Számos bizarr módszer és elképzelés létezik az edzés hatékonyságának növelésére. A KAATSU is furcsának tűnhet, azonban negyvenéves kutatási háttér és állítólag több százezer rehabilitációs és élsportolói tapasztalat bizonyítja a sikerét. A kérdés csak az, eddig miért nem tudtunk róla.

KAATSU – őrült(nek tűnő) japán csoda

A módszer kétségtelenül ijesztően hangzó lényege, hogy a véráram befolyásolása felerősíti az edzés kedvező hatásait, amihez ráadásul nincs szükség óriási terhelésre. Ez azt jelenti, hogy akár saját testsúllyal végzett edzéssel is olyan eredményt lehet elérni, mint kilók tömegeivel. – Ez a rehabilitációra szorulók és a mozgással ismerkedők számára különösen kedvező, de rendkívül hasznos az élsportolók és persze a fejlődésre éhes hobbisportolók esetén is – kezdi a KAATSU bemutatását Lakatos Péter master oktató. Mivel nincs szükség nagy súlyok használatára, nem terhelődnek az ízületek, a csontok, a szalagok, a lágyszövetek, kicsi a sérülés kockázata.

FELFÚJVA

Az edző pántokat helyez a kar, illetve a comb megfelelő helyére, amelyeket egy géppel megfelelő nyomásúra fúj fel. A KAATSU-rendszer két elemből áll; az úgynevezett ciklus folyamatosan felfúj és elereszt, ez bemelegít, levezet, lazít, épít – kinek mire van éppen szüksége. – Ez a sava-borsa, elképesztő hatása van, Japánban a kórházban ápolt betegeknél naponta használják – mondja Lakatos Péter. Az aktív edzés során pedig a megfelelő nyomásúra fújt pánttal kell edzeni. Van, aki csak sétál, más egyszerű gyakorlatokat végez az állapotának és a céljának megfelelően. A kezdő falnál, a haladóbb TRX-en, a még haladóbb pedig padon vagy talajon fekvőtámaszozik, például. Az ismétlésszám a rendelkezésre álló időtől függ, ami a karnál legfeljebb 15, az alsótestnél 20 perc lehet, így rövid idő alatt „letudhatjuk” az edzést. A fejlődéstől függően később lehet nagyobb súllyal dolgozni, többet ismételni vagy a nyomás értékén is változtatni.

„BECSAPOTT” AGY

A „laza” edzés elején úgy érezzük, akár a végtelenségig tudnánk csinálni, de aztán, a huszadik ismétlésnél kezdünk fáradni, a harmincadik előtt már szinte lehetetlennek tűnik a folytatás, pedig még két kört le kell nyomnunk. A KAATSU-rendszer azt üzeni az agynak, maximális terheléssel dolgozunk, ez az „átverés” a fejlődés kulcsa. Az „elszorított” részen a vér az artérián még áthalad, de a vénából már nem tér vissza. Ennek hatására az idegrendszer feltölti a végtagot vérrel, ez beindítja a gyógyító folyamatokat. Testedzés hatására tejsav termelődik az izmokban, ami a májba visszajutva a növekedési hormon fokozott termelésére készteti a szervezetet, amelyet nagyrészt a terhelés közben keletkező mikrosérülések helyreállítására használ fel. KAATSU-ban a kis ellenállás miatt ilyenek nem keletkeznek, ezért több „energiája” marad az öngyógyító folyamatoknak. Ennek köszönhetően egy csonttörés, szalag- vagy izomszakadás gyógyulási ideje, gyógytornával és egyéb rehabilitációs tevékenységekkel kiegészítve lényegesen csökken.

NŐKNEK IGAZI CSODA

Japánban állítólag szinte minden ötven év feletti nő rendszeresen KAATSU-zik, mert a véráramlás fokozása miatt minden apró hajszálér is telítődik vérrel, ez segíti a kollagén beépülését: gyorsabban nő a köröm és a haj, szebb lesz a bőr, de a fő ok az öregedésgátló hatása. Támogatja a zsírfogyást, ezért, ha az edzést megfelelő diétával egészítjük ki, feltűnően gyors testkompozíció-változás érhető el: sok zsír „ég el” és izmosodás kezdődik. Kicsit ugyan próbára teszi az akaraterőt, hogy az elején sokan farkaséhségről számolnak be, ami szintén a nagy mennyiségű felszabaduló növekedési hormon hatása. A hűtő kirámolásának megakadályozását általában azonban segíti a tudat, hogy nagyon hamar, már két-három hét után érződik és látszik is a hatása, és ehhez – eleinte – heti két edzés elég. Jó hír az is, hogy bár a terhelés lokális, a hatása globális, azaz hat az egész testre, tehát a fenekünk is formás lesz, már, ha Kaatsuban guggolunk. Segíti a csontképződést, ezért eredményes a csontritkulás megelőzésében is. Idősebb emberek edzéséhez is kiváló eszköz. – Anyukám 72 éves, megtanulta magára szerelni a pántokat és naponta használja a KAATSU-ciklust – árulja el Lakatos Péter.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink