Az irodai munka általában azt jelenti, hogy hosszú órákat töltünk a számítógép előtt ülve. Az ülőmunka egyéb, egészségünkre gyakorolt káros hatásai mellett nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmódhoz, ezáltal a potenciális súlygyarapodáshoz.

Fogyás ülőmunka mellett – lehetetlen küldetés?

Aktivitás és odafigyelés

Az állandó ülőmunka és a csökkent testmozgás nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem az anyagcserét is lelassítja. Ellensúlyozásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Ha megoldható, autó helyett próbáljunk gyalog vagy biciklivel munkahelyünkre járni, tömegközlekedés esetén pedig már az is segít, ha egy-két megállóval előbb leszállunk és lesétáljuk azt a távot. Szintén növeli napközbeni aktivitásunkat és élénkíti anyagcserénket, ha minél többször rávesszük magunkat, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk.

Munka közben is építsünk be óránkénti szüneteket, amikor felállunk és sétálunk egy kicsit. Számos okosórában megtalálható az a funkció, ami emlékeztet bennünket, ha túl sok ideje ülünk egy helyben, ilyenkor ideje felállnunk és járnunk egyet. Az ebédszünetet is érdemes kihasználni egy sétára a friss levegőn, ez nemcsak fizikai aktivitásunkat, hanem mentális frissességünket is javítja.

Ha úgy érezzük, munkahelyünk, munkakörünk nem teszi lehetővé, hogy odafigyeljünk egészségünkre, ne zárjuk ki egy új munkahely lehetőségét sem. Érdemes előre tájékozódni akár városonként is a számunka elérhető álláslehetőségekről – például Nyíregyháza környékén. .

Óvatosan a kalóriákkal

Mind az irodai stressz, mind a monoton munkavégzés negatívan befolyásolhatja étkezési szokásainkat. Tervezés nélkül nagyobb eséllyel választunk egészségtelen ételeket ebédszünetben, nyúlunk a nassolnivalók felé napközben. Ha ülőmunka mellett szeretnénk fogyást elérni, akkor ennek elengedhetetlen része étrendünk tudatos megtervezése. Kerülnünk kell a magas kalória- és cukortartalmú ételeket, ezeket friss gyümölccsel, zöldségekkel, sovány fehérjékkel és teljes kiőrlésű gabonákkal tudjuk helyettesíteni. Ha kis étkezésekre is szükségünk van, legyen mindig nálunk valami egészséges alternatíva, magok, joghurt, zöldség és gyümölcs. Testünk megfelelő működéséhez és a kalóriaégetéshez a megfelelő hidratáltság is elengedhetetlen, figyeljünk rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül azonban változtatnunk inaktív életmódunkon, és ennek már mentális állapotunkat érintő hatása is van, előfordulhat, hogy komolyabb változásra, akár új munkakörre lehet szükségünk. Kezdjük el időben lehetőségeink felmérését, tájékozódjunk akár szűkebb lakóhelyünk, például Kalocsa környékén elérhető álláslehetőségekről.

Elkötelezettség és tudatos döntések

A fogyás és kalóriaégetés ülőmunka mellett is lehetséges, de nagymértékű elkötelezettséget és tudatos döntéseket igényel. Az ülőmunka negatív hatásainak ellensúlyozásához nagyon fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása és a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Látni fogjuk, hogy erőfeszítéseink az irodában töltött hosszú órákat is könnyebbé teszik. Céljaink kitűzésénél azonban mindig vegyük figyelembe egyéni igényeinket, hátráltató körülményeinket és ennek megfelelően dolgozzuk ki – akár orvos vagy dietetikus segítségével – súlycsökkentési tervünket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.