Még nem késő helyszínt keresni az újévi sportos-életmódváltós fogadalmakhoz. Ma már lépten-nyomon újabb edzőtermekbe botlunk, széles a választék. Nem mindegy azonban, hogy milyen terem mellett kötelezzük el magunkat. Mire figyeljünk, mikor termet választunk?

Edzőtermi iránytű

LOKÁCIÓ

Az első és legfontosabb kritérium: ne legyen túl messze. Mert legyünk őszinték, a város másik végébe nem szívesen araszolunk el este, munka után a dugóban, vagy kelünk sokkal korábban ugyanezért reggelente. Legjobb, ha az edzőterem az otthonunkhoz, a munkahelyünkhöz, az iskolánkhoz (vagy a gyerek iskolájához) közel esik, így a napi fuvarozás közben útba tudjuk ejteni.

ÁRAK

Ahány edzőterem, annyiféle akció. Mielőtt azonban aláírnánk a szerződést, alaposan olvassuk át. Nem feltétlenül a legalacsonyabb ár a legjobb, de attól még, hogy mélyen a pénztárcánkba nyúlunk, nem biztos, hogy jól járunk. A legtöbb edzőterem év elején akcióval csábít – nézzük át alaposan, mit kapunk a pénzünkért. Több helyen ajánlanak mindenféle pluszjuttatást némi többletért. Ezekre sem kell azonnal rábólintani, gondoljuk végig, hogy valóban ki fogjuk-e használni ezeket az extrákat.

A legtöbbre általában semmi szükség, de a csábító akció miatt könnyen fizetünk vagyonokat feleslegesen. Szintén nem ajánlott hosszú időre aláírni. Persze, ha fél évreévre kötelezzük el magunkat, havi vagy heti bontásban olcsóbban jövünk ki, de ez sem feltétlenül jó ötlet. Lehet, hogy mégse nyeri el a tetszésünket a terem, elköltözünk vagy a munkánk változik meg. Főleg az ismeretség elején jó, ha óvatosak vagyunk: adjunk időt magunknak, ismerjük ki alaposan a termet, az edzőket.

NYITVA TARTÁS

Ma már egyre több terem tart nyitva éjjel-nappal, ez azonban még nem magától értetődő. Hogy elkerüljük a tömeget, sokan szeretünk korán reggel vagy késő este edzeni. Érdemes átnézni a nyitvatartási időket, vajon tudunk-e a megszokott időnkben sportolni a teremben. Szintén fontos az ünnepi nyitva tartás, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy hétvégén vagy az ünnepnapokon nyitva tart a terem.

TISZTASÁG

Erre is érdemes időt szánni: nem biztos, hogy az első bejárásnál feltűnik, mennyire tiszta a terem. Jó, ha megvizsgáljuk, milyen állapotban vannak a zuhanyozók, öltözők. Nyugodtan rákérdezhetünk a recepción, hogy milyen gyakran takarítanak. Nézzünk körbe, találni-e a teremben törlőkendőt, fertőtlenítőt (jobb esetben többet is), amivel használat után lehetőségünk van áttörölgetni a gépeket.

TEREMMÉRET, TÖMEG

A legjobb edzőtermekben sajnos számítani kell tömegre, főleg a munkaidő lejárta után (és az év elején). Ezzel nem lehet mit kezdeni, de érdemes felmérni a terepet, megnézni, hogy mekkora tér, hány gép áll rendelkezésre, hogy ne várakozással teljen az értékes, sportra fordítandó idő, illetve, ne érezzük rosszul vagy siettetve magunkat, ha hosszabb ideig használunk egy-egy eszközt. Rákérdezhetünk arra is, hogy melyek a legzsúfoltabb napszakok, illetve, hogy körülbelül mennyien látogatják a termet. Érdemes utánajárni annak is, lesz-e helyünk a nyújtásra.

Több teremben sajnos a helyspórolás miatt nincs elkülönített terület, ahol nyújtani tudunk (arról már nem is beszélve, hogy ezt segítő eszközök milyen kevés teremben találhatók), ha mégis, a tér szűkös. Pedig a nyújtás legalább olyan fontos, mint maga az edzés, és ha erre egyáltalán nincs lehetőségünk a teremben, érdemes továbbkeresni.

GÉPEK

Az edzőtermi múlt és az önismeret ebben segíthet: inkább kardiózni vagy súlyt emelni szeretnénk? Bérletvásárlás előtt nézzük meg, hogy milyen gépek állnak rendelkezésre, miből mennyi van és azok milyen állapotban vannak. Tudják-e a futópadok az alapértékeket (például a pulzusszámot) mutatni? A biciklik pedálján van-e szíj? (Nagyon bosszantó, ha nem tartja semmi a lábat). Menynyi súly és milyen méretben áll rendelkezésre? Van elég fekvenyomó pad? Minden izomcsoportot meg tudunk-e mozgatni az eszközökkel?

Bosszantó, ha egy hosszabb távú bérlet megvásárlása után szembesülünk a problémákkal. Természetes, hogy időnként egy-egy masina elromlik, de ha szólunk az alkalmazottaknak, és pár nap után sincs változás, vagy hetekig „üzemen kívül” találunk több gépet is, érdemes elgondolkodni a váltáson.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink