Az egyik legnépszerűbb formája a vízben való sportolásnak az aquafitnesz, amely az aerobik és a fitnesz mozgáselemeit egyesíti. Különböző irányzatai közül mindenki megtalálhatja azt, amely leginkább illik a személyiségéhez!

Aquafitnesz: eddz vízben, védd az ízületeidet!

Aquarobic

Az aquafitnesz ezen válfajának lényege, hogy az aerobikjellegű gyakorlatokat mellig érő vízben végzik saját testsúllyal vagy egyéb kiegészítő eszközökkel, például kézi súlyzókkal, kötéllel, labdával. A vízben végzett aerobik növeli a pulzust, javítja az állóképességet. A víz ellenállása miatt izomerősítésre is alkalmas, és remek alakformáló. Jó hatással van az anyagcserére, fokozza a zsírégetést, erősíti a szívet és a keringési rendszerre is jótékonyan hat. A felhajtóerőnek köszönhetően a vízben könnyebb a test, így azok is el tudják végezni az aquafitnesz gyakorlatait, akiknek egyébként megterhelő lenne ez a fajta mozgás.

Aquawalk

A vízben sétálásnál fontos, hogy a talpon végiggördülve járj, ugyanúgy, ahogy a szárazföldön is teszed. A hasizmokat megfeszítve, az egyensúlyt tartva célszerű gyalogolni. Az egyensúly megtartását segíti, illetve az edzés hatékonyságát növeli, ha speciális csizmában gyalogolsz. A csúszásgátló talpak biztonságérzetet adnak. A vízben gyaloglás segíti a fogyást és hatékony az izmok tónusának fokozásában.

Aquajogging

A vízben futás ugyan elsőre sokkal fárasztóbb, mint a szárazföldi, de az ízületeket minimális terhelés éri, így a sérülések szinte biztosan elkerülhetőek. A szívműködés javul, az izmok és a csontok erősödnek. A vízben futás további előnye, hogy a víz edzés közben természetes hűtőközegként működik, és nem engedi a testet felhevülni.

Aquaspinning

A szárazföldi spinningedzésekhez hasonló vázszerkezetű kerékpárt használnak aquaspinninghez is, amely 110–160 cm mélységű vízben áll. A tárcsákat lapátok helyettesítik, előre és hátra is hajthatók. A víz a biciklin ülve kb. a derékig ér. A vízben biciklizés erősíti a lábat és formálja a feneket, javítja az állóképességet. A zenének köszönhetően a hangulat is remek, könnyen oldódik a feszültség.

Aquapower

Intenzív testmozgás: az aquafitnesz azon ága, amely során sokféle segédeszközt használnak az edzés hatékonyabbá tételére. A vízi súlyzókkal, gumikötelekkel, speciális korongokkal, kesztyűkkel végzett edzés javítja a szív és a tüdő működését, erősíti az izmokat.

Aqua tai-csi

Lassú, kitartott mozdulatokból álló mozgásforma, amelynél nagyon fontos a koncentráció, az önfegyelem, a mozdulatok koordinálása, az energiák áramlásának elősegítése.

Aquabalance

Ez a módszer a test egyensúlyközpontját fejleszti. Meditatív jellegű: a test izmai a vízen való lebegés közben elernyednek. Ennek az állapotnak a fenntartását segítik illatokkal és zenével. Hatékonyságát annak köszönheti, hogy a víz felhajtóerejét leküzdve kell dolgozni, az állandóan mozgó vízben kell mindig újra és újra visszaszerezni az egyensúlyt.

Aquarelax

Tulajdonképpen nem más, mint relaxáció a vízben. Jellemzően egy vízinudli segítségével történik, amellyel biztonságosan lebeghet a 35 fokos vízben. Ilyenkor a pulzusszám és a vázizomzat tónusa csökken, elősegítve a pszichés pihenést.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink