Az irodai munka általában azt jelenti, hogy hosszú órákat töltünk a számítógép előtt ülve. Az ülőmunka egyéb, egészségünkre gyakorolt káros hatásai mellett nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmódhoz, ezáltal a potenciális súlygyarapodáshoz.

Fogyás ülőmunka mellett – lehetetlen küldetés?

Aktivitás és odafigyelés

Az állandó ülőmunka és a csökkent testmozgás nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem az anyagcserét is lelassítja. Ellensúlyozásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Ha megoldható, autó helyett próbáljunk gyalog vagy biciklivel munkahelyünkre járni, tömegközlekedés esetén pedig már az is segít, ha egy-két megállóval előbb leszállunk és lesétáljuk azt a távot. Szintén növeli napközbeni aktivitásunkat és élénkíti anyagcserénket, ha minél többször rávesszük magunkat, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk.

Munka közben is építsünk be óránkénti szüneteket, amikor felállunk és sétálunk egy kicsit. Számos okosórában megtalálható az a funkció, ami emlékeztet bennünket, ha túl sok ideje ülünk egy helyben, ilyenkor ideje felállnunk és járnunk egyet. Az ebédszünetet is érdemes kihasználni egy sétára a friss levegőn, ez nemcsak fizikai aktivitásunkat, hanem mentális frissességünket is javítja.

Ha úgy érezzük, munkahelyünk, munkakörünk nem teszi lehetővé, hogy odafigyeljünk egészségünkre, ne zárjuk ki egy új munkahely lehetőségét sem. Érdemes előre tájékozódni akár városonként is a számunka elérhető álláslehetőségekről – például Nyíregyháza környékén. .

Óvatosan a kalóriákkal

Mind az irodai stressz, mind a monoton munkavégzés negatívan befolyásolhatja étkezési szokásainkat. Tervezés nélkül nagyobb eséllyel választunk egészségtelen ételeket ebédszünetben, nyúlunk a nassolnivalók felé napközben. Ha ülőmunka mellett szeretnénk fogyást elérni, akkor ennek elengedhetetlen része étrendünk tudatos megtervezése. Kerülnünk kell a magas kalória- és cukortartalmú ételeket, ezeket friss gyümölccsel, zöldségekkel, sovány fehérjékkel és teljes kiőrlésű gabonákkal tudjuk helyettesíteni. Ha kis étkezésekre is szükségünk van, legyen mindig nálunk valami egészséges alternatíva, magok, joghurt, zöldség és gyümölcs. Testünk megfelelő működéséhez és a kalóriaégetéshez a megfelelő hidratáltság is elengedhetetlen, figyeljünk rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül azonban változtatnunk inaktív életmódunkon, és ennek már mentális állapotunkat érintő hatása is van, előfordulhat, hogy komolyabb változásra, akár új munkakörre lehet szükségünk. Kezdjük el időben lehetőségeink felmérését, tájékozódjunk akár szűkebb lakóhelyünk, például Kalocsa környékén elérhető álláslehetőségekről.

Elkötelezettség és tudatos döntések

A fogyás és kalóriaégetés ülőmunka mellett is lehetséges, de nagymértékű elkötelezettséget és tudatos döntéseket igényel. Az ülőmunka negatív hatásainak ellensúlyozásához nagyon fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása és a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Látni fogjuk, hogy erőfeszítéseink az irodában töltött hosszú órákat is könnyebbé teszik. Céljaink kitűzésénél azonban mindig vegyük figyelembe egyéni igényeinket, hátráltató körülményeinket és ennek megfelelően dolgozzuk ki – akár orvos vagy dietetikus segítségével – súlycsökkentési tervünket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Reggeli a bőrnek, mutatjuk mit kell (t)enned!
A nap első étkezése nem csak a szervezeted tölti fel új erővel: a finomságok a bőrrel is csodát tesznek!
A legnagyobb diétás hülyeségek, melyeknek jobb, ha nem dőlsz be
Vigyázz, ha mindent elhiszel, amit a diétáról mondanak, könnyen csapdába eshetsz! Van néhány közkeletű mítosz, amelyeknek jobb, ha nem dőlsz be!
Viszlát cukor és liszt! Meggyes túrópite az új diétás őrület
Legjobb ebben a sütiben, hogy biztosan nem hizlal!
A legjobb nasik fillérekből, ha diétázol
Ha a csipsz, a popcorn, a sós perec és társaik helyett kicsit különlegesebb falatokkal szeretnél kedveskedni magadnak, míg a kedvenc sorozatodat nézed, akkor megéri kipróbálni a következő receptet, ami szintén a favoritod lesz.
Olcsó magyar gyógynövények, melyek remekül segítik a fogyást
A vízhajtók segítenek a testnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, főleg a víztől és a nátriumtól, mivel stimulálja a veséket, hogy több nátriumot ürítsen a vizelettel és ezáltal a test kiüríti a felesleges vizet a szervezetből.
Barackos piskóta, glutén-, tej-, és cukormentesen
Különleges mentes receptet mutatunk, melynek főszereplője ezúttal a barack.
Csokikrémmel töltött eper – A nap kedvenc egészséges desszertje
A csokoládé és az eper igazi nyerő páros, a kókusz már csak ráadás! Igazán különleges és mutatós, mégis egészséges édességet készíthetünk akár vendégváráshoz is.
Végre kiderült, mitől lesz igazán eredményes a diétád
Ne hasaljon el! Vágjon bele tudatosan, lépésről lépésre a fogyókúrába!

Ajánlataink