A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!

7 elterjedt mítosz a pilatesről

1. A pilates női mozgásforma

Ez nem igaz! Sőt, megalkotója egy férfi, nevezetesen Joseph Pilates volt, aki 1880-ban született Németországban. Tölcsérmelle volt, és asztmában szenvedett, ezért különösen fontos volt számára a fizikai erőnlét. Rendszeresen sportolt, felnőttkorára ügyes síelő, tornász, búvár, jógi és bokszoló vált belőle. Hetvenévesen is ereje teljében volt.

Pilates az I. világháborúban hadifogságba került, ahol a sérült katonák rehabilitációjával foglalkozott. A kórházi ágyak fölé rugós pántokat helyezett, ezek segítségével a sérültek fekve is tudták erősíteni ép végtagjaikat. 1930-ban kezdte nyilvánosan oktatni módszerét. Ennek lényegét a speciálisan felépített gyakorlatsorozatok adják, amelyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a mozgáskultúra, a testtudat kialakítását célozzák. Manapság kétségtelen, hogy több nő vesz részt pilatesórákon, mint férfi. De a sportolók közül egyre több férfi építi be edzéseibe ezt a mozgásformát.

 

2. Pont olyan, mint a jóga

Noha a cél, azaz a test és a szellem egyesítése, harmóniája mindkét mozgásformában azonos, addig a hozzá vezető út más. A jóga és a pilates eltérően közelíti meg a mozgást, más a légzés, és különböző gyakorlatokat használ – bár kétségtelen, hogy vannak átfedések egyes gyakorlatok esetén.

A legnagyobb különbség talán abban van, hogy a pilates először a mélyizmokra, a hasüregi izmok fejlesztésére fókuszál, amit a szimmetrikus izomzat és az általános hajlékonyság növelése követ. A pilatesben minden mozgás a test középpontjából ered és a végtagokban teljesedik ki.

 

3. Túl könnyű

A pilates csak annak könnyű, aki nem megfelelően végzi el a gyakorlatokat. A koncentráció és a pontosság fontos, ha ezek nélkül mozogsz, valójában nem is pilatesprogramot csinálsz. Egy kívülálló számára úgy tűnhet, hogy a gyakorlatok szűk mozgástartományban zajlanak, és ezért könnyűek, ám ez csak a látszat! Valójában nagyon is megdolgoztatják a testet, hiszen a tartóizmok erősítése zajlik.

 

4. Túl nehéz

Tud izzasztó lenni, az biztos. Talán azért tartják sokan nehéznek, mert nem ezt várták, így meglepődnek, hogy mennyire átmozgat, milyen sok izmot dolgoztat meg. Ezért is fontos a fokozatosság elvét betartani, és nem csak nagy lendülettel beállni egy órára.

 

5. A pilates eszközigényes

Néhány pilatesgyakorlatnál olyan eszközöket használnak, amelyek vagy a feladatot nehezítik ellenállás hozzáadásával, vagy a gyakorlat kívánta testtartás felvételéhez, megformálásához szükségesek. De ezek nélkül az eszközök nélkül is működik a program. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a pilateshez leginkább egy csúszásmentes matracra van szükség.

 

6. Csak a hajlékony emberek mozgásformája

A pilatesedzéshez szükség van rugalmasságra, de rendszeres gyakorlással ez a képesség, készség is fejlődik, változik. A gyakorlatok célja éppen a rugalmasság, a mozgástartományok növelése. Egyébként minden gyakorlat módosítható vagy adaptálható az egyén rugalmassági szintjéhez.

 

7. A pilates drága

A pilatesórák általában számos edzőteremben, jógastúdióban megfizethető áron látogathatóak. Az internet segítségével pedig otthon is elvégezhető jó néhány program. A pilates oktatói és hívői azonban azt mondják, hogy megéri beruházni egy bérletre, mivel a pilates napi rehabilitációként funkcionál, és segít a sérülések megelőzésében.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Lapos hasat szeretnél? Ez a tuti módszer, ami segít!
A lapos has diéta legfőbb célja a has körül lógó úszógumi gyors elégetése. Dietetikusok és orvosok ennek érdekében kidolgoztak egy módszert, most figyelj!
Itt a tél legfinomabb diétás sütije: 10 perces máktorta
Kevés olyan sütemény ismert, ami egyszerre finom és egészséges is, de ez a 10 perc alatt elkészíthető, lisztmentes máktorta ilyen.
Légy a csúcson edzés közben! 5 trükk, amit ismerned kell
Az edzésnek akad néhány olyan velejárója, ami igenis zavaró lehet: izzad a bőröd, csutakos lesz a hajad, felhólyagosodik a bőröd, kirepedezik a szád. Csakhogy mindez elkerülhető! Segítünk, hogy ilyenkor is szép és ápolt lehess!
Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós
Most mutatjuk azt a tökéletes cukkiniköretet, amit minden diétázó imád, mert húsok mellé remek, akár sültkrumpli helyett is megeheted. De természetesen magában is nagyon finom.
Tudtad, hogy a CBD-vel akár fogyhatsz is? Megmutatjuk, hogyan!
A CBD nagy népszerűségnek örvend manapság. Nemcsak a szépségiparban, hanem étrendkiegészítőként is előszeretettel használják, hiszen számtalan jótékony hatása lehet. Ezek közül az egyik – ami téged is biztosan érdekel – hogy elősegítheti a fogyást.
A legjobb tippek, hogy eltűnjön rólad a narancsbőr
Akármit csinálsz, a narancsbőr jön és marad? A harc azonban nem hiábavaló, és nem kell hozzá semmilyen méregdrága csodakence vagy készülék sem. Megfelelő életmód és néhány egyszerű házi praktika is megteszi.
Imádod az ABBA zenéjét? Ezt a 20 perces edzést látnod kell! (videó)
Az ABBA zenéjét nem lehet megunni és ha meghallod, azonnal táncra perdülsz. Használd ki ezt a lendületet és eddz velünk. Ezt a videót látnod kell!
Diétázol? Süss túróból palacsintát!
Ha szeretnél néhány kilótótól megszabadulni, jó ha mindig akad otthon a hűtődben egy doboz túró. Nem csak sósan, de édesen is remek. Pillanatok alatt akár palacsintát is készíthetsz belőle.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.