A Diéta és Fitnesz olvasói körében mindig népszerűek a plankkel kapcsolatos cikkek, ez persze nem véletlen. A plank bárhol bevethető, rengeteg variációval elvégezhető saját testsúlyos gyakorlat, amely kitartásra tanít.

6 erősítő plank gyakorlat, amit imádni fogsz!

Persze lehet, hogy még akadnak olyanok, akik most ismerkednek a feladattal, így ismételjük el újra, hogy mire is jó a plank gyakorlat! Plankben az egész testünk dolgozik, minden izmunk megfeszül. A plank (alap)pozíciójában meg kell tartanunk magunkat egy bizonyos ideig az alkarjainkra támaszkodva, így megdolgoztatjuk a törzsizmainkat, farizmainkat és a combhajlítót. A planket a még kezdők akár 20 másodperccel is kezdhetik eleinte, idővel pedig javasolt 10 másodpercekkel emelni az időt.

 

1. Plank alkaron

A legnépszerűbb változat. Fontos, hogy az alkaroknak párhuzamosak legyenek egymással. A kezeket lehetőleg ne kulcsoljuk össze, bár úgy könnyebb a plank gyakorlat, de ennél bizony az a jó, ha fáj.

plank alkaron, lány, edzés

Plank alkaron
Fotó: Shutterstock

2. Plank TRX segítéségével

Kissé csalóka a „segítségével” szó, mivel ez nem jelenti azt, hogy könnyebb lesz a gyakorlat! Első lépésként állítsuk be a TRX szíjait úgy, hogy kb. 25-30 centire legyenek a talajtól. Háttal térdeljünk le a TRX-nek, majd tegyük a lábainkat a hurkokba. Nem is olyan könnyű, ugye? Ezután másszunk előre a talajon, tegyük le a tenyerünket vagy a teljes alkarunkat (mindkét verzió elfogadott) magunk elé, és emeljük fel a térdeinket. A kötélnek meg kell feszülnie, a testünknek pedig egyenes vonalat kell rajzolnia, nem eshet le a csípőnk.

plank, trx

Plank TRX segítségével, alkartámaszban
Fotó: Shutterstock

 

fekvőtámasz alaphelyzet TRX

Plank TRX segítségével, nyújtott karral
Fotó: Shutterstock

3. Plank Bosun

A pozícióhoz térdeljünk le, az alkarunkat pedig fektessük a Bosu labdára. Ezután emeljük fel a térdet, vegyük fel a plank alaphelyzetet. Még jobban kell figyelni ennél a verziónál arra, hogy a csípőnket az ideális pózban tartsuk.

Plank Bosu

Plank Bosun
Fotó: Shutterstock

4. Plank egy lábon

Először vegyük fel az alkaron kitartott plank pozícióját, majd emeljük fel az egyik lábunkat, de a testünk egyenesnek kell maradnia! A gyakorlat alatt a lábak egyenesek! Váltogassuk a két oldalt!

egylábas plank gyakorlat

Plank egy lábon
Fotó: Shutterstock

 

5. Plank fitballal

Térdeljünk háttal a labdának. Emeljük fel az egyik lábunkat, és rakjuk a lábszárunkat és lábfejünket a labdára, majd jöhet a másik láb is! Vegyük fel a plank alaphelyzetet. Elvégezhető alkarra támaszkodva, de egyenes karral, csak a tenyeret a talajra lerakva is. Ez a labda méretétől függ.

alkartámasz fitball

Plank fitballal
Fotó: shutterstock

 

TIPP: Nem fog elgurulni a labda, ha a falnak támasztjuk, amikor felrakjuk rá a lábainkat.

6. Fordított plank

Egy tényleg nehéz verziót hagytunk a végére! Ehhez a plankhez üljünk le a földre, majd nyújtsuk ki a lábainkat, kezeinket tegyük a talajra a csípő mellé. Emeljük meg a csípőnként, támaszkodjunk az alkarunkon, a testünk itt is egyenes vonalban legyen! A gyakorlat előtt fontos, hogy a vállainkat alaposan bemelegítsük!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink