Az EB, vagyis Európa-bajnokság selejtezője már márciusban elkezdődött, úgyhogy gőzerővel lehet szurkolni a kedvenc csapatunknak. Németország rendezőként automatikusan kijutott az EB-re, az elődöntők és döntők pedig 2024 márciusában lesznek. Hogy honnan ered az EB neve, mikor és hol rendezték meg először és hány ország vett benne részt? Cikkünkből most kiderül, mert rávilágítunk az első EB meccsekre és a bajnokság történetére!

Az Európa-bajnokság története – kialakulása a kezdetektől napjainkig

Az első foci eredmények – Az Európa-bajnokság története

Az EB, vagyis Európa-bajnokság selejtezője már márciusban elkezdődött, úgyhogy gőzerővel lehet szurkolni a kedvenc csapatunknak. Németország rendezőként automatikusan kijutott az EB-re, az elődöntők és döntők pedig 2024 márciusában lesznek. Hogy honnan ered az EB neve, mikor és hol rendezték meg először és hány ország vett benne részt? Cikkünkből most kiderül, mert rávilágítunk az első EB meccsekre és a bajnokság történetére!

A kezdetek: azok az 1960-as évek…

Foci bajnokságok már jóval korábban is megrendezésre kerültek, mint 1960. Az Olimpián 1908-tól jegyzünk foci eredményeket, viszont egy átfogó európai bajnokságra sokáig kellett várni. Az ok viszonylag egyszerű volt: az országok egymással való hadban állása és a világháborúk miatt nem létezett egy, az országokat összefogó, nemzetközi labdarúgó szövetség, így pedig, nem volt, aki megrendezzen egy ilyen eseményt.

Bár voltak több európai ország részvételével kisebb-nagyobb bajnokságok, mint például a Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája, az UEFA létrejöttéig várni kellett az európai bajnokságokra. Ennek 1954-es létrejötte után az EB, akkor még UEFA Kupa néven 1958-ban került először megrendezésre. 1960-ban Európai Nemzetek Kupája néven, még mindössze 4 ország részvételével tartották meg. Hazánk az 1952-es, Helsinkiben rendezett Olimpián nyert, így 1958-ban selejtező meccset játszott a Szovjetunió ellen. Ez 3:1-es vereséggel zárult, így végül Csehszlovákia, Jugoszlávia és Franciaország jutott be a Szovjetunió mellett a döntőbe, amelyet utóbbi is nyert meg 1960-ban.

A kiemelkedő foci eredmények kora: 1980-as évektől napjainkig

1980-as évekre már 8 csapat szerepelt az EB-n, a helyszínek pedig szintén bővültek: 1980-ban Olaszország, 1984-ben Franciaország, 1988-ban az NSZK adott otthon a bajnokságoknak. 1996-ban már 16 ország, 2016-tól pedig már 24 csapat jut ki az Európa-bajnokságra, így összesen 51 mérkőzés kerül megszervezésre, ezzel is növelve az esemény presztízsét. Néhány ország teljesítménye pedig igen kiemelkedő a foci eredmények világában: Németország három alkalommal, Spanyolország szintén három alkalommal, Franciaország pedig két alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A rendezési jog elnyerése továbbra is különösen nagy foci eredmény, amelyet Magyarország egyelőre még nem nyert el. Bár már háromszor is megpályázta (2004-ben, 2008-ban és 2012-ben), végül csak az 2021-es tornán szervezett négy mérkőzést. Reméljük, hamarosan hazánk is vendégül láthatja ezt a világraszóló nemzetközi eseményt!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Fogyás 3 fázisban: így használd a dinnyediétát
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatsz!
Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy
Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
A sörrel vagy a borral kell jobban vigyázni, ha diétázol?
Utánajártunk, mi az igazság!
Miben segít a nyári böjtölés?
A legújabb, legtrendibb diéták is hasonló elven működve ígérnek fogyást, ám hatásuk igencsak kétséges.

Ajánlataink