A kis, vagy némileg nagyobb túlsúllyal rendelkező, ám nem tornához szokott, kezdő fogyózók erőnléte gyakran nem éri el azt a szintet, amelyet egy komoly edzőtermi óra megkövetel. Inkább csak az evés csökkentésére korlátozódik a fogyókúrájuk, ami, mint tudjuk, az eredményes és tartós súlycsökkentéshez édeskevés. Nekik találták ki az aquafitneszt.

Ezért hatékony a könnyű, minden izmot átmozgató aquafitnesz

Néhány évtizeddel ezelőtt a vietnámi háborúból hazatért egy Glenn McWaters nevű amerikai katona, aki háborús sérülései miatt képtelen volt a lábait használni. Nem volt ezzel a problémájával egyedül, mint ahogy avval sem, hogy az orvosok nem találtak megoldást a fogyatékosságára. Glenn rehabilitáció gyanánt, és erőnléte szinten tartására vízben kezdett el tornagyakorlatokat végezni. Rohamosan gyógyulni kezdett, és ettől kezdve az orvostudomány komolyan foglalkozik a vízitorna rehabilitációs használatával. Egyes nyugati országokban már a társadalombiztosítás is támogatja.

Mi is az aquafitnesz?

Egy szuperkönnyű, minden izmot átmozgató, mégis biztonságos és megfelelően kondicionáló aerobik fajta, amit vízben végeznek. Az aquafitnesz azok is nyugodt szívvel űzhetik, akik amúgy a normál aerobik órákból kimaradnak. Óriási előnye, hogy a víz biztonságos közeget teremt, a sérülések szinte teljesen kizárhatók. (Ha csak nem vesszük hozzá, hogy a medence felé csoszogva könnyen elcsúszhatunk.) Ezáltal e sport kitűnő mozgásformát jelent korra, nemre, és legfőképpen súlyra, valamint edzettségi állapotra való tekintet nélkül, míg bármely ugrálós aerobik óra az egekbe emelheti a pulzusszámot.

aquafitnesz

Fotó: Shutterstock

Sekélyebb vízben is hatékony

A vízigimnasztika órákon végzett gyakorlatok nagyon hasonlítanak a hagyományos tornagyakorlatokhoz. Általában itt is sorozatokat végeztetnek a résztvevőkkel, melyek taposásból, helyben futásból, láb- és karemelésekből, valamint körzésekből állnak.

Az aquafitnesznek két válfaja van, a sekély- és a mélyvízi torna.

Amíg a sekély vízű medencékben a vízszint általában csak mellközépig ér, addig a mélyvízben a lábak nem érnek le. Ebben az esetben a résztvevőket egy könnyű habszivacs öv tartja a vízfelszínen, amely ráadásul még a helyes háttartást is segíti. A mélyvízi edzés kicsit megterhelőbb ugyan, de ez semmit nem von le a sekélyvízi foglalkozások hatékonyságából. A foglalkozások alatt sok helyen használnak különböző súlyzó-szerű eszközöket is a gyakorlatok végrehajtásához. Ezek mind szivacsból készülnek, és a víz felhajtóerejét veszik alapul. Minél nagyobb egy súlyzó, annál nehezebb a víz alatt tartani, és minél gyorsabban végezzük a gyakorlatokat, annál intenzívebb az edzés.

Alakformál és narancsbőrt csökkent

A vízitorna áldásos hatásai közül érdemes kiemelni, hogy amellett, hogy szépen formálja az alkatot (hiszen zsírt égetünk, tehát fogyunk, és izmosodunk, vagyis a test körvonalai esztétikusabbá válnak), a narancsbőrre is jótékony hatással van.

aquafitnesz

Szépít, erősít

Az aquafitnesz számára a víz ideális hőmérséklete körülbelül 28 Celsius fok. Ebben a közegben már nem görcsölnek be az izmok, de a mozgás még nem megterhelő a szívnek. A sportág egyébként különösen jót tesz az asztmás betegeknek. A víz felhajtóerejének köszönhetően ugyanis könnyebb lesz a kilégzés és nehezebb a belégzés, ez pedig erősíti a tüdőizmokat. Szintén a felhajtóerőnek köszönhető az is, hogy az izmok úgy kényszerülnek erő kifejtésére, hogy közben az ízületek mindenféle megterheléstől mentesülnek. A sportág azoknak is ajánlott, akik tartásproblémákkal, vagy gerincbántalmakkal küzdenek, hiszen a hátizmok is kíméletesen erősödnek általa. Végül fontos megemlíteni, hogy e mozgástípus természetesen erősíti az ellenálló-képességet és az érfalakat, így segít a visszeres panaszok csökkentésében is. Az aquafitnesz nem túl megerőltető és biztonságos sport.

De magas vérnyomás esetén mértékletesség javasolt.

A terhesség első öt-hat hetében és az utolsó két hónapban a torna nem ajánlott, később viszont a szülés után kifejezetten. Természetesen fertőző, esetleg nőgyógyászati, urológiai betegségek esetén a medence kerülendő.

A férfiakat is várják

Bár az órákon ritkaság számba megy egy-egy úriember megjelenése, ennek oka a férfiak szégyenlősségükben rejlik, pedig az edzők szerint a foglalkozások legalább annyira valók férfiaknak, mint nőknek. A kevés bátor jelentkező általában az idősebb korosztályból kerül ki, de ők rendszerint ott is maradnak a csoportokban.

Haladóknak step-aerobik

Az aquafitnesz mellett az uszodák újabban vízi-stepaerobik foglalkozásokat is tartanak. Ez, ha a vizes közegtől eltekintünk, szinte semmiben nem különbözik a hagyományos step-aerobiktól, viszont előnyök tekintetében megegyezik a vízigimnasztikával. A vízben való lépegetés tökéletesen formálja a láb- és farizmokat, ezért haladó vízitornászoknak kifejezetten ajánlott.

Ezeket már olvasta?

BMI-től a célpulzusig – 5 számítási módszer életmódváltáshoz

4 frissítő gyümölcs, aminek magas a víztartalma

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.