Ha edzőterembe járunk, bizony előfordul, hogy nem értünk valamit. Vannak, akik ülve edzenek, miközben mások állva végzik ugyanazokat a gyakorlatokat. Sokan pedig csak úgy „elhajítják” a súlyokat a levegőbe. És ugyan minek magyarázza a levegővétel fontosságát minden edző, amikor mindenki tudja, hogy beszívni és kifújni kell?! Eláruljuk, hogy minden ilyen furcsaságnak megvan az oka.

5 kérdés a konditermi edzésről, amit eddig nem mert feltenni

1. Nem mindegy, hogy ülve vagy állva

A legtöbb ember derék- és hátfájós, ami a már sokat emlegetett ülőmunka miatt alakulhatott ki. Akinél fennállnak ezek a tünetek, annak érdemes háttámlás ülőpadon végeznie a gyakorlatokat ahelyett, hogy állva tenné ugyanazt. Például, egykezes kézi súlyzós bicepszedzésnél meg tudja támasztani a hátát a padnál, így nem csak abban lehet biztos, hogy nem terheli feleslegesen a gerincét, de jobban tud koncentrálni is az adott izom munkájára.

2. Befolyásolnak az izomtapadási pontok

Minden izomnak van egy eredési és legalább egy tapadási pontja, amivel a csontra rögzül (egy ínon keresztül). Ezek a pontok genetikailag vannak kódolva bennünk, ami azt jelenti, hogy mindenkinél máshol vannak, és ezen edzéssel nem lehet változtatni. Akinek genetikailag jobbak a tapadási pontjai, az nagyobb súlyokat képes megemelni, és könnyebben tud formásabb alakra szert tenni. Akivel viszont kicsit kibabrált a genetika, annak több erőfeszítésébe kerül elérni a kívánt formát. Férfiaknál, például, a jó tapadási izmok látványosabb bicepszet eredményeznek nyugalmi állapotban.

3. Nem bunkóság

Bosszantó, amikor egyesek nagy súlyokat csak úgy eldobnak egy gyakorlat közben, és hagyják, hogy hangosan a földre puffanjanak. Vajon mi ennek az oka? Nem bírják el a súlyt? Akkor minek edzenek olyannal? Vagy feltűnést akarnak kelteni? Ez sem túl valószínű, nem igaz? Az ok sokkal egyszerűbb. Amikor valaki súlyokkal dolgozik, akár izombukásig is végezheti a gyakorlatot, ami annyit jelent, hogy addig dolgozik, amíg szinte már a karját sem tudja felemelni. Ekkor jól jön egy segítő társ, aki leemeli a terhet, ha viszont nincs, akkor el kell dobni a súlyokat, hogy kímélje az ízületeket.

4. A helyes levegővétel előnyei

Bár sokszor figyelmeztetnek csoportos vagy személyi edzés alkalmával az edzők, a legtöbben mégis nehezen tudunk figyelni a helyes levegővételre. Munka közben az oxigénre nem csak azért van szükségünk, mert jó dolog, ha folyamatosan lélegzünk, hanem mert a helyes technikával nagyobb erőkifejtésre van lehetőség. A helyes levegővétellel nem csak a tüdő kapacitását növelhetjük, és megfelelő véroxigénszinttel láthatjuk el a szervezetünket, hanem további stabilizálást adhatunk a törzsünknek, erőkifejtés közben. Fontos, hogy a mellkasi helyett hasi légzésünk legyen, ezt akár tükör előtt is gyakorolhatjuk.

5. Kispadra a mérleggel

Egyre többen tudják már, hogy a szép alak nem csupán a kilók függvénye. Mégis még mindig sokan vannak, akik olyan célt tűznek ki maguk elé, hogy mondjuk 5 kilótól megszabaduljanak, vagy azt akarják, hogy 62 kilót mutasson a mérleg. Vannak, akik annyira belesüppednek a mérlegelésbe, hogy már egy hetet sem bírnak ki nélküle, és kétségbe esnek, ha nem mozdul a mérleg nyelve. Pedig ideje lenne búcsút mondani ennek, és elővenni a centit. Az egészséges alak nem csupán a leadott kilókon múlik – mert a súlyveszteség lehet víz is, vagy ami még rosszabb, izom! –, hanem a testösszetétel átalakulásán, valamint a leadott centiken. Kérjünk segítséget az edzőteremben, hogy nézzék meg a testzsír- és izomtömeg százalékunkat, majd 2-3 hónap múlva ismételjük meg a mérést: garantáltan boldogabbak leszünk az eredménytől, mint az állandó mérlegeléstől.

Rettegés az edzőteremtől! Győzd le!

Még az edzőterembe is lesifotósok zaklatták Diana hercegnőt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.