Hogy milyen a tökéletes saláta? Nemcsak finom és laktató, hanem egészséges is. Ráadásul úgy variálhatjuk, ahogy épp a kedvünk tartja. Csupán néhány apró dologra kell figyelnünk, hogy az ínycsiklandó fogásokat megalkossuk.

Tudod, mit rakj egy egészséges, nagy tál salátába?

1. Zöldek, salátafélék

A salátafélék ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok, emellett magas víz- és alacsony kalóriatartalommal kecsegtetnek. Általában magas a vastartalmuk, melynek gyors felszívódását megkönnyíti a C-vitmain. Válasszunk az alábbi fajták közül egyet, vagy akár az összeset is keverhetjük, mely a salátánk alapja lesz:

Fejes saláta, rukkola, madársaláta, sóska, spenót, lollo saláták

2. Csírák

A csírák magas tápértékkel rendelkeznek és teljes egészében emészthetőek. Bőséges választékból válogathatunk a gabonafélék, zöldségfélék és hüvelyesek csírái között. Azonban figyeljünk arra, hogy friss és hűtött terméket válasszunk és megbízható helyről szerezzük azt be. A csíráztatás ugyanis ideláis lehet a baktériumok szaporodására.

búza-, rozscsíra, brokkoli-, retekcsíra, lencse- és borsócsíra

3. Egészséges zsírok

A zsírok alkotják a szervezet legfontosabb energiaforrásait, azonban figyeljünk oda, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket fogyasszunk. Ezen ételek fokozzák a zsíranyag cserét is, így fogyókúránk fontos alkotóelemei lehetnek.

avokádú

Fotó: Shutterstock

avokádó, olíva bogyó, napraforgó-, fenyő-, tökmag, mandula, dió, kesudió

4. Színes összetevők

A színes ételek ínycsiklandóan néznek ki, emellett antioxidáns szerepet is betöltenek. A zöldségek és gyümölcsök festékanyaga fontos egészségmegőrző hatással bír. A narancssárga szín például magas C-vitamin és karotin tartalomra utal, antioxidáns hatású és lassítja az öregedés folyamatát. A lila színű ételeink javítják a memóriát, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, gátolják a sejtek öregedését. Fogyasszunk naponta minél színesebb salátát, így segíthetjük szervezetünket a védekezéshez szükséges vitamin- és rostmennyiséghez.

paradicsom, répa, káposzta, pritamin paprika, lilahagyma

5. Egészséges extrák

Salátánkat végül megbolondíthatjuk egy marék vörösáfonyával, vagy almadarabokkal. Így egyrészt pikáns ízeket varázsolhatunk, másrészt további vitaminforrást csempészhetünk bele ételünkbe.

alma, retek, uborka

6. Öntet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az öntet alapjaként válasszunk hidegen sajtolt, szűretlen étolajat, mely válogatott alapanyagból készül. Ezek az olajok nagy tisztaságúak és mellékíz mentesek. A tökmag- és szőlőmagolaj nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére. A szezám- és lenmagolaj természetes antioxidáns. Néhány csepp citrom, vagy narancs és fokhagyma keveréke pikáns ízt kölcsönöz salátánknak. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt öntsük rá a salátára, hogy az friss és ropogós maradjon.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.