Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nehéz kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban.
A sütik drágák és ízetlenek
Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült kételek – főleg a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez
ráadásul nagyon drágán lehet hozzájutni, tehát duplán is sajnálhatjuk a gluténérzékenyeket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyanszéles a megfizethető gluténmentes
alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk. Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerőshelyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított tény, mégis vannak olyan hamis állítások, amelyek megkeserítik a mindennapokat.
A péksütemények ehetetlenek
A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni
mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.
Gluténmentes diétával fogyózom
Ismerjük a divat-gluténmentességet és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges
is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése
érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított,
gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti azt, hogy egy termék egészséges.
A glutén a búza vízben nem oldható tartalék fehérjéinek (sikérfehérjék) része, amelynek két fehérjefrakciója a gliadinok és a gluteninek. A cöliákia betegséget, illetve a néhány gabonaallergiátaz alkoholban oldható összetevők, a gliadinok váltják ki.
Egy falat nem árthat
„Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg…” Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak az életen át tartó,100 százalékig gluténmentes diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny ember szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Ezért figyeljünk arra, hogy a gluténmentes alapanyagokat mindig külön tároljuk, az ételeket mindig külön készítsük el és külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen
így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.
Szűcs Zsuzsanna MSc MDOSZ elnök Szakértőnk tanácsa:
A gluténmentes étrend alacsonyabb rosttartalmú lehet, ezért fontos, hogy az étrendben bőven
szerepeljenek az egyébként természetesen gluténmentes zöldségfélék, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak (például lenmag), illetve érdemes a gluténmentes házi pékárut és süteményeket dúsítani rostokkal, például almarosttal vagy útifűmaghéjjal.
Ez is érdekelhet: