A őszi esték egyik legfinomabb és legizgalmasabb zöldsége a sütőtök, hisz számtalan finomságot készíthetünk belőle. Bár tisztítása kissé macerás, de megéri a fáradtságot, mert rendkívüli gyógyító erő lakozik benne. Képes megerősíteni az immunrendszert és felgyorsítja a fogyókúrát.

Megújult a sütőtökleves, ilyen istenit még nem ettél

A sütőtök már hosszú évszázadok óta a népi gyógyászat egyik kedvenc alapanyaga, de különleges tulajdonságai miatt már az amerikai indiánok is szívesen használták. Kígyómarást gyógyítottak vele, és a szeplős lányok arcára tették. De ez az izgalmas színű zöldség még ennél is többet tud: nem csak egészséges és finom, de alacsony kalória- és magas rosttartalmának köszönhetően kiváló fogyókúrás étel is. Magas rosttartalma megtisztítja szervezetünket a lerakódott salakanyagoktól, elősegíti méregtelenítést is. Már ez is súlycsökkenést eredményez, de a felgyorsult emésztésnek köszönhetően még további fogyásra számíthatunk. Egyszerűen megunhatatlan, hiszen sósan és édesen is ehetjük. Érdemes tehát minden héten egy jókora darabot vásárolnunk belőle.

sütőtök
Fotó: shutterstock

 

  1. Erősíti az immunrendszert.
  2. Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére.
  3. Megfázásos betegségek és a tüdőgyulladás ellenszere.
  4. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmás rohamokat.
  5. Vérnyomáscsökkentő hatású.
  6. Megelőzheti a keringési- és a daganatos betegségeket.
  7. Hashajtó, béltisztító, méregtelenítő és vízhajtó.
  8. Megakadályozza a túlsavasodást.
  9. Allergia ellen is hatásos.
  10. Szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanásoknál jelent nagy segítséget.

Sütőtökleves körtével

Hozzávalók:

  • 50 dkg feldarabolt sütőtök,
  • 1 felszeletelt körte,
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma,
  • 1 ek vaj,
  • 4 dl víz,
  • 3 dl tejszín,
  • 4 dl 100%-os körtelé,
  • őrölt gyömbér, őrölt fehérbors
  • 1 marék pirított tökmag

Elkészítés:

A tököt forró sütőben süssük, míg megpuhul. A vajon pároljuk meg a hagymát, majd forraljuk fel 1 dl vízzel. Amikor kissé kihűlt, turmixoljuk össze a tökkel. Tegyük bele a tejszínt, a többi vizet, a körtelevet és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett egyet rottyantsuk rajta, de ne forraljuk! A körtét rakjuk a tányérokba, és szedjük rá a levest, szórjuk meg pirított tökmaggal.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink