1. Zöldek, salátafélék
A salátafélék ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok, emellett magas víz- és alacsony kalóriatartalommal kecsegtetnek. Általában magas a vastartalmuk, melynek gyors felszívódását megkönnyíti a C-vitmain. Válasszunk az alábbi fajták közül egyet, vagy akár az összeset is keverhetjük, mely a salátánk alapja lesz:
Fejes saláta, rukkola, madársaláta, sóska, spenót, lollo saláták
2. Csírák
A csírák magas tápértékkel rendelkeznek és teljes egészében emészthetőek. Bőséges választékból válogathatunk a gabonafélék, zöldségfélék és hüvelyesek csírái között. Azonban figyeljünk arra, hogy friss és hűtött terméket válasszunk és megbízható helyről szerezzük azt be. A csíráztatás ugyanis ideláis lehet a baktériumok szaporodására.
búza-, rozscsíra, brokkoli-, retekcsíra, lencse- és borsócsíra
3. Egészséges zsírok
A zsírok alkotják a szervezet legfontosabb energiaforrásait, azonban figyeljünk oda, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket fogyasszunk. Ezen ételek fokozzák a zsíranyag cserét is, így fogyókúránk fontos alkotóelemei lehetnek.
avokádó, olíva bogyó, napraforgó-, fenyő-, tökmag, mandula, dió, kesudió
4. Színes összetevők
A színes ételek ínycsiklandóan néznek ki, emellett antioxidáns szerepet is betöltenek. A zöldségek és gyümölcsök festékanyaga fontos egészségmegőrző hatással bír. A narancssárga szín például magas C-vitamin és karotin tartalomra utal, antioxidáns hatású és lassítja az öregedés folyamatát. A lila színű ételeink javítják a memóriát, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, gátolják a sejtek öregedését. Fogyasszunk naponta minél színesebb salátát, így segíthetjük szervezetünket a védekezéshez szükséges vitamin- és rostmennyiséghez.
paradicsom, répa, káposzta, pritamin paprika, lilahagyma
5. Egészséges extrák
Salátánkat végül megbolondíthatjuk egy marék vörösáfonyával, vagy almadarabokkal. Így egyrészt pikáns ízeket varázsolhatunk, másrészt további vitaminforrást csempészhetünk bele ételünkbe.
alma, retek, uborka
6. Öntet
Az öntet alapjaként válasszunk hidegen sajtolt, szűretlen étolajat, mely válogatott alapanyagból készül. Ezek az olajok nagy tisztaságúak és mellékíz mentesek. A tökmag- és szőlőmagolaj nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére. A szezám- és lenmagolaj természetes antioxidáns. Néhány csepp citrom, vagy narancs és fokhagyma keveréke pikáns ízt kölcsönöz salátánknak. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt öntsük rá a salátára, hogy az friss és ropogós maradjon.
Ez is érdekelhet:
- Itt a tél legfinomabb diétás sütije: 10 perces máktorta
- Diétás répatorta: liszt és cukor nélkül is isteni
- Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós