A hangtál terápia hallatán az ellazulás, megnyugvás, lelki feltöltődés jut eszünkbe, pedig a testi egészségünkre is fantasztikus hatással van.

Gyógyítsd magad hangtálterápiával

Nem egy újkeletű úri-muriról van szó, hiszen a tibeti hangtálak Kr. e. 560-480 körül jelentek meg először. A meditációk szinte elengedhetetlen kellékei a fém vagy kristálytálak, melyek kongatásával, rezgésével egészen különleges hangok születnek. Olyanok, amelyek akkor is hatással vannak ránk, ha nem kimondottan hiszünk az efféle dolgokban – írja a Fanny magazin.

Kristályból és fémből is készülhet

Ez is egyfajta hangterápia, mint az éneklés vagy más hangszerek használata, hallgatása. A hangtálak zengetése egy ősi gyakorlat, amely mára már számos fiziológiai és mentális egészségügyi állapot népszerű kiegészítő kezelésévé vált. A különböző méretű hangtálak készülhetnek fémötvözetekből, gyakran rézből és sárgarézből, hasonlóan a templomi harangokhoz. Egyes hangtálak kvarckristályból is készülhetnek. Lehet használni a szabadban, egy szobában, vagy akár a test különböző pontjaira helyezve. Hazánkban ráadásul található egy óriási hangtál is, amelybe bele lehet feküdni, így az egész testünk intenzíven átveszi a rezgését.

Harmonizálják a sejteket

A szervezetünk mintegy háromnegyede víz, ezért a hangmasszázs fizikai hatást is gyakorol egész szervezetünkre, hiszen szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, eljutnak az izmokhoz, a belső szervekhez, megmozgatva, harmonizálva minden sejtet. A tálak által közvetített kellemes, vibráló érzés mellett a rezgések behangolják szervezetünket, így állítva helyre energetikai rendszerünket, beindítva a testünk öngyógyító folyamatait. Az így előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak és koncentrikus körök formájában végig áramolnak az egész testben. Ha a szervezetben nincsenek energetikai blokkok, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak, majd kilépnek a lábujjaknál és a hajszálak végénél. Azt már régóta lehet tudni, hogy a zeneterápia csökkentheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ennek köszönhetően sokkal nyugodtabbnak érezzük magunkat. Más szempontból nézve, a hangtálak hangja lüktetést hozhat létre, ami olyan agyhullámokat stimulál, amelyek segítik az ellazulást. Azt se felejtsük el, hogy a nagy lelki és mentális terheket a vállainkon, a hátunkon „cipeljük”, ezeken a területeken jelentkeznek izomfájdalmak, izomgörcsök. A kezeléssel ezeket a fájdalmakat jól ki lehet vezetni a testből, de derékfájdalmakra is nagyon hasznos lehet. A nyugalom hatására a légzés lassul, ezzel növelhető a perifériás kapilláris oxigéntelítettség, amely jelentősen segíti a szív és az érrendszer munkáját.ű

Fotó: pixabay

Enyhíti a fájdalmat, erősíti a testet

A relaxációt egyedülálló módon segíti elő, de emellett még számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes kipróbálnunk. Ilyen például a krónikus fájdalmak enyhítése, az alvás minőségének javítása, a düh, a szorongás, a depresszió és az indulatok csillapítása, a vérnyomás stabilizálása, légszomj megszüntetése. Ezek mellett képes olyan neurológiai rendellenességek tüneteinek az enyhítésére is, mint például a Parkinson-kór. Rendszeres használatával enyhíthetőek a légzési nehézséggel járó légúti betegségek tünetei, jó hatással van a szív- és érrendszerre, az ízületi panaszok is csökkenhetnek a kezelésnek köszönhetően.

Erősíti az immunrendszert, oldja az energiablokkokat, enyhíti vagy akár meg is szünteti a nyak, a váll, a hát, a deréktáji izomfájdalmakat, fejfájást, elmulasztja az alvászavarokat, hozzájárul az emésztés szabályozásához, oldja az alhasi görcsöket, segít a tanulási nehézség leküzdésében, a koncentráció növelésében, a motiváció javulásában, az általános viselkedés harmonizálásában.

Csak fokozatosan!

Ha még sosem voltunk hangterápián, akkor először csak egy 5-10 perces hangfürdőn vegyünk részt, és figyeljük meg, milyen hatással van ránk. Epilepszia fennállása esetén érdemes kerülni a hangtál kezelést, mert rohamot idézhet elő. Emellett, ha fém implantátum van a szervezetünkben, mint például pacemaker, koszorúér-háló, mesterséges szívbillentyűk, fémtűk vagy kapcsok, akkor legyünk óvatosak, mert a hangtál rezgése esetleg megmozgathatja a bennünk lévő fémet, ami sérülést vagy az eszköz meghibásodását okozhatja. A hangtálakat nem szabad közvetlenül daganatokra, implantátumokra, csavarokra, mesterséges ízületekre vagy azok közelébe helyezni. A terápia gyakran mély érzelmeket, emlékeket és gondolatokat hoz felszínre. Ha mentális betegséget diagnosztizáltak nálunk, például szorongást vagy depressziót, mindenképpen tájékoztassuk erről a terapeutát, mielőtt megkezdi a hangtálak zengetését, mivel az ilyenkor feltörő érzelmeket megfelelően kell kezelni. Ha gyulladásos bőrbetegségünk van, például pikkelysömör, ekcéma vagy csalánkiütés, a terapeuták nem tesznek tálakat az érintett bőrfelületre, mivel azok irritációt válthatnak ki, ezzel súlyosbíthatják a panaszokat. Műtét után várjunk addig, amíg a varratokat eltávolítják, és a bőrünk teljesen begyógyul. Ha a tibeti hangtálakat fizikai egészségügyi problémák vagy mentális problémák gyógyítására használjuk, fontos, hogy kiegészítő terápiaként alkalmazzuk, ne pedig a szakorvos által előírt kezelés helyett.

Másra jó a kicsi és a nagy

A tálakat két csoportra oszthatjuk. A kisebb átmérőjű tálakkal legfőképp a fejet és a felsőtestet kezelik. Jin típusuknál fogva az energiaszegény testrészeknél alkalmazzák. Hasznosak lehetnek például nyirokpangás, ízületi problémák, porcok-forgók kopása esetén. A nagyobb, Yang típusú tálak erőteljesebben hatnak. Ezek görcsoldásra, méregtelenítésre, fájdalomcsillapításra, légzésjavításra szolgálnak. Mintegy takarító funkciót ellátva lerakódásokat, meszesedést, felgyülemlett salakanyagokat oldanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink