsabban növekednek.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink