Oldal kiválasztása
Edzésen többször hallhatjuk az edző instrukcióját arról, hogy mikor kell beszívni a levegőt és mikor kifújni – de tudjuk-e, hogy ez miért is olyan fontos? Vajon milyen szerep jut az oxigénnek az edzésben? Van-e hátránya, ha visszatartjuk a levegőt, vagy egy-egy gyakorlat kivitelezésénél éppen nem a kijelölt légzési fázist alkalmazzuk?

Ezért fontos a helyes légzés edzés közben

Miért fontos a helyes légzés?

Nem is gondolnánk, de azzal, hogy mikor szívjuk be és fújjuk ki a levegőt, még az edzésünk minőségét is befolyásoljuk. Nőhet a teherbíró képességünk, és végső soron jobb lesz a teljesítményünk. Ez csak pár érv arra, hogy miért is vegyük komolyan az edzők utasításait.

Lélegezzünk hasból!

Evidens, mégsem gondolunk arra, hogy az edzésmunka hatására nő a szervezet oxigénszükséglete – akár annak hússzorosára is megnőhet, amire nyugalmi állapotban szükségünk van. Míg a férfiaknál nem kell külön kiemelni, hogy a hasi légzést részesítsék előnyben, addig nőként erre érdemes nagyon figyelni, mert csak ekkor tudjuk maximálisan kihasználni a tüdőkapacitásunkat – és növelni a teljesítményünket.

Orron be, szájon ki?

Egyenletes, kíméletes edzés során – ilyen a kocogás – könnyű megvalósítani a testnevelésórákról ismerős aranyszabályt, hogy orron beszív, szájon kifúj. Ennek az az oka, hogy ekkor még elegendő oxigén áll az izmok rendelkezésére, azonban ahogy nő az edzés intenzitása, egyre több oxigénre lesz szükségünk, amit már nem tudunk fedezni az orrunkon keresztül.

Beszív-kifúj

Gyakorlat válogatja, hogy melyik fázisban történik a levegő beszívása és kifújása. Az esetek döntő többségében az izom megfeszülésekor fújjuk ki a levegőt, vagyis amikor a munka pozitív tartományában vagyunk. Kifújni pedig akkor kell, amikor a negatív szakasz következik. Lássuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban.

ARWEN torna a gyermekáldásért

 

Hozzászólások

Vilmos és Katalin gyermekei sportos ajándékokat kértek karácsonyra - ezek vannak a listán!
Sarolta hercegnő, és György herceg már megírta a listát a Mikulásnak (az Egyesült Királyságban Father Christmas, vagyis a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékot – a szerk.). A Mirror lap beszámolója szerint Vilmos és Katalin gyermekei sporthoz kapcsolódó ajándékokat kértek, ám nem mindent kapnak meg a listáról...
„Mi akkor is egy család vagyunk” - magányos, vagy széthúzó karácsonyok
Talán a karácsony az az ünnep, amikor mindenki azt érzi, hogy a legnagyobb kontrasztot kell átélnie mások pazar élete láttán. Ha valakinek épp nincs párkapcsolata, ilyenkor szokta a „Föld kerekén legmagányosabbnak” érezni magát. Mások pedig családban is boldogtalanok.
Laborkisokos - Mit mutat a vérképünk?
A laborleletek értelmezése nem várható el az átlagbetegtől, épp elég, amikor meglátja, hány értéke mellett szerepel egy apró csillag. Ilyenkor aztán jön a pánik, hogy vajon mi áll a háttérben, milyen betegséget jelezhet a megváltozott érték.
8 divatos rövid haj, amit bátran viseljen 40 felett
A rövid haj nem ütközik a nőiességgel! Negyvenen túl sem kell ragaszkodni az unalmas frizurákhoz!
Jennifer Lopez olcsó fülbevalójáért rohamozták meg a boltokat a nők
Ne gondoljon drága gyémántokra. Talán még az sem késő, hogy ezt a fülbevalót kérje karácsonyra!
Akupunktúrával a menopauza ellen
Nincs menekvés, a menopauza előbb-utóbb minden nőt utolér – ám az akupunktúrás kezelések hatékonyan enyhíthetik a vele járó kellemetlen tüneteket.
Gyömbér tea és pakolás a téli csodaszer
Igazi csodaszer a gyömbér, amiből teát és pakolást is készíthetünk, ezzel pedig turbózhatjuk az immunrendszerünket. Mondjuk, hogyan!
12 ok a folyamatos fáradtság mögött
Nem csak a maratoni futás vagy a tizenkét órás munka és az egész napos nagytakarítás tehet kimerültté. A mindennapokban számos dolog van, amelyről nem is gondolnánk, hogy fáradttá, levertté tesz. Vizsgáljuk meg ezeket közelebbről.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.