Nőként sokan tartanak a súlyzós edzéstől, pedig nélküle nincs szép alak, feszes, tónusos izomzat. Nézzük, miért érdemes beiktatni a rendszeres súlyzózást akáraz edzőtermi, akár az otthoni edzéstervbe! Bartha-Darabos Ivett minősített IFBBszakedző, mozgásfejlesztő tréner írása következik.

Ezért fontos a nőknek a súlyzós edzés

NŐIES ALAKOT ÉRHETSZ EL VELE
A súlyzós edzés a hiedelemmel ellentétben nem tesz férfiassá, sokkal inkább a nőies oldalunkat erősíti! A formás, kerek izmok kiemelik a popsit, a csípőt, a vállakat, szépítik a hátat, vékonyítják a derekat, így fokozatosan közelíthetsz a vágyott homokóra alkathoz. Nem engedi, hogy formátlanul vékony légy.

CSÖKKENTI A TESTZSÍRT
Az izmaid erősítésével és növelésével hozzájárul, hogy több zsírt égess, mint előzőleg. A megfelelő zsír-izom arány segít a hasi elhízás megelőzésében, amely a zsigeri zsírok negatív hatása miatt
korunk egyik legegészségkárosítóbb problémája. A nagyobb izomarány jobb anyagcsere-folyamatokat eredményez, több kalóriát égetsz el, így akkor sem éhezel, ha aktív vagy.

SEGÍT MEGÓVNI AZ EGÉSZSÉGET
Az anaerob mozgás edzi a szívet, és a keringés javításán keresztül az állóképességet is pozitívan befolyásolja. Gyorsabb regenerációt tesz lehetővé, továbbá erősíti az immunrendszert, miközben optimalizálja az anyagcserefolyamatokat. Ezáltal hatással van a vércukorszintre, az ösztrogénszintre, sőt a teljes hormonháztartásra.

MENTÁLISAN, LELKILEG ERŐSÍT
A súlyokkal végzett sport sikerélményt ad, egyúttal feltölt energiával. Mérhető a fejlődés, hiszen egyre nagyobb súlyokat tudsz megmozgatni, és ehhez nem kell magyarázat, a számok nem hazudnak! Egy-egy jól sikerült edzés végén igazi hősnek érezheted magad. A koncentráció, a külvilág kikapcsolása, valamint a párhuzamosanzajló kedvező élettani folyamatok miatt a mentális, illetve pszichés betegségek gyógyításában is fontos szerepet kaphat ez a mozgásforma.

KÖZÖSSÉGET ÉPÍT
Bár a súlyzós edzés kifejezetten egyéni sport, komoly közösségformáló erővel bír. Akár egy barátnővel indulsz edzeni, akár a helyszínen kötsz új ismeretségeket, e téren is mindenképpen előnyödre válik. A rendszeres látogatók már barátként szokták egymást üdvözölni.

LASSÍTJA AZ IZOMVESZTÉST
Az életkor előrehaladtával az ember természetes módon veszít az izomtömegéből, egyidejűleg pedig lassul az anyagcseréje, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet. A súlyzós edzéssel lassíthatod az öregedési folyamatot, miközben a tested energikus marad. 50 éves kor felett különösen ajánlott súlyzós gyakorlatokat végezni a test karbantartása érdekében.

REMEK FEGYVER A CSONTRITKULÁS ELLEN
Jelenleg nincs jobb eszköz a súlyok emlegetésénél a csontritkulás megelőzésére, illetve kialakult betegség esetén a folyamat lassítására. Segíti a megfelelő tápanyagok beépülését, növeli a csontsűrűséget. A jó állapotú izmok javítják az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, az edzés hatására rövidül a reakcióidő, ami segít megelőzni az esést vagy a botlást.

SZEMMEL LÁTHATÓ FEJLŐDÉST EREDMÉNYEZ
A súlyzós edzés egyik nagy előnye, hogy megfelelő étkezés mellett gyorsan jönnek az eredmények – márpedig semmi sem motivál jobban, mint a saját fejlődésed és a begyűjtött bókok. Újabb és
újabb célokat tűzhetsz ki, anélkül, hogy kudarcélményed lenne.

GÉPEKKEL VÉGEZVE MÉG BIZTONSÁGOSABB
A szabad súlyok mellett érdemes megemlíteni a gépeket, ugyanis ez a legbiztonságosabbmódja a súlyokkal végzett edzésnek. A kötött pályán mozgó munkavégzés csökkenti a sérülés esélyét,
ráadásul a gép úgy dolgoztat meg, hogy a lehető legkevésbé tudsz eltérni a feladatok szabályos végrehajtásától. További előny, hogy az izolációs mozgás hatására jobban elválasztod egymástól
az izomcsoportokat, és kisebb az esély a nem kívánt átterhelésre.

MAGABIZTOSSÁ TESZ
A súlyzós edzés a lehető legjobb önbizalomnövelő, még a járásod is egyenesebb, magabiztosabb lesz. Próbáld ki, mennyivel erősebbnek érzed magad már egy rövidebb és kisebb intenzitású súlyzós edzés után is – hát még ha mindent beleadsz!

A súlyok megválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy helyesen tudjuk kivitelezni a feladatot. Gyakran megesik, hogy túlvállaljuk magunkat, ami elsősorban a gyakorlat hatékonyságát
csökkenti, másodsorban lehetséges, hogy így végül nem azt az izomcsoportot fogjuk használni, amit terhelni szeretnénk, és persze a sérülés veszélye is nagyobb. Természetesen a szükségesnél kisebb súly alkalmazása sem szerencsés, hiszen amennyiben nem éri megfelelő inger az izmainkat, nem az elvárásaink szerint fejlődünk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink