Annak ellenére, hogy egyre több mítosz dől meg a súlyzós edzés körül, sokan még mindig ódzkodnak a 2-3 kilogrammnál nagyobb vasdarabok felemelésétől. Varga Zoltán személyi edzővel összegyűjtöttük a leggyakoribb súlyzós tévedéseket.

Súlyzós tévhitek

1. KARDIO UTÁN

Az egyik legfurcsább szokás, hogy néhányan egy hosszabb, egy-másfél órás kardiózás után kezdenek súlyokkal dolgozni. Pedig a súlyzós edzéshez szénhidrátra, vagyis energiára van szükség, amit a kardio alatt elhasználtak, így fáradtak, nem tudják sem intenzíven, sem hatékonyan elvégezni a gyakorlatokat, az edzésük kidobott idő. De ha megfordítják a dolgot, előbb emelgetik a súlyokat, elhasználják a szervezetükben lévő szénhidrátot, így az ezt követő kardio során már zsírból tudnak dolgozni. Nem mindegy, ugye? (Persze ez a testépítőknél és az élsportolóknál másképpen alakul.)

2. TÚL VASTAG IZMOK

Bár a férfiakhoz hasonlóan a nők is képesek arra, hogy átlagon felüli izomzatra tegyenek szert, félelmük a nagy súlyoktól mégis alaptalan. Ha nem tartanak hetente minimum 6 kemény edzést, és nem étkeznek úgy, ahogyan az a testépítő könyvekben meg van írva, esélyük sincs arra, hogy maszkulin tónusokat építsenek a súlyok által. A félreértés leginkább a „nagy” szóból ered. Nőként nem kell 100 kilóval fekve nyomni, a relatíve nagy súlyok mindenkinek a saját erejéhez képest értendők.

3. OLYAN UNALMAS

Nemegyszer hallottam már, hogy valaki azért nem szeret súlyokkal edzeni, mert az monoton. Azt most hagyjuk is, hogy ennyi erővel az órákon át tartó kardiózás egy futópadon is lehet éppilyen unalmas. Rajtunk múlik csak, hogy izgalmassá tegyük. Az alapgyakorlatokat, mint guggolás, fekve nyomás, nem lehet helyettesíteni, de szuperszettekkel, köredzéssel vagy piramissorozatokkal könnyedén fel lehet pörgetni az ismerős gyakorlatsort. Ha pedig már tényleg unalmassá vált az edzésprogram, érdemes utánagondolni, hogy mikor is frissítettük? Hat-nyolc hét elteltével nem árt mindig variálni a gyakorlatokat, hogy változatos terhelést biztosíthassunk az izmainknak.

4. FÉRFIAKRA SZABVA

Nagyon ritkán látok nők edzéstervében fekve nyomást. Talán, mert úgy gondolják, ez férfi as gyakorlat – annak ellenére, hogy ilyen kategória nem létezik. Persze lehetnek olyan mozdulatsorok, amelyek jobban állnak a férfiaknak, de az izomzatunkat tekintve nem lehet ilyen csoportosításról beszélni. Régebben a deadlift is ilyen gyakorlat volt, mostanra viszont a nők egyik kedvence lett – lehet, hogy pár év múlva a fekve nyomás is erre a sorsra jut. Ha feszes mellizmokra vágyunk, 45 fokban döntsünk meg egy incline-padot, és azon nyomjunk relatíve nagy súlyokkal. Így a mellizom felső részét tudjuk edzeni, ami nőknél kifejezetten előnyös megjelenést biztosíthat.

5. CSAK A SALÁTA

Azok a nők, akik formásabbak szeretnének lenni, rendre elkövetik azt a hibát, hogy egyszerűen nem esznek, mert félnek, hogy az ételtől hízni fognak. Amikor megrémülünk attól, hogy hány kilót nyomunk, elfelejtjük sorra venni az alábbi dolgokat: reggel vagy este van, étkezés előtt vagy után állunk a mérlegre, a víznek is van súlya, illetve hogy az izom többet nyom, mint a zsír. Ha nem esznek, mert félnek a kilóktól, csak azt érik el, hogy nem lesz elég energiájuk az edzésre és elég tápanyag az izmok és tónusok kialakulásához.

6. NINCS RÁ IDŐ

Az időhiány még mindig toplistás kifogás, a súlyzós edzésről azonban érdemes tudni, hogy egy óránál tovább így dolgozni teljesen felesleges. Nem csak azért, mert elfáradunk, de a tápanyag is elfogy, nem lesz elég intenzív a kivitelezés, és az egész átmegy erőállóképesség-fejlesztésbe. Ha nem ez a célunk, lőjünk be egy 5060 perces edzést, és élvezzük a felszabadult pluszóráinkat.

7. MINDENNAP A TEREMBEN

A szervezetünknek, az izmainknak is pihenniük kell. Így, ha nem élsportolónak készülünk, teljesen felesleges minden délutánt a teremben tölteni. Ilyenkor arra is gondolnunk kell, hogy az előző edzésen szerzett izomlázat az érintett testrészünknek ki kell hevernie. Kezdőként elegendő a heti 2-3 alkalom, haladóként pedig a 4-5.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink