Most lerántjuk a leplet a legnagyobb mítoszokról a témával kapcsolatban.

Gluténérzékeny vagy? Íme, a legnagyobb mítoszok

Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nehéz kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban.

A sütik drágák és ízetlenek

Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült kételek – főleg a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez
ráadásul nagyon drágán lehet hozzájutni, tehát duplán is sajnálhatjuk a gluténérzékenyeket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyanszéles a megfizethető gluténmentes
alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk. Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerőshelyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított tény, mégis vannak olyan hamis állítások, amelyek megkeserítik a mindennapokat.

A péksütemények ehetetlenek

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni
mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.

Gluténmentes diétával fogyózom

Ismerjük a divat-gluténmentességet és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges
is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése
érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított,
gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti azt, hogy egy termék egészséges.

A glutén a búza vízben nem oldható tartalék fehérjéinek (sikérfehérjék) része, amelynek két fehérjefrakciója a gliadinok és a gluteninek. A cöliákia betegséget, illetve a néhány gabonaallergiátaz alkoholban oldható összetevők, a gliadinok váltják ki.

Egy falat nem árthat

„Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg…” Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak az életen át tartó,100 százalékig gluténmentes diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny ember szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Ezért figyeljünk arra, hogy a gluténmentes alapanyagokat mindig külön tároljuk, az ételeket mindig külön készítsük el és külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen
így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

Szűcs Zsuzsanna MSc MDOSZ elnök Szakértőnk tanácsa:

A gluténmentes étrend alacsonyabb rosttartalmú lehet, ezért fontos, hogy az étrendben bőven
szerepeljenek az egyébként természetesen gluténmentes zöldségfélék, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak (például lenmag), illetve érdemes a gluténmentes házi pékárut és süteményeket dúsítani rostokkal, például almarosttal vagy útifűmaghéjjal.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink