Köztudott, hogy a rendszeres sport pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. Az alábbi sporttevékenységek különösen jó gyógymódnak számítanak abban az esetben, ha valaki lehangoltsággal, szorongással küzd.

A legjobb mozgásformák a depresszió és a szorongás ellen

Ha gyakran érzed magad szomorúnak, lehangoltnak, feszültnek, akkor az edzés kulcsfontosságú lehet a problémák legyőzésében – depresszió esetén természetesen a terápia mellett, annak kiegészítőjeként. A test és a psziché egymással szorosan összefüggő rendszert alkot, így ha a testeddel törődsz, az a lelkedre is kihat – és persze fordítva. Nézzünk néhány szuper mozgásformát, amelyek rendszeres gyakorlásával a testi-lelki egészségedért is rengeteget tehetsz.

 

Túrázás a természetben

A testmozgás pozitív előnyeinek maximális kihasználásához amikor csak teheted, válaszd a legmegfelelőbb helyszínt: a természetet. Kutatások szerint a természet nyugtatóan hat az elmére. A növények, a fák közelében való tartózkodás enyhíti a szorongást, a túrázás tehát kiváló testmozgás a test és a lélek szempontjából is.

A Environmental Health and Preventive Medicine-ben 2009-ben publikálták japán tudósok egy érdekes vizsgálat eredményét. Az egyik kontrollcsoport tagjait a természetbe küldték sétálni, a másik kontrollcsoport tagjait a városba. Megállapították, hogy azoknál, akik 20 perces erdei sétán vettek részt, alacsonyabb volt a stresszhormon-szint, mint a városi sétálóknak. Egy tavaly nyáron közreadott tanulmány szerint pedig egy 50 perces természetjárás nemcsak a szorongást oldja, de a memóriafunkciókat is javítja.

 

Hogyan működik a sétáló meditáció? Ide kattintva megtudhatod!

 

Kocogás, futás

A futás és a kocogás mint kardioedzés jó hatással van a szívre és a keringési rendszerre, ezáltal hozzájárul a hosszabb élettartam eléréséhez, valamint természetesen kiváló kalóriaégető.

Futás közben endorfin („boldogsághormon”) szabadul fel a szervezetben, amelynek köszönhetően enyhül a feszültségérzet, és felszabadultabbnak, boldogabbnak érezheted magad. A futás ráadásul ritmusos, repetitív (ismétlődő) mozdulatokból áll, ez is az egyik oka annak, hogy nyugtató hatással bír. A Journal of Psychiatry & Neuroscience-ben megjelent 2006-os tanulmány szerint a rendszeres testmozgás, így a futás is hasonlóan működik, mint az antidepresszánsok, enyhítve a depresszió tüneteit.

 

Kardió edzéssel a karcsúságért és a szív egészségéért

 

Jóga

Egy 2007-es vizsgálat minden résztvevője arról számolt be, hogy a rendszeres jógázásnak köszönhetően a lehangoltság, a düh és a szorongás szignifikáns csökkenését tapasztalták. Hasonló eredményre jutott egy 2021-es tanulmány is, amelyben a jóga stresszcsökkentő hatását vizsgálták.

Ezek a kiváló eredmények arra vezethetők vissza, hogy a jóga a konkrét testgyakorlatok mellett a légzést is fókuszba helyezi: a nyugodt, elmélyült légzés segít elűzni a szorongásos tüneteket. A jógalégzést tehát nemcsak a gyakorlatok elvégzése közben, de a mindennapok feszült helyzeteiben is érdemes bevetni.

 

3 stresszoldó jógagyakorlat a testi-lelki felfrissülésért

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink