A kerékpározás nem csupán olcsó és környezettudatos közlekedési lehetőség, hanem az egészségmegóvás eszköze is.

Ezért kerékpározz rendszeresen!

Összegyűjtöttünk néhány fontos érvet, hogy miért érdemes kerékpárra pattanni.

 

Kalóriaégetés

A kerékpározás hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez, illetve megőrzéséhez. Az alapszabály roppant egyszerű: ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk, abban az esetben fogyunk. A kerékpározás pedig valódi kalóriaégető mozgásforma.

Természetesen a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a kívánt eredmények elérése érdekében!

pixabay

A rendszeres kerékpározás nemcsak a formásabb alak elérésében, de az egészség megőrzésében is segíthet

A rendszeres reggeli kerékpározás során olyan mennyiségű kalóriát vagyunk képesek elégetni, ami lehetővé teszi számunkra egy tízórai finomság büntetlen elfogyasztását. Ha figyelünk arra, hogy a tízórai értékes tápanyagokat tartalmazzon, abban az esetben jelentős mértékben hozzájárulunk az erőnlétünk javításához.

Előnyös hatást gyakorol a szervezetre

A rendszeres tekerésnek köszönhetően erősödik a tüdő és a javul a légzés. Sok vita zajlik arról, hogy a városi utakon szabad-e egyáltalán maszk nélkül kerékpározni. Egy londoni kutatás szerint a kerékpárosok kevesebb légszennyezettségnek vannak kitéve, mint az egymás mögött haladó autósok. Ez persze függ a dugóban töltött idő hosszától és a gépkocsik szűrőberendezéseitől is. A kutatás megállapításaitól függetlenül érdemes inkább a kevésbé forgalmas utcákat választani, ahol a balesetveszély is kisebb.

Tény, hogy a kerékpározás jót tesz a szívnek, ezzel hozzájárul az egyik népbetegség kockázatának csökkentéséhez. Amikor biciklizünk, felgyorsul a szívverésünk, javul a vérkeringésünk, ráadásul a sejtjeink oxigénellátása is hatékonyabb lesz.

A kerékpározás kifejezetten enyhe igénybevételt jelent az ízületek számára, így azok számára is megoldást szolgáltat, akik sok más sportot nem űzhetnek. Ha nem tudunk vagy nem szeretünk úszni, a kerékpározás lehet a legjobb testkímélő sport. Természetesen nagy figyelmet kell fordítani az ülés és a kormány helyes beállítására, máskülönben derék- és hátfájás jelentkezhet.

 

Stresszűző, egészségvédő

Ha rendszeresen kerékpározunk, jobb alvásra számíthatunk. Habár ez a legtöbb mozgásformáról elmondható, a biciklizés nagyszerű lehetőség arra, hogy 40 év felett is rendszeresen mozogjunk. A mozgásnak köszönhetően levezethetjük a felgyülemlett stresszt, így nyugodtabban pihenhetünk.

A rendszeres testmozgás jelentős mértékben növeli az esszenciális fehérjék termelését, illetve a fehér vérsejtek aktivitását, ennek köszönhetően a szervezetünk ellenálló-képessége megerősödik, védettebbek leszünk a különböző megbetegedésekkel és fertőzésekkel szemben. Aki rendszeresen mozog, akár 40 százalékkal csökkentheti a szezonális megbetegedések kockázatát.

Látható, hogy a kerékpározás számos módon gyakorol pozitív hatást a szervezetünkre és az egészségünkre. Nincs másra szükségünk, csupán egy megfelelő biciklire!

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.