Azt, hogy ki mennyit és milyen intenzitással kardiózik, egyéni célok határozzák meg, de az biztos, hogy senkinek sem árt. Okosan és mértékkel nemcsak izmot nem vesztünk, de a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Kiss Gergely személyi edző pedig azt is elárulja, hogy mit jelent az aerob és mit az anaerob edzés!

Segíti a fogyást, fejleszti a kondíciót: a kardió igazi „csodaszer”

Mi az a kardió?

A cardio görögül annyit tesz: szív, tehát a kardió magába foglal minden olyan mozgásformát, amely a szívet, az érrendszert és a tüdőkapacitást erősíti, növeli.

kardió, kardióedzés, futás

Fotó: Shutterstock

A kardióedzésnek két fajtája van: az aerob edzés alatt a szervezet oxigéndús állapotban van, vagyis a szervezetünknek nem kell küzdenie vagy kilépni a komfortzónából. Az ilyen mozgásforma leginkább az alap-állóképesség növelésére alkalmas, mert a szervezetünk könnyen hozzászokik az egyenletes terheléshez – ezért érezzük azt egy idő után, hogy órákig képesek lennénk futni. Ennél hatásosabb az anaerob edzés, amikor a szervezetünket időszakosan oxigénhiánynak tesszük ki. Ilyen a HIIT-edzés is, amivel az állóképesség mellett az izomzatunkat és a VO2 maxot is növelni tudjuk.

 

Hatékony alakformáló edzés: az ugrókötelezés

 

A kardió edzés hatása a szervezetünkre

– Képzeljünk el egy autót, amelyik folyton csak a dugóban araszol, évekig. Majd hirtelen felszabadul az út, tudna hajtani padlógázzal, de a sok lerakódástól, az évekig tartó araszolástól lefullad a kocsi, mert nincs megjáratva a motor. A szervezetünk éppen ilyen! Ha nem tartjuk rendszeresen karban, és nem tisztítjuk meg a lerakódásoktól, sőt nem előzzük meg a kárt, akkor egyszer csak cserben fog hagyni – világít rá Kiss Gergely személyi edző. De a kardiózás nem csak karbantartásra alkalmas, a vércukorszintet is optimalizálja. – Volt egy 230 kg-os vendégem, aki 80 kg-ot fogyott csak kardiózással. Amikor elérte a 150 kg-ot, letehette az inzulint.

 

A kardió hormonális hatásai

Mint minden mozgás, a kardióedzés is endorfint termel. Ez segít a depresszió és a fejfájás leküzdésében, csökkenti a fájdalomérzetet, a kimerültség érzését. Ha pedig kevesebb a stressz, akkor a szervezetünk kevesebb kortizolt termel, egy olyan hormont, amely lebontja az izmokat.

 

3 tipp, hogy több boldogsághormont termeljen a tested

 

Kutatás

Egy amerikai kísérletben élsportolókat teszteltek. Az egyik csoport 1 órás aerob kardióedzésen vett részt (futás egyenletes tempóban), míg a másik csoport 15 perces anaerob kiképzést kapott. A vizsgált időszak végén összevetették a két csoport teljesítési képességeit, és azt találták, hogy azok, akik a 15 perces intervall edzésen vettek részt, jobban teljesítettek, mint akik a hosszabb, de a komfortzónából nem kizökkentő edzésen. Az állóképesség fejlesztéséhez tehát fontos a változatos edzésterv, amikor különböző intenzitásban dolgozunk; valamint az intervalltréning az, amely után a legtovább tart az úgynevezett utózsírégetés.

 

FitPercek: Mik a zsírégetés alapszabályai? Szakértőnk válaszol (videó)

 

Éhgyomorra kardiózni: jó vagy sem?

– Sokan gondolják úgy, hogy kardiózni éhgyomorra a legjobb, de az üres gyomorral az a baj, hogy az alvást követő 8-10 órás éhezést megtoldjuk még egy kis munkával, amihez energiára van szükségünk. De honnan lenne a szervezetünkben energia, ha már 8 órája nem ettünk? Az izmokból. Tehát a szervezetünk az izmunkat kezdi felfalni kora reggel, a zsírok helyett. Kardiózás előtt nem muszáj szilárd ételt venni magunkhoz, jó választás lehet egy turmix, de leginkább BCAA shake. Ezt ugyanis már nem kell emészteni, így nem von el energiát a szervezettől, ráadásul segít megakadályozni, hogy az izmunkból nyerjünk energiát, így valóban a zsírokhoz tud nyúlni a szervezet – állítja Kiss Gergely.

 

Túlsúlyosan csak óvatosan futással!

Amennyiben valaki jelentősebb túlsúlytól szeretne megszabadulni, ne a futással kezdje a mozgásprogramját! Kiss Gergely sokkal inkább a biciklizést vagy a gyaloglást javasolja. Ugyanis, ha nagyobb súlyfelesleggel kezdünk neki a futásnak, komoly károkat okozhatunk a térdünkben, a porcokban, az ízületekben. Ahogy a bringa, az úszás vagy a séta és persze a testsúlycsökkentő étrend hatására elkezdünk veszteni a súlyunkból, szép lassan, fokozatosan behozhatjuk a gyaloglás-kocogás váltogatását, majd a kocogást/futást is az életünkbe.

Fogyás futással? Ezeket az alapszabályokat tartsd szem előtt!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.