Hogy milyen a tökéletes saláta? Nemcsak finom és laktató, hanem egészséges is. Ráadásul úgy variálhatjuk, ahogy épp a kedvünk tartja. Csupán néhány apró dologra kell figyelnünk, hogy az ínycsiklandó fogásokat megalkossuk.

Tudod, mit rakj egy egészséges, nagy tál salátába?

1. Zöldek, salátafélék

A salátafélék ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok, emellett magas víz- és alacsony kalóriatartalommal kecsegtetnek. Általában magas a vastartalmuk, melynek gyors felszívódását megkönnyíti a C-vitmain. Válasszunk az alábbi fajták közül egyet, vagy akár az összeset is keverhetjük, mely a salátánk alapja lesz:

Fejes saláta, rukkola, madársaláta, sóska, spenót, lollo saláták

2. Csírák

A csírák magas tápértékkel rendelkeznek és teljes egészében emészthetőek. Bőséges választékból válogathatunk a gabonafélék, zöldségfélék és hüvelyesek csírái között. Azonban figyeljünk arra, hogy friss és hűtött terméket válasszunk és megbízható helyről szerezzük azt be. A csíráztatás ugyanis ideláis lehet a baktériumok szaporodására.

búza-, rozscsíra, brokkoli-, retekcsíra, lencse- és borsócsíra

3. Egészséges zsírok

A zsírok alkotják a szervezet legfontosabb energiaforrásait, azonban figyeljünk oda, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket fogyasszunk. Ezen ételek fokozzák a zsíranyag cserét is, így fogyókúránk fontos alkotóelemei lehetnek.

avokádú

Fotó: Shutterstock

avokádó, olíva bogyó, napraforgó-, fenyő-, tökmag, mandula, dió, kesudió

4. Színes összetevők

A színes ételek ínycsiklandóan néznek ki, emellett antioxidáns szerepet is betöltenek. A zöldségek és gyümölcsök festékanyaga fontos egészségmegőrző hatással bír. A narancssárga szín például magas C-vitamin és karotin tartalomra utal, antioxidáns hatású és lassítja az öregedés folyamatát. A lila színű ételeink javítják a memóriát, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, gátolják a sejtek öregedését. Fogyasszunk naponta minél színesebb salátát, így segíthetjük szervezetünket a védekezéshez szükséges vitamin- és rostmennyiséghez.

paradicsom, répa, káposzta, pritamin paprika, lilahagyma

5. Egészséges extrák

Salátánkat végül megbolondíthatjuk egy marék vörösáfonyával, vagy almadarabokkal. Így egyrészt pikáns ízeket varázsolhatunk, másrészt további vitaminforrást csempészhetünk bele ételünkbe.

alma, retek, uborka

6. Öntet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az öntet alapjaként válasszunk hidegen sajtolt, szűretlen étolajat, mely válogatott alapanyagból készül. Ezek az olajok nagy tisztaságúak és mellékíz mentesek. A tökmag- és szőlőmagolaj nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére. A szezám- és lenmagolaj természetes antioxidáns. Néhány csepp citrom, vagy narancs és fokhagyma keveréke pikáns ízt kölcsönöz salátánknak. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt öntsük rá a salátára, hogy az friss és ropogós maradjon.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink