Hogy milyen a tökéletes saláta? Nemcsak finom és laktató, hanem egészséges is. Ráadásul úgy variálhatjuk, ahogy épp a kedvünk tartja. Csupán néhány apró dologra kell figyelnünk, hogy az ínycsiklandó fogásokat megalkossuk.

Tudod, mit rakj egy egészséges, nagy tál salátába?

1. Zöldek, salátafélék

A salátafélék ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok, emellett magas víz- és alacsony kalóriatartalommal kecsegtetnek. Általában magas a vastartalmuk, melynek gyors felszívódását megkönnyíti a C-vitmain. Válasszunk az alábbi fajták közül egyet, vagy akár az összeset is keverhetjük, mely a salátánk alapja lesz:

Fejes saláta, rukkola, madársaláta, sóska, spenót, lollo saláták

2. Csírák

A csírák magas tápértékkel rendelkeznek és teljes egészében emészthetőek. Bőséges választékból válogathatunk a gabonafélék, zöldségfélék és hüvelyesek csírái között. Azonban figyeljünk arra, hogy friss és hűtött terméket válasszunk és megbízható helyről szerezzük azt be. A csíráztatás ugyanis ideláis lehet a baktériumok szaporodására.

búza-, rozscsíra, brokkoli-, retekcsíra, lencse- és borsócsíra

3. Egészséges zsírok

A zsírok alkotják a szervezet legfontosabb energiaforrásait, azonban figyeljünk oda, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket fogyasszunk. Ezen ételek fokozzák a zsíranyag cserét is, így fogyókúránk fontos alkotóelemei lehetnek.

avokádú

Fotó: Shutterstock

avokádó, olíva bogyó, napraforgó-, fenyő-, tökmag, mandula, dió, kesudió

4. Színes összetevők

A színes ételek ínycsiklandóan néznek ki, emellett antioxidáns szerepet is betöltenek. A zöldségek és gyümölcsök festékanyaga fontos egészségmegőrző hatással bír. A narancssárga szín például magas C-vitamin és karotin tartalomra utal, antioxidáns hatású és lassítja az öregedés folyamatát. A lila színű ételeink javítják a memóriát, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, gátolják a sejtek öregedését. Fogyasszunk naponta minél színesebb salátát, így segíthetjük szervezetünket a védekezéshez szükséges vitamin- és rostmennyiséghez.

paradicsom, répa, káposzta, pritamin paprika, lilahagyma

5. Egészséges extrák

Salátánkat végül megbolondíthatjuk egy marék vörösáfonyával, vagy almadarabokkal. Így egyrészt pikáns ízeket varázsolhatunk, másrészt további vitaminforrást csempészhetünk bele ételünkbe.

alma, retek, uborka

6. Öntet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az egészséges saláta egyik titka a jó önttet

Az öntet alapjaként válasszunk hidegen sajtolt, szűretlen étolajat, mely válogatott alapanyagból készül. Ezek az olajok nagy tisztaságúak és mellékíz mentesek. A tökmag- és szőlőmagolaj nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére. A szezám- és lenmagolaj természetes antioxidáns. Néhány csepp citrom, vagy narancs és fokhagyma keveréke pikáns ízt kölcsönöz salátánknak. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt öntsük rá a salátára, hogy az friss és ropogós maradjon.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.