A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!

7 elterjedt mítosz a pilatesről

1. A pilates női mozgásforma

Ez nem igaz! Sőt, megalkotója egy férfi, nevezetesen Joseph Pilates volt, aki 1880-ban született Németországban. Tölcsérmelle volt, és asztmában szenvedett, ezért különösen fontos volt számára a fizikai erőnlét. Rendszeresen sportolt, felnőttkorára ügyes síelő, tornász, búvár, jógi és bokszoló vált belőle. Hetvenévesen is ereje teljében volt.

Pilates az I. világháborúban hadifogságba került, ahol a sérült katonák rehabilitációjával foglalkozott. A kórházi ágyak fölé rugós pántokat helyezett, ezek segítségével a sérültek fekve is tudták erősíteni ép végtagjaikat. 1930-ban kezdte nyilvánosan oktatni módszerét. Ennek lényegét a speciálisan felépített gyakorlatsorozatok adják, amelyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a mozgáskultúra, a testtudat kialakítását célozzák. Manapság kétségtelen, hogy több nő vesz részt pilatesórákon, mint férfi. De a sportolók közül egyre több férfi építi be edzéseibe ezt a mozgásformát.

 

2. Pont olyan, mint a jóga

Noha a cél, azaz a test és a szellem egyesítése, harmóniája mindkét mozgásformában azonos, addig a hozzá vezető út más. A jóga és a pilates eltérően közelíti meg a mozgást, más a légzés, és különböző gyakorlatokat használ – bár kétségtelen, hogy vannak átfedések egyes gyakorlatok esetén.

A legnagyobb különbség talán abban van, hogy a pilates először a mélyizmokra, a hasüregi izmok fejlesztésére fókuszál, amit a szimmetrikus izomzat és az általános hajlékonyság növelése követ. A pilatesben minden mozgás a test középpontjából ered és a végtagokban teljesedik ki.

 

3. Túl könnyű

A pilates csak annak könnyű, aki nem megfelelően végzi el a gyakorlatokat. A koncentráció és a pontosság fontos, ha ezek nélkül mozogsz, valójában nem is pilatesprogramot csinálsz. Egy kívülálló számára úgy tűnhet, hogy a gyakorlatok szűk mozgástartományban zajlanak, és ezért könnyűek, ám ez csak a látszat! Valójában nagyon is megdolgoztatják a testet, hiszen a tartóizmok erősítése zajlik.

 

4. Túl nehéz

Tud izzasztó lenni, az biztos. Talán azért tartják sokan nehéznek, mert nem ezt várták, így meglepődnek, hogy mennyire átmozgat, milyen sok izmot dolgoztat meg. Ezért is fontos a fokozatosság elvét betartani, és nem csak nagy lendülettel beállni egy órára.

 

5. A pilates eszközigényes

Néhány pilatesgyakorlatnál olyan eszközöket használnak, amelyek vagy a feladatot nehezítik ellenállás hozzáadásával, vagy a gyakorlat kívánta testtartás felvételéhez, megformálásához szükségesek. De ezek nélkül az eszközök nélkül is működik a program. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a pilateshez leginkább egy csúszásmentes matracra van szükség.

 

6. Csak a hajlékony emberek mozgásformája

A pilatesedzéshez szükség van rugalmasságra, de rendszeres gyakorlással ez a képesség, készség is fejlődik, változik. A gyakorlatok célja éppen a rugalmasság, a mozgástartományok növelése. Egyébként minden gyakorlat módosítható vagy adaptálható az egyén rugalmassági szintjéhez.

 

7. A pilates drága

A pilatesórák általában számos edzőteremben, jógastúdióban megfizethető áron látogathatóak. Az internet segítségével pedig otthon is elvégezhető jó néhány program. A pilates oktatói és hívői azonban azt mondják, hogy megéri beruházni egy bérletre, mivel a pilates napi rehabilitációként funkcionál, és segít a sérülések megelőzésében.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink