Jónéhány éve már, hogy elárasztották a hazai kozmetikai piacot is a BB-krémek, sőt, azóta már újabb betűkrémek jelentek meg, megnehezítve a választást. Sokan nincsenek tisztában azzal, mit takarnak a rövidítések. Segítünk eldönteni, mire van szüksége a bőrének!

BB-től az EE-ig: Betűkrémek útvesztőjében

BB-krém

A BB-krémek évtizedek óta sztárkozmetikumnak számítanak Ázsiában, különösen Dél-Koreában és Japánban. Sokan azt hiszik, ázsiai találmány, pedig az ötlet egy német bőrgyógyásztól, dr. Christine Schrammektől származik, aki a hatvanas években készítette pácienseinek az első BB-krémet. Célja az volt, hogy a műtétek, durva hámlasztások után a bőr a krém által megfelelő védelmet kapjon és gyorsabban gyógyuljon. A termék európai karrierje nem indult túl jól, hiszen az Ázsiában forgalmazott készítmények az európai nők bőréhez túl világosnak bizonyultak.

krém arckrém

Fotó: Shutterstock

Ma már többféle árnyalatban, antioxidánsokkal gazdagított formulák kaphatók. A BB az angol Beauty Balm (szépségbalzsam) vagy a Blemish Balm (folteltüntető balzsam) kifejezések rövidítése. Hidratálja, táplálja a bőrt, védi a káros UV-sugárzástól, miközben enyhe fedést is biztosít. Elvileg egy „mindent az egyben” termék: használható önmagában színezett hidratálóként, de szérum és hidratálókrém után hagyományos alapozóként is. Állaga könnyebb, mint az alapozóé, és a fedés mellett gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, bőrkiegyenlítő hatású.

CC-krém

Ez már színtiszta üzlet: a CC-krém, ha őszinték akarunk lenni, csupán egy jó marketingfogásnak indult a BB-krém sikerét meglovagolva. A Color Correcting, vagy színkorrekciós krém feladata inkább a bőrpír és a sárgás, fakó arcszín eltüntetése. Textúrája könnyebb, légiesebb, mint a BB-krémé. Tartalmazhat ragyogást adó fényviszszaverőket, antioxidánsokat és fényvédőket, de tudományos megkülönböztetés igazából nincs a két termék között. Az, hogy pontosan mit tartalmaznak és milyen a fedőképességük, márkánként eltérő. A legtöbben úgy vélik, hogy nem lehet kiváltani vele a reggeli bőrápolási rutint, hatása leginkább egy fényvédős, színezett hidratálónak felel meg.

DD-krém

A két betűkrém sikerét nem hagyhatták figyelmen kívül a kozmetikai cégek, és elővették az adu ászt: a bőröregedés elleni harchoz kínáltak segítséget DD-krém formájában. A Daily Defense (napi védelem) kiemelkedően hidratáló és bőrtápláló hatású, egyesíti a BB- és a CC-krémek minden előnyös tulajdonságát. Főleg a bőröregedés megelőzésére és a káros környezeti hatások kiküszöbölésére helyezi a hangsúlyt. Enyhén fed, a hétköznapok során a használata gyors és egyszerű.

EE-krém

Az Estée Lauder állt elő először EE-krémmel. A rövidítése az Even Efect Skintone Corrector (hozzávetőlegesen: bőrtónusjavító) kifejezésből ered: segít, hogy a bőr tónusa egyenletes legyen, miközben véd a környezeti ártalmaktól, az irritációtól, az elszíneződések és a pigmentfoltok kialakulásától. Nagyon könnyű állagú, gyorsan felszívódó krém. Fényvédő összetevőket is tartalmaz, enyhe fedésű, az arcbőrt egységesen ragyogóvá teszi.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink