Az irodai munka általában azt jelenti, hogy hosszú órákat töltünk a számítógép előtt ülve. Az ülőmunka egyéb, egészségünkre gyakorolt káros hatásai mellett nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmódhoz, ezáltal a potenciális súlygyarapodáshoz.

Fogyás ülőmunka mellett – lehetetlen küldetés?

Aktivitás és odafigyelés

Az állandó ülőmunka és a csökkent testmozgás nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem az anyagcserét is lelassítja. Ellensúlyozásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Ha megoldható, autó helyett próbáljunk gyalog vagy biciklivel munkahelyünkre járni, tömegközlekedés esetén pedig már az is segít, ha egy-két megállóval előbb leszállunk és lesétáljuk azt a távot. Szintén növeli napközbeni aktivitásunkat és élénkíti anyagcserénket, ha minél többször rávesszük magunkat, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk.

Munka közben is építsünk be óránkénti szüneteket, amikor felállunk és sétálunk egy kicsit. Számos okosórában megtalálható az a funkció, ami emlékeztet bennünket, ha túl sok ideje ülünk egy helyben, ilyenkor ideje felállnunk és járnunk egyet. Az ebédszünetet is érdemes kihasználni egy sétára a friss levegőn, ez nemcsak fizikai aktivitásunkat, hanem mentális frissességünket is javítja.

Ha úgy érezzük, munkahelyünk, munkakörünk nem teszi lehetővé, hogy odafigyeljünk egészségünkre, ne zárjuk ki egy új munkahely lehetőségét sem. Érdemes előre tájékozódni akár városonként is a számunka elérhető álláslehetőségekről – például Nyíregyháza környékén. .

Óvatosan a kalóriákkal

Mind az irodai stressz, mind a monoton munkavégzés negatívan befolyásolhatja étkezési szokásainkat. Tervezés nélkül nagyobb eséllyel választunk egészségtelen ételeket ebédszünetben, nyúlunk a nassolnivalók felé napközben. Ha ülőmunka mellett szeretnénk fogyást elérni, akkor ennek elengedhetetlen része étrendünk tudatos megtervezése. Kerülnünk kell a magas kalória- és cukortartalmú ételeket, ezeket friss gyümölccsel, zöldségekkel, sovány fehérjékkel és teljes kiőrlésű gabonákkal tudjuk helyettesíteni. Ha kis étkezésekre is szükségünk van, legyen mindig nálunk valami egészséges alternatíva, magok, joghurt, zöldség és gyümölcs. Testünk megfelelő működéséhez és a kalóriaégetéshez a megfelelő hidratáltság is elengedhetetlen, figyeljünk rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül azonban változtatnunk inaktív életmódunkon, és ennek már mentális állapotunkat érintő hatása is van, előfordulhat, hogy komolyabb változásra, akár új munkakörre lehet szükségünk. Kezdjük el időben lehetőségeink felmérését, tájékozódjunk akár szűkebb lakóhelyünk, például Kalocsa környékén elérhető álláslehetőségekről.

Elkötelezettség és tudatos döntések

A fogyás és kalóriaégetés ülőmunka mellett is lehetséges, de nagymértékű elkötelezettséget és tudatos döntéseket igényel. Az ülőmunka negatív hatásainak ellensúlyozásához nagyon fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása és a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Látni fogjuk, hogy erőfeszítéseink az irodában töltött hosszú órákat is könnyebbé teszik. Céljaink kitűzésénél azonban mindig vegyük figyelembe egyéni igényeinket, hátráltató körülményeinket és ennek megfelelően dolgozzuk ki – akár orvos vagy dietetikus segítségével – súlycsökkentési tervünket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink