Mi állhat a háttérben, ha sportolás mellett sem indul be a súlyvesztés? Egyáltalán: mennyi időt kell hagyni a változásra, és mikor kezdjünk aggódni, hogy bár rendszeresen és komolyan edzünk, mégsem fogyunk? Erről kérdeztük dr. Farkas Kittit.

Hiába sportolsz, mégsem fogysz... Mi lehet a gond?

Ha nem indul be a fogyás, talán nem jó a diéta!

Amikor hosszabb ideig nincs súlycsökkenés, fogyás, felül kell vizsgálni a diéta és az edzésterv összhangját. Ezenkívül érdemes testösszetétel-vizsgálatot is elvégeztetni, hogy kiderüljön, a felesleges kilók pontosan mennyi zsírból, vízből és izomból állnak.

Hetente minimum 150 perc mozgásnak az életünk részének kell lennie, de az a legjobb, ha heti 1-2 alkalommal közepes ellenállással, azaz súllyal is edzünk. Ha diéta és mozgás mellett nem indul el a fogyás, akkor szinte biztos, hogy nem jó a diéta. Ugyanis a szakszerűen összeállított étkezés betartása mellett kell és lehet is mozogni. A helyesen összeállított étrend pedig azt nyújtja, amire szükségünk van; ilyenkor a zsírból veszít és az izmot megtartja a test, és van elég energia a mozgáshoz is. A speciális étrend célja az, hogy „leszedjük” a zsírt az izmokról. Ha mozgunk, és figyelünk az étkezésre, de nincs fogyás, akkor sajnos egy feneketlen kútba dobáljuk be az energiát.

– Jó diétával és mozgással nem lehet nem fogyni! A súlyvesztés üteme ugyan egyénenként eltérő lehet, de már 2 hét után jelentkeznie kell bizonyos eredménynek. Ha mégsem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy helyes módszerrel próbálkozunk-e, mindent betartottunk-e. Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor ajánlott endokrinológiai kivizsgálásra menni, megnézetni a pajzsmirigyértékeket, illetve 3 pontos inzulin- és cukorterhelést végeztetni – mondja a doktornő.

 

Irányelvek a táplálkozásban a sikeres fogyás érdekében

Legtöbbször az a „hiba”, hogy rossz táplálkozási irányelveket követünk. Az alábbiakban dr. Farkas Kitti alakformáló orvos tanácsait gyűjtöttük össze, amelyek arról szólnak, hogy mit lenne érdemes másként csinálni a fogyás érdekében.

  • Napi ötszöri-hatszori étkezés helyett célszerűbb naponta háromszor enni. Két étkezés között minimum 4, maximum 6 órának kell eltelnie, és közben kerüljük a kalóriabevitelt.
  • Együnk reggelire és vacsorára fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény ételeket.
  • Válasszunk ebédre tartalmas, sok fehérjét tartalmazó ételt, de szénhidrátot is ilyenkor vigyünk be. Ez a nap főétkezése, ilyenkor kell tartalmasan enni. Ekkor lehet gyümölcsöt is fogyasztani, a desszert is ilyenkor a legkisebb „bűn”.
  • Az ételek kalóriamennyiségét sokszor alá-, míg a mozgás által elégetett kalóriát pedig túlbecsüljük. Tudni kell, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el egy-egy étkezés során, és mennyit égettünk el mozgással.
  • Az étkezés 40 százaléka fehérje legyen. Ebédre például két szelet húst kell fogyasztani, nem egyet, és szénhidrát is kell ilyenkor, de abból csak 1/2 adag krumpli vagy rizs, és plusz egy adag salátát fogyasszunk még el mellé.
  • Hacsak nincs valamilyen érzékenységünk, akkor felejtsük el a mindenmentes ételeket, együnk rendes, természetes ételeket!
  • Ha minimum 40 percet mozogtunk, akkor előtte lehet egy snackétkezés, de ez mindössze 180-200 kalória legyen. Magas intenzitású állóképességi vagy erőnléti edzés után szükséges csak energiát bevinnünk, de ilyenkor is maximum 200-300 kcal megengedett.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.