Tévhit: A csokoládé okozhatja pattanás kialakulását
Tény: Ez így nem feltétlenül igaz. A kakaó antioxidáns tartalmú, magas flavonoidtartalmának köszönhetően segíti a sejtregenerációt. Hidratálja a bőrt, biztosítja az ásványi anyagok utánpótlását. Boldogsághormonokat termel, így a kiegyensúlyozott, stresszmentes élethez nélkülözhetetlen. Azonban a csokoládék többnyire tele vannak cukorral, tartósítószerekkel, ízfokozókkal és különböző tejszármazékokkal, amelyek már okozhatnak bőrproblémákat, vezethetnek pattanás kialakulásához!
Megoldás: Fogyasszon naponta 1-2 kocka magas, legalább 70-80 százalékos kakaó tartalmú étcsokoládét. Lehetőség szerint hozzáadott cukrot ne tartalmazzon az édesség.
Tévhit: A zsíros ételektől piros, gyulladt foltok jelennek meg a bőrön
Tény: Mint tudjuk, nem minden zsír egyforma, így a bőrre gyakorolt hatásuk is különböző. Például a diófélék, a magvak, az olíva és az avokádó olaja tele van E-vitaminnal és a sejtek regenerálódásához szükséges antioxidánsokkal. Az esszenciális zsírsavak védik a bőrt a kiszáradástól, gyulladáscsökkentő hatásúak, javítják a bőr feszességét, rugalmasságát. Ezzel szemben egy tányér zsírban tocsogó sült burgonya fogyasztása után jelentkezhetnek kellemetlen bőrtünetek, egyéni érzékenységtől függően. Szakemberek szerint azonban a zsír még mindig kevesebb bőrtünetért felelős, mint a feldolgozott élelmiszerek és a cukor!
Megoldás: Kerülje az éttermekben, menzákon megvásárolható, bő zsiradékban sütött ételek, levesporok, poralapú mártások, szószok fogyasztását
Tévhit: A koffein fogyasztás pattanások kialakulásához vezet
Tény: Nem bizonyított, hogy a koffein pattanásokat okozna. Egyes szakértők szerint azonban ha közvetlenül nem is felelős a pattanások kialakulásáért, súlyosbíthatja a meglévő tüneteket. Az azonban egyértelmű, hogy a koffeintartalmú italok – kávé, fekete tea – tele vannak antioxidánsokkal, amelyek sejtregenerálók, és segítenek megvédeni a bőrt a káros hatásoktól.
Megoldás: Napi 1-2 csésze kávé vagy fekete tea engedélyezett. Igyon mellette sok vizet, hogy ellensúlyozza a koffein vízhajtó hatását.
Tévhit: A tejtermékek fogyasztása után apró, piros pattanások jelennek meg a bőrön
Tény: A tejtermékek fogyasztása és a pattanások megjelenése között nincs egyértelmű kapcsolat, ám egyes kutatások szerint a tejben olyan anyagok találhatók, amelyek befolyásolják a tesztoszteronszintet. Ez utóbbi hatással van a faggyúmirigyek működésére, vagyis pattanás kialakulásához vezethet.
Megoldás: Ha úgy tapasztalja, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása után pattanások jelennek meg a bőrén, hagyja abba a tehéntej fogyasztását. Próbálja ki a kecske- vagy juhtejes termékeket vagy a növényi tejeket.
Tévhit: A természetes édesítőszerek nem olyan károsak a bőrre, mint a finomított cukor
Tény: Kétségtelenül a cukor táplálja a bőr gyulladásos folyamatait, ám minden, ami a vércukorszintet hirtelen emeli, erősítheti a gyulladásokat, felgyorsítva a bőr öregedését.
Megoldás: Használjon mézet, amely édesebb, mint a cukor, így kevesebb kell belőle, viszont tele van a szervezet működéséhez szükséges ásványi anyagokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Ez történik a bőröddel 24 óra alatt
- Nagyító alatt a bőr: bőrtípusok, jellemzők és ápolási tippek
- Szépülj kamillával! – 5 egyszerű tipp