Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak. A salátafélék kalóriatartalma miatt nem kell aggódnod, közben pedig ezerféle ízvilágot varázsolhatsz belőlük attól függően, hogy mivel kombinálod őket és milyen öntetet használsz. Lehetnek köretek, előételek és főételek, sőt főtt ételeket is feldobhatsz velük.

A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!

Hurrá, itt a tavasz, jönnek a salátafélék! Nem mintha manapság nem lehetne egész évben csomagolva kapni a legkülönfélébb salátamixeket, de az tény, hogy ilyenkor a legfrissebbek, a legvitamindúsabbak, és nem mellékesen, ilyenkor esnek a legjobbak. A bikiniszezon közeledtével pedig most hasznosabbak az étrendben, mint bármikor máskor. Mivel a salátaféléket alapvetően nyersen fogyasztjuk, a hőre érzékeny, vízben oldódó vitaminjaik, mint a B- vagy a C-vitamin, tökéletesen ki tudják fejteni hatásukat, rostanyaguk elősegíti megfelelő az emésztést, és lúgosító hatásuk révén segítik a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Próbálj ki minél többfélét, minél több módon!

Rukkola

A rámenős vitaminbomba

A kesernyés, szinte csípős ízű zöldsaláta az olasz konyhából érkezett hozzánk, és egyre népszerűbb, így könnyen beszerezhető már nálunk is. Termesztése is pofonegyszerű: kedveli a szárazságot, a magok elvetése után nő, mint a bolondgomba, 3-4 hét múlva pedig már szüretelhető is. Hamar használd fel, egy-két nap alatt a hűtőben is megfonnyad, és elveszti értékes tápanyag-tartalmát. Nagy mennyiségű vas, kisebb mennyiségű kalcium, kálium és foszfor található benne, és tele van C-, B-, A- és K-vitaminnal. Mivel ez utóbbi kettő zsírban oldódik, az ízfokozáson túl emiatt is érdemes a rukkolát valamilyen olajjal meglocsolnod. A dióolaj pár csepp citromlével például nagyon jól harmonizál vele. 100 gramm 24 kalóriát tartalmaz.

Radicchio

A vörös hódító

Keserűségben versenyez a rukkolával, de színe és márványhoz hasonló mintázata látványosabbá teszi: tény és való, hogy mutatósabbá tesz bármilyen zöldsalátatálat. Nagy leveleit ezen kívül használhatod mártogatós krémekhez salátaágyként vagy grillezheted félbevágva, esetleg kisebb darabokra tépkedve, így még chips helyett is rágcsálhatod. Ha félben grillezted, önts rá mézes balzsamecetkrémet, és szórd meg frissen őrölt borssal, úgy az igazi. Ha nem használod fel azonnal, szedd leveleire, tisztítsd meg és zacskóban tedd be a hűtőbe. Így egy, vagy akár két hétig is eláll. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, és jelentős kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Energiatartalma 25 kalória 100 grammban.

Endívia

Az ellenállhatatlan rügy

A kissé keserű ízek legzsengébb képviselője ez a fehér salátaféle, amit éppúgy párolhatsz, mint süthetsz, készíthetsz belőle krémlevest és főzeléket, de íze és jótékony hatásai akkor érvényesülnek igazán, ha klasszikus salátába használod. Legjobb, ha radicchióval vagy rukkolával kevered, jól harmonizál vele az alma, a cékla és a narancs íze is. Miután beszerezted, bugyoláld nedves papírtörlőbe, tedd zacskóba, így a hűtőben másfél hétig is eltartható. Rengeteg A-, B-, C- és E-vitamin van benne, tartalmaz folsavat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, és nagyon magas a rosttartalma. Kalóriatartalma még a saláták között is alacsony: 100 grammonként csupán 15.

Madársaláta

A vad apróság

Fagyálló, könnyen szaporítható, rendkívül gyorsan fejlődik, és évente többször is terem, így aztán vadon is megtalálható, de a konyhakerted egyik leghálásabb növénye is lehet. A kis, gyomhoz hasonló levélkötegeket azonnal, frissen fogyaszd, de csipkedd le a gyökereket és nagyon alaposan, csokronként mosd meg előtte, különben homokszemek ropognak a fogad között, és gyorsan elszáll a varázsa. Édeskés zamata, enyhén diós aromája miatt remekül ellensúlyozza a kesernyés salátákat, fehérborecettel és tökmagolajjal vagy málnaecettel és dióolajjal, valamint olajos magvakkal mennyei. Sok A-, B- és a fejessalátánál kétszer több C-vitamint tartalmaz, vastartalmát tekintve ezüstérmes a növények között, folsav pedig annyi van benne, hogy normál étrend mellett már 20 gramm fedezi a napi szükségletet. 100 gramm energiatartalma 17 kalória.

Lollo

A fodros szoknyás lányka

A zöld (lollo verde) és lila (lollo rosso) változatban kapható, erősen szabdalt salátaleveleket főleg díszítőelemnek használják a gasztronómiában, de ízük sem utolsó, ráadásul soha nem keserű. Nagyon fontos, hogy friss, ropogós példányokat válassz, mert ha fonnyadt, örökre elveszi a kedved tőle. Alaposan, levelekre szedve mosd meg, és szárítsd meg fogyasztás előtt! Kalcium-, magnézium-, vas- és béta-karotin-tartalma révén erősíti az immunrendszert, de többféle B-, K- és C-vitamin, valamint nátrium és foszfor is van benne. Magas káliumtartalma pedig enyhíti a stressz tüneteit. Energiatartalma 17 kcal, 71 kJ/100 gramm.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.