Köztudott, hogy a rendszeres sport pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. Az alábbi sporttevékenységek különösen jó gyógymódnak számítanak abban az esetben, ha valaki lehangoltsággal, szorongással küzd.

A legjobb mozgásformák a depresszió és a szorongás ellen

Ha gyakran érzed magad szomorúnak, lehangoltnak, feszültnek, akkor az edzés kulcsfontosságú lehet a problémák legyőzésében – depresszió esetén természetesen a terápia mellett, annak kiegészítőjeként. A test és a psziché egymással szorosan összefüggő rendszert alkot, így ha a testeddel törődsz, az a lelkedre is kihat – és persze fordítva. Nézzünk néhány szuper mozgásformát, amelyek rendszeres gyakorlásával a testi-lelki egészségedért is rengeteget tehetsz.

 

Túrázás a természetben

A testmozgás pozitív előnyeinek maximális kihasználásához amikor csak teheted, válaszd a legmegfelelőbb helyszínt: a természetet. Kutatások szerint a természet nyugtatóan hat az elmére. A növények, a fák közelében való tartózkodás enyhíti a szorongást, a túrázás tehát kiváló testmozgás a test és a lélek szempontjából is.

A Environmental Health and Preventive Medicine-ben 2009-ben publikálták japán tudósok egy érdekes vizsgálat eredményét. Az egyik kontrollcsoport tagjait a természetbe küldték sétálni, a másik kontrollcsoport tagjait a városba. Megállapították, hogy azoknál, akik 20 perces erdei sétán vettek részt, alacsonyabb volt a stresszhormon-szint, mint a városi sétálóknak. Egy tavaly nyáron közreadott tanulmány szerint pedig egy 50 perces természetjárás nemcsak a szorongást oldja, de a memóriafunkciókat is javítja.

 

Hogyan működik a sétáló meditáció? Ide kattintva megtudhatod!

 

Kocogás, futás

A futás és a kocogás mint kardioedzés jó hatással van a szívre és a keringési rendszerre, ezáltal hozzájárul a hosszabb élettartam eléréséhez, valamint természetesen kiváló kalóriaégető.

Futás közben endorfin („boldogsághormon”) szabadul fel a szervezetben, amelynek köszönhetően enyhül a feszültségérzet, és felszabadultabbnak, boldogabbnak érezheted magad. A futás ráadásul ritmusos, repetitív (ismétlődő) mozdulatokból áll, ez is az egyik oka annak, hogy nyugtató hatással bír. A Journal of Psychiatry & Neuroscience-ben megjelent 2006-os tanulmány szerint a rendszeres testmozgás, így a futás is hasonlóan működik, mint az antidepresszánsok, enyhítve a depresszió tüneteit.

 

Kardió edzéssel a karcsúságért és a szív egészségéért

 

Jóga

Egy 2007-es vizsgálat minden résztvevője arról számolt be, hogy a rendszeres jógázásnak köszönhetően a lehangoltság, a düh és a szorongás szignifikáns csökkenését tapasztalták. Hasonló eredményre jutott egy 2021-es tanulmány is, amelyben a jóga stresszcsökkentő hatását vizsgálták.

Ezek a kiváló eredmények arra vezethetők vissza, hogy a jóga a konkrét testgyakorlatok mellett a légzést is fókuszba helyezi: a nyugodt, elmélyült légzés segít elűzni a szorongásos tüneteket. A jógalégzést tehát nemcsak a gyakorlatok elvégzése közben, de a mindennapok feszült helyzeteiben is érdemes bevetni.

 

3 stresszoldó jógagyakorlat a testi-lelki felfrissülésért

 

Hozzászólások

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.