Az EB, vagyis Európa-bajnokság selejtezője már márciusban elkezdődött, úgyhogy gőzerővel lehet szurkolni a kedvenc csapatunknak. Németország rendezőként automatikusan kijutott az EB-re, az elődöntők és döntők pedig 2024 márciusában lesznek. Hogy honnan ered az EB neve, mikor és hol rendezték meg először és hány ország vett benne részt? Cikkünkből most kiderül, mert rávilágítunk az első EB meccsekre és a bajnokság történetére!

Az Európa-bajnokság története – kialakulása a kezdetektől napjainkig

Az első foci eredmények – Az Európa-bajnokság története

Az EB, vagyis Európa-bajnokság selejtezője már márciusban elkezdődött, úgyhogy gőzerővel lehet szurkolni a kedvenc csapatunknak. Németország rendezőként automatikusan kijutott az EB-re, az elődöntők és döntők pedig 2024 márciusában lesznek. Hogy honnan ered az EB neve, mikor és hol rendezték meg először és hány ország vett benne részt? Cikkünkből most kiderül, mert rávilágítunk az első EB meccsekre és a bajnokság történetére!

A kezdetek: azok az 1960-as évek…

Foci bajnokságok már jóval korábban is megrendezésre kerültek, mint 1960. Az Olimpián 1908-tól jegyzünk foci eredményeket, viszont egy átfogó európai bajnokságra sokáig kellett várni. Az ok viszonylag egyszerű volt: az országok egymással való hadban állása és a világháborúk miatt nem létezett egy, az országokat összefogó, nemzetközi labdarúgó szövetség, így pedig, nem volt, aki megrendezzen egy ilyen eseményt.

Bár voltak több európai ország részvételével kisebb-nagyobb bajnokságok, mint például a Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája, az UEFA létrejöttéig várni kellett az európai bajnokságokra. Ennek 1954-es létrejötte után az EB, akkor még UEFA Kupa néven 1958-ban került először megrendezésre. 1960-ban Európai Nemzetek Kupája néven, még mindössze 4 ország részvételével tartották meg. Hazánk az 1952-es, Helsinkiben rendezett Olimpián nyert, így 1958-ban selejtező meccset játszott a Szovjetunió ellen. Ez 3:1-es vereséggel zárult, így végül Csehszlovákia, Jugoszlávia és Franciaország jutott be a Szovjetunió mellett a döntőbe, amelyet utóbbi is nyert meg 1960-ban.

A kiemelkedő foci eredmények kora: 1980-as évektől napjainkig

1980-as évekre már 8 csapat szerepelt az EB-n, a helyszínek pedig szintén bővültek: 1980-ban Olaszország, 1984-ben Franciaország, 1988-ban az NSZK adott otthon a bajnokságoknak. 1996-ban már 16 ország, 2016-tól pedig már 24 csapat jut ki az Európa-bajnokságra, így összesen 51 mérkőzés kerül megszervezésre, ezzel is növelve az esemény presztízsét. Néhány ország teljesítménye pedig igen kiemelkedő a foci eredmények világában: Németország három alkalommal, Spanyolország szintén három alkalommal, Franciaország pedig két alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A rendezési jog elnyerése továbbra is különösen nagy foci eredmény, amelyet Magyarország egyelőre még nem nyert el. Bár már háromszor is megpályázta (2004-ben, 2008-ban és 2012-ben), végül csak az 2021-es tornán szervezett négy mérkőzést. Reméljük, hamarosan hazánk is vendégül láthatja ezt a világraszóló nemzetközi eseményt!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink