A hűvösebb hónapokban biztosan benned is felmerült már a kérdés: vajon nem kellene néhány vitamintablettát bekapkodnod, hogy megelőzd a betegségeket? Mielőtt megteszed, mindenképpen olvasd végig összeállításunkat!

Vitaminok vonzásában: Szedni, vagy nem szedni? Ez itt a kérdés

A trónon a C-vitamin

Természetesen, ha kitör rajtad a nátha, azonnal kezdj el C-vitamint szedni. Ez remekül megerősíti az immunrendszeredet, és sokkal gyorsabban legyőzöd majd a betegséget. Ilyenkor akár 1000 mg-ot is bevehetsz belőle. Ha viszont megelőzésre szeretnéd használni, akkor először a természetes pótláson gondolkozz! Szerezz be homoktövis készítményeket, és gyógyszertárból vagy gyógynövényboltokból csipkebogyóteát. Hetente kétszer egyél savanyú káposztát, de igyekezz őstermelőtől vásárolni, aki még a hagyományos savanyítási eljárással dolgozik, máskülönben lőttek a magas C-vitamin tartalomnak. Ha ennek ellenére mégis a tabletták mellett döntesz, válassz természetes alapanyagokból készült, citruskivonatot tartalmazó, és hosszan felszívódó fajtát. Egyél sok kivit, grapefruitot télen. Salátáidat szórd meg petrezselyemmel és tegyél bele kápia paprikát, mert ezek is sok C-vitamint tartalmaznak.

Nem csak a hidegtől repedezhet a bőröd!

Ha gyakran berepedezik a körmöd, erősen száraz a bőröd, akkor megeshet, hogy az A-vitamin hiányzik a szervezetedből. Ennek a pótlásánál azonban nem árt egy kis óvatosság! Zsírban oldódó vitamin, így könnyen túlzásba eshetsz a szedésével. Egyél inkább több narancssárga zöldséget, gyümölcsöt. Próbáld ki a tél nagy slágereit, a sütőtököt, a répát és a narancsot. Időnként egyél egy kevés májat és marhahúst. De ha ez nem segít, vásárolj hidegen sajtolt sárgarépaolajat, melynek szedésével pillanatok alatt mellékhatások nélkül megszabadulhatsz a kellemetlen tüneteidtől.

vitaminok étvágy

Fotó: Shutterstock

Ha támad a stressz, jöhet a B!

A téli hónapok alatt hamar úrrá lehet rajtad a kimerültség, és felerősödhet benned a stressz. Ha a levertség napi rendszerességgel jelentkezik, fontos B-vitamint beszerezned. Ezt a hatóanyagot leginkább komplex formában érdemes pótolni egy olyan készítménnyel, melyben többféle B-vitamin is megtalálható. Vízben oldódó így nem tudod, túladagolni. Lehet, hogy nem hallottad még, de a stressz azért is kialakulhat benned, mert nem eszel elég zöldséget és gyümölcsöt, olajos magvakat. A túlzott húsfogyasztástól és a finomított szénhidrátoktól is csökkenhet a B-vitamin szinted. Egyél inkább hetente hüvelyeseket, kevés olajos magvat.

A D-vitamin igazi csodaszer

A legújabb orvosi kutatások egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a D-vitaminnak. Rájöttek, hogy nem csak a csontritkulás megelőzésében van óriási szerepe, de az immunrendszer erősítésében is fantasztikusan működik, akár a rák leküzdésében, megelőzésében is szerepet játszhat. A szervezet kalciumszintjét is befolyásolja, így gyakori izomgörcsök esetén a magnézium mellé is érdemes beszedned. Sajnos a tested képtelen előállítani, és raktározni, ezért télen mindenképpen érdemes folyékony formában beszedned.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.