Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.

Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!

Azonban egyes szabadtéri játékok segítségével könnyíthetünk a dolgon és a gyerekek is aktívan tölthetik a szünidőt.

Kúszni, mint a kiskukac

Hasra feküdni a fűben és kúszni sokkal megterhelőbb és élvezetesebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. A teljes boldogsághoz már csak egy mászóalagút hiányzik, hiszen a gyerekek amúgy is imádnak a földön henteregni! Számos játék webshop mellett egyes lakberendezési áruházak kínálatában is kaphatók a jópofa, színes alagutak.

A kúszás kiválóan fejleszti a szem-kéz koordinációt és az izmokat is. Ahogy a babáknál is rendkívüli jelentősége van ennek az időszaknak, úgy a nagyobb gyerekek fejlődésében is fontos szerepet játszik. Még szerencse, hogy maguktól is szívesen csinálják!

Mászni, mászni, egyre feljebb!

A bordásfalra, a játszótéri mászókára vagy akár egy fára felmászni (persze felnőtt felügyelete mellett) valahol mindig is a gyerekkori élmények egyik fő alkotóeleme volt. Nem véletlen, hiszen egy gyerek ösztönösen tudja, hogy mi a jó neki, a mászás pedig az egyik legjobb dolog, amit a fejlődése érdekében tehet.

Minél többet másznak, egyre feljebb kapaszkodnak, annál erősebbek lesznek. De a mászókázás nem csak az izmokat erősíti: az egyensúlyérzéket is javítja, miközben fejlődik az észlelés, az érzékelés és a figyelem is. Épp ezért szuper, ha beszerzünk vagy építünk olyan játékokat is, amelyekre fel lehet mászni.

Csimpaszkodás és gyerek hinták

Fotó: regiojatek.hu

Akár csak egy kötélhinta vagy egy régi fa hinta gyerekeknek is mindenképp elkél a kertbe. Ahogy kapaszkodik a kötélbe és löki magát előre-hátra, az izmok mellett olyan készségek is fejlődnek, mint a koordináció vagy az egyensúlyérzék.

Amellett, hogy kiváló szórakozás és nem utolsó sorban edzés, egy gyerek hinta számos terápiában is használható. Nem véletlen, hiszen a hintázással járó ritmikus mozgás nyugtató hatású, így segít a feszültség és a szorongás feloldásában. Rengeteg féle gyerek hinta kapható kültéri és beltéri változatban is, így kiváló játszótárs lehet a rossz időben is.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ez lesz az ősz desszertje: szilvás morzsasüti az új diétakirály
Az évszak sztárja a kicsit fanyar, de sütve elképesztően finom szilva. Nemcsak gombócot lehet készíteni belőle, hanem diétás morzsasütit is.
Így lesz sokáig gyönyörű, barna a bőröd
Ahány ország annyi szokás! Utánajártunk, hogy a különböző tájakon, milyen trükkökkel napoznak a nők.
Futás vagy gyaloglás? Melyik a jobb?
Természetesen mindkettő! A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos az egészség megőrzése szempontjából. A sport remek stresszűző, segít az ideális testsúly megőrzésében.
7 könnyű, diétás leves nyárra
Nincs annál egyszerűbb, mint a nyáron diétázni. Sokkal kevesebb ételt kívánunk, viszont több folyadékra van szüksége a szervezetünknek, ami hamarabb a telítettség érzetét kelti.
Ebből a gyümölcsből kell most minden nőnek jó sokat enni
A nők egyik leggyakoribb, kellemetlen tünetekkel járó hiányállapota a vashiány. A gyógyszertári szerek mellett vagy helyett azonban egy finom gyümölcs segítségével is feltölthetjük vasraktárainkat
Kevesebb szénhidrát szenvedés nélkül
Íme, néhány trükk, amelyek segítségével szenvedés és koplalás nélkül tudod csökkenteni a napi szénhidrátbevitelt.
Pollen-pollen keresztallergia – Ezért fontos tudni, hogy pontosan mi okozza a gondot!
Mi az a pollen-pollen, illetve a pollen-étel keresztallergia? Hogyan derül ki, hogy valójában mi okozza a tüneteket, és mit lehet tenni?
A máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnye
A máriatövis a Silybum marianum néven is ismert növényből származó gyógynövény. A máriatövisből kivont szilimarin antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.