A szőlő minden része valóságos csodaszer! Illatos bogyója, magja, olaja, sőt, még a belőle készült bor is képes visszafordítani az idő kerekét. Tanuljunk meg néhány trükköt, és próbáljuk ki otthon a szépségszalonok kényeztetését.

Így fiatalítja meg a bőrödet a szőlő

A francia hölgyek titka

Már XIV. Lajos udvarában is óriási divat volt a szőlőt és a bort szépítkezésre használni. A rizsporos parókában pompázó dámák titkos receptek alapján készítettek otthon bőrfeszesítő, bőrfehérítő pakolásokat, mennyei borfürdőket, hogy megőrizhessék ragyogó fiatalságukat, frissességüket. De már az ókorban a görögök és a rómaiak is borban mosdatták meg az újszülötteket, és sebeket fertőtlenítettek a nedűvel a gyorsabb gyógyulás érdekében. Természetesen nem véletlenül! Hiszen napjainkban a legnagyobb kozmetikai cégek is állítják: a szőlő és a bor sejtmegújító és bőrregeneráló hatása egyszerűen verhetetlen. Ilyen krémeket és pakolásokat szerencsére magunknak is készíthetünk otthon néhány perc alatt. Íme, a legjobb, és legegyszerűbb receptek.

A szőlőben lévő polifenolok a legjobb antioxidánsok és öregedés gátló vegyületek. A szőlő hatóanyagait könnyen és gyorsan beszívja a bőr, így képes szélsebesen regenerálni a kollagén szöveteket. A gyümölcs jótékony savai pedig fényesítik a bőrt, és halványítják az öregedés során megjelenő foltokat. A kék és vörös szőlő héjában lényegesen több természetes antioxidáns festékanyag van, mint a fehér szőlőében, így inkább a sötétebb típusokat érdemes kozmetikai célokra használni.

Vörösboros aromafürdő

Egy kád kellemesen meleg (36-38 fokos) vízbe öntsünk egy fél liter jó minőségű vörösbort. Reszelhetünk bele egy kevés narancshéjat, és adhatunk hozzá szegfűszeget is, hogy kellemesebb aromát varázsoljunk. Ebben lazítsunk kb. 20 percig.

Bőrfeszesítő szőlőpakolás

Néhány szem szőlőt törjünk össze egy mozsárban, vagy ha ilyenünk nincs, egy villa is megteszi. Adjunk hozzá néhány csepp citromlevet, illetve 1-2 kanál zabkorpát, hogy kenhető masszát kapjunk. A pépet melegítsük fel egy kicsit, hogy a hatóanyagok gyorsabban felszívódjanak a bőrben. A pakolást kenhetjük arcra, dekoltázsra és gyakorlatilag bárhová, ahol feszesíteni, ránctalanítani szeretnénk a bőrünket. 20-30 perc után langyos vízzel mosakodjunk meg.

Fotó: shutterstock

Aszús hajpakolás

Vékony szálú, töredezett hajra az egyik legjobb csodaszer a szőlőmag olaj. A benne lévő linolsav ugyanis képes regenerálni a sérüléseket és erősíti a hajhagymákat. Keverjünk össze 1 evőkanál szőlőmag olajat 2 evőkanál Tokaji aszúval, és ezzel masszírozzuk át a fejbőrt. Ezt a keveréket egyébként bátran az arcukra is tehetjük, mert csodásan eltűnteti az apró kis szarkalábakat a szem körül.

Szőlőmag-olajos szérum

A szőlőmag sűrűn folyó aranyló színű olaja közel 70 százalék linolsavat tartalmaz. Mivel a linolsav jelentős szerepet játszik a bőr vízháztartásának szabályozásában, ez az olaj a legjobb hidratálók egyike. Hihetetlen hatékonyan képes javítani a bőr rugalmasságát! 1-1 teáskanál szőlőmag-, és jojóba olajból remek otthoni szemránc elleni szérumot készíthetünk magunknak. Használjuk reggel és este, a hatás nem marad el!

Szőlőmag őrleményes bőrradír

Törjünk össze egy fürt szőlőt mozsárban, majd keverjünk hozzá egy kiskanál szőlőmag őrleményt, és néhány csepp szőlőmagolajat is. Ezzel a finom keverékkel, körkörös mozdulatokkal hámlasszuk a bőrt és végül alaposan öblítsük le.

Már 1936-ban a világhírű Nobel-díjas tudós, Dr. Szent-Györgyi Albert is kijelentette, hogy a szőlőmag tartalmazza az egyik legtöbb természetes antioxidánst. Azóta pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez az anyag képes gátolni a gyulladásos folyamatokat, így a daganatok kialakulását is. De a szív oxigénhiányos állapotának megelőzésében is óriási szerepet játszik. Kiváló hatással van a vérkeringésre, és erősíti az immunrendszert. Érdemes napi egy-egy kiskanállal fogyasztani belőle.

+ 1 ötlet

Pattanás ellen borecet

A borból készült ecet remekül tisztít és fertőtlenít. Segíthet a pattanások leszárításában, a zsíros bőr kezelésében, de még a rovarcsípések okozta duzzanatok gyógyításánál is. Elmulasztja a viszketést, és hűsítő érzést hagy maga után.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.