A zellernek bérelt helye van a táplálkozásunkban. Ez pedig remek dolog, hiszen ez a zöldség, akár a gumót fogyasztjuk, akár szárzellerként esszük, a szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Igazi vitaminbomba
Rengeteg A-, B_ és C-vitamin van benne, de K-vitaminban, magnéziumban és káliumban is bővelkedik. E-vitamin és vastartalma is számottevő. Emellett egy csészényi zellerben mindössze 2 kalória van, viszont 6 gramm rostot viszünk be vele a szervezetünkbe, így a fogyókúra kiváló támogatója. Antioxidáns vegyületei csillapítják a szervezet gyulladásos folyamatait. A zeller ismert népgyógyászati ellenszere a húgyúti fertőzéseknek, ezen kívül pedig javítja az emésztést. Megnyugtatja az idegrendszert, és segíti a nyugodt alvást. Ftalid nevű hatóanyaga segít rendben tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást. A-vitamin tartalma a szem egészségét védi. Rágás közben pedig erős rostjai még a fogakat is tisztítják. A legjobb, ha nyersen fogyasztod, például mogyoróvajba, vagy más mártogatósba tunkolva, de készíthetsz belőle hasábokra vágva és sütőben, kevés olajjal megsütve sültkrumpli-pótlót is.
Nemrég kiderült, hogy a zellerlé egy konkrét, még felfedezetlen növényi hormont is hordoz, amely az endokrin rendszer minden egyes belső elválasztású mirigyét – ideértve a hasnyálmirigyet, a hipotalamuszt, az agyalapi mirigyet, a tobozmirigyet, a pajzsmirigyet és a mellékvesét is – táplálja és feltölti. Ez az egyik oka annak, hogy a zellerlé csodálatosan képes helyreállítani az egyensúlyt a szervezetünkben. Ereje nemcsak a betegségek megelőzésére és visszafordítására kiváló, fogyasztásával a mindennapi közérzet és emésztőrendszer állapota is tartósan javítható – ráadásul segít a fogyásban és a kívánt álomalak megőrzésében.
Zeller (100 g 24 kcal)
Nyersen érvényesül legjobban a gyógyhatása. A B12-vitaminon kívül B-vitaminkomplex-forrás is, így segíti a fokozott koncentrációt és stresszoldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít. Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban, és támogatja az alhasi vérkeringést.