A kis, vagy némileg nagyobb túlsúllyal rendelkező, ám nem tornához szokott, kezdő fogyózók erőnléte gyakran nem éri el azt a szintet, amelyet egy komoly edzőtermi óra megkövetel. Inkább csak az evés csökkentésére korlátozódik a fogyókúrájuk, ami, mint tudjuk, az eredményes és tartós súlycsökkentéshez édeskevés. Nekik találták ki az aquafitneszt.

Ezért hatékony a könnyű, minden izmot átmozgató aquafitnesz

Néhány évtizeddel ezelőtt a vietnámi háborúból hazatért egy Glenn McWaters nevű amerikai katona, aki háborús sérülései miatt képtelen volt a lábait használni. Nem volt ezzel a problémájával egyedül, mint ahogy avval sem, hogy az orvosok nem találtak megoldást a fogyatékosságára. Glenn rehabilitáció gyanánt, és erőnléte szinten tartására vízben kezdett el tornagyakorlatokat végezni. Rohamosan gyógyulni kezdett, és ettől kezdve az orvostudomány komolyan foglalkozik a vízitorna rehabilitációs használatával. Egyes nyugati országokban már a társadalombiztosítás is támogatja.

Mi is az aquafitnesz?

Egy szuperkönnyű, minden izmot átmozgató, mégis biztonságos és megfelelően kondicionáló aerobik fajta, amit vízben végeznek. Az aquafitnesz azok is nyugodt szívvel űzhetik, akik amúgy a normál aerobik órákból kimaradnak. Óriási előnye, hogy a víz biztonságos közeget teremt, a sérülések szinte teljesen kizárhatók. (Ha csak nem vesszük hozzá, hogy a medence felé csoszogva könnyen elcsúszhatunk.) Ezáltal e sport kitűnő mozgásformát jelent korra, nemre, és legfőképpen súlyra, valamint edzettségi állapotra való tekintet nélkül, míg bármely ugrálós aerobik óra az egekbe emelheti a pulzusszámot.

aquafitnesz

Fotó: Shutterstock

Sekélyebb vízben is hatékony

A vízigimnasztika órákon végzett gyakorlatok nagyon hasonlítanak a hagyományos tornagyakorlatokhoz. Általában itt is sorozatokat végeztetnek a résztvevőkkel, melyek taposásból, helyben futásból, láb- és karemelésekből, valamint körzésekből állnak.

Az aquafitnesznek két válfaja van, a sekély- és a mélyvízi torna.

Amíg a sekély vízű medencékben a vízszint általában csak mellközépig ér, addig a mélyvízben a lábak nem érnek le. Ebben az esetben a résztvevőket egy könnyű habszivacs öv tartja a vízfelszínen, amely ráadásul még a helyes háttartást is segíti. A mélyvízi edzés kicsit megterhelőbb ugyan, de ez semmit nem von le a sekélyvízi foglalkozások hatékonyságából. A foglalkozások alatt sok helyen használnak különböző súlyzó-szerű eszközöket is a gyakorlatok végrehajtásához. Ezek mind szivacsból készülnek, és a víz felhajtóerejét veszik alapul. Minél nagyobb egy súlyzó, annál nehezebb a víz alatt tartani, és minél gyorsabban végezzük a gyakorlatokat, annál intenzívebb az edzés.

Alakformál és narancsbőrt csökkent

A vízitorna áldásos hatásai közül érdemes kiemelni, hogy amellett, hogy szépen formálja az alkatot (hiszen zsírt égetünk, tehát fogyunk, és izmosodunk, vagyis a test körvonalai esztétikusabbá válnak), a narancsbőrre is jótékony hatással van.

aquafitnesz

Szépít, erősít

Az aquafitnesz számára a víz ideális hőmérséklete körülbelül 28 Celsius fok. Ebben a közegben már nem görcsölnek be az izmok, de a mozgás még nem megterhelő a szívnek. A sportág egyébként különösen jót tesz az asztmás betegeknek. A víz felhajtóerejének köszönhetően ugyanis könnyebb lesz a kilégzés és nehezebb a belégzés, ez pedig erősíti a tüdőizmokat. Szintén a felhajtóerőnek köszönhető az is, hogy az izmok úgy kényszerülnek erő kifejtésére, hogy közben az ízületek mindenféle megterheléstől mentesülnek. A sportág azoknak is ajánlott, akik tartásproblémákkal, vagy gerincbántalmakkal küzdenek, hiszen a hátizmok is kíméletesen erősödnek általa. Végül fontos megemlíteni, hogy e mozgástípus természetesen erősíti az ellenálló-képességet és az érfalakat, így segít a visszeres panaszok csökkentésében is. Az aquafitnesz nem túl megerőltető és biztonságos sport.

De magas vérnyomás esetén mértékletesség javasolt.

A terhesség első öt-hat hetében és az utolsó két hónapban a torna nem ajánlott, később viszont a szülés után kifejezetten. Természetesen fertőző, esetleg nőgyógyászati, urológiai betegségek esetén a medence kerülendő.

A férfiakat is várják

Bár az órákon ritkaság számba megy egy-egy úriember megjelenése, ennek oka a férfiak szégyenlősségükben rejlik, pedig az edzők szerint a foglalkozások legalább annyira valók férfiaknak, mint nőknek. A kevés bátor jelentkező általában az idősebb korosztályból kerül ki, de ők rendszerint ott is maradnak a csoportokban.

Haladóknak step-aerobik

Az aquafitnesz mellett az uszodák újabban vízi-stepaerobik foglalkozásokat is tartanak. Ez, ha a vizes közegtől eltekintünk, szinte semmiben nem különbözik a hagyományos step-aerobiktól, viszont előnyök tekintetében megegyezik a vízigimnasztikával. A vízben való lépegetés tökéletesen formálja a láb- és farizmokat, ezért haladó vízitornászoknak kifejezetten ajánlott.

Ezeket már olvasta?

BMI-től a célpulzusig – 5 számítási módszer életmódváltáshoz

4 frissítő gyümölcs, aminek magas a víztartalma

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink