Van, aki egyszerűen csak a szép hasizmot, formás kart és izmos lábakat azonosítja a súlyzózással. Akad, akik duzzadó muszklikat, vaskos izomzatot képzel el, ha szóba kerül a gyúrás vagy a súlyzózás. Pedig a súlyzós edzés jelenthet izomtömeg-növelést, illetve egyszerű alakformálást is. A kettő nem ugyanaz!

3 tévhit a súlyzós edzésekről

Mi az a tonizálás?

Egyszerű néven: alakformálás. Az alakformáláshoz a kardioedzésen kívül szükség van súlyzós edzésekre is. A súlyzós edzés ez esetben arra hivatott, hogy megszabadítson önt a felesleges zsírtól, és izmosabbá is váljon. Az ilyen edzésnek nem az a célja, hogy az illető úgy nézzen ki, mint egy testépítő. Egyszerűen az a cél, hogy az alak tónusos, szépen formált és rajzolt legyen. Inkább kisebb vagy közepes súlyokkal érdemes dolgozni, viszonylag magas ismétlésszámmal. Alakformálás tekintetében azért is fontos a súlyzós edzés, mert minél nagyobb az izomtömeg, annál gyorsabb a zsírégetés. Az izom ugyanis energiát igényel, ezáltal a nagyobb izomtömeg serkenti a fogyást.

Mi az izomtömegnövelés?

Ez leginkább a sportolókra, testépítőkre jellemző. Ilyenkor a cél a zsírtömeg minimalizálása és az izomtömeg látványos növelése. Nagy, vastag, dagadó izmok. Az izomra gyúrók nem érik be a formás, tónusos testrészekkel. Számukra az izomtömeg növelése a cél, ami testsúlyban is látványosan mérhető. A tömegnövelés nagy súlyok viszonylag kisebb ismétlésszámú emelésével jár.

1. mítosz: A könnyű súlyok emelése tónusossá teszi a testet, a nagy súlyok emelése az izomtömeget növeli

Nem feltétlenül. Nagyobb súlyokkal is dolgozhatunk, ha tónusos, formás alakot szeretnénk. A test ugyanis egy idő után hozzászokik a kis súlyokhoz, és pár hónap után már hiába emelgetjük, nem fogunk velük fejlődést elérni. Ilyenkor két lehetőség van: vagy növelni az ismétlésszámot, vagy nagyobb súlyra váltani. Az utóbbival időt spórolhatunk. A nagyobb súlyokkal ugyanis egy sorozaton belül elég mindössze 8-12 ismétlésszámot végrehajtani 2, maximum 3 körben.

2. mítosz: A testépítés és a tömegnövelés ugyanaz

Nem egészen. A tömegnövelés azt jelenti, hogy a zsírszöveteket igyekszünk izommá alakítani. Ehhez természetesen a súlyzókat hívjuk segítségül. A rendszeres súlyzózás hatására az izmok egyre erősebbek és nagyobbak lesznek. De! Mivel az izomszövet sűrűbb, mint a zsír, így az alak feszesebb, tónusosabb és formásabb lesz, hiszen a zsír miatt nem folyik szerte szét. Ettől azonban csak karcsúbbak leszünk, de optikailag nem nagyobbak. A testépítés teljesen más kategória. Ha valaki – akár versenyszerűen – izomtömeget szeretne építeni, annak nagyon szigorú diétát kell követnie, és naponta akár több órát is nagyon nehéz súlyokkal dolgoznia, hogy a szinte már természetellenesen nagy izomtömegeket elérje. Esetükben a testzsírszázalék szinte minimális, ami nem minden esetben jelent normálisat is.

3. Mítosz: Ha könnyű súlyokat emelgetünk, attól nem leszünk erősebbek

Már miért ne lennénk? az erőnlét mértéke nem csak a súlyok nehézségétől függ. Nem az a lényeg, hogy 1-1,5-2 vagy akár 5 kilós súlyokkal dolgozunk-e. Az a fontos, hogy addig eddzünk és emelgessük a súlyokat, míg az izmaink elfáradnak. Ha az izom már fárad, akár fájdalmasan feszül, akkor az adott testrészünk erősödik. a különbség a könnyebb és a nehezebb súlyokkal való edzés között annyi, a könnyebbeket vélhetően többször kell megemeli, hogy bekövetkezzen az izmok elfáradása.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink