Már tényleg csak hetek kérdése, és itt az igazi tavaszi idő. De vajon a bőr készen áll arra, hogy megmutassuk a világnak? Összegyűjtöttük a leggyakoribb bőrproblémákat, és ötletet adunk, hogyan lehet kezelni ezeket.

Hamarosan itt a tavasz! Hogyan korrigáljuk az apró bőrhibákat?

A probléma: keratosis pilaris

Bosszantó, de teljesen ártalmatlan bőrhiba: apró, fehér vagy piros dudorok, pörsenések, grízek, jellemzően a felkaron, de megjelenhetnek az arcon, a mellkason, sőt a fenéken is. Ezek a pöttyök tulajdonképpen eltömődött pórusok és megkeményedett bőrsejtek, enyhén begyulladva.

MEGOLDÁS:

A legjobb az eltömődött pórusokra a kémiai hámlasztás. Leginkább a BHA, vagyis a szalicilsavas hámlasztás a jó, ugyanis ez a sav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani. A BHA ráadásul antimikrobális tulajdonsággal is bír, valamint remek gyulladáscsökkentő. Jó ötlet még AHA-hámlasztókkal is tenni egy próbát. Az AHA vízben oldódik, és a bőr felszínén hámlaszt, de ez is segít, hogy a pórusok ne tudjanak eltömődni. Az AHA- és a BHA-hámlasztók egyaránt fényérzékennyé teszik a bőrt, így használatuk után fényvédő használata kötelező!

A probléma: striák

Ha esetleg gyorsan nagyobb súlytól sikerült megszabadulnia, vagy sokat hízott, gyorsan nőtt (igen, akár 13-14 éves korban is megjelenhetnek a striák), esetleg kismama volt – lehet, hogy ismerős ez a bőrhiba. A striák leginkább a hason, a combon, a csípőn, a fenéken, esetleg a mellen jelennek meg. Kialakulásuk oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Figyelem: a stria nem azonos a narancsbőrrel!

MEGOLDÁS:

Vannak olyan professzionális eljárások, amelyekkel hatékonyan lehet halványítani a már kialakult csíkokat. Az aromaterápiás testtekercselésen, a mikrodermabrázión és a mezoterápián kívül a leginkább eredményes a lézeres kezelés, amely annál hatékonyabb, minél fiatalabb a stria. A friss, vékony, felszíni striák jobban reagálnak a kezelésekre, mint az öregebb és mélyebb csíkok.

A probléma: sötét foltok a nyakon, dekoltázson

Ezeknek az érzékeny testrészeknek a védelméről sokan hajlamosak elfeledkezni. Az évek során aztán a napfény káros hatásának következményekeként foltokban elszíneződik a bőr, vörös, barnás árnyalatúvá válik.

MEGOLDÁS:

E bőrhiba esetében a legfontosabb a megfelelő védelem széles spektrumú fényvédő krémek alkalmazásával. Akkor is használjon fényvédő krémet, ha a városban sétál, hiszen az UV-sugarak akkor is érik a bőrét. Így elkerülheti, hogy a foltok sötétedjenek. A bőr elszíneződését krémekkel csak nagyon kis mértékben lehet halványítani, a legjobb a lézeres kezelés. Megoldás lehet a thermage-kezelés, ami a bőrfeszesítés és kontúrjavítás biztonságos, klinikailag ellenőrzött módja. Ennél az eljárásnál rádiófrekvenciával serkentik a bőr kollagéntermelését. Elég egyszeri alkalommal kezelni a bőrfelületet, az eredmény azonnal látható, és a kezelést követően további javulás érezhető.

A probléma: kitágult erek az alsó végtagokban

A vénák a test szöveteiből szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért a szív felé. Az egészséges vénák könnyen ellátják ezt a feladatot, de idővel a vénák kitágulnak, és a bennük lévő billentyűk sem zárnak tökéletesen, ezért a plazma, valamint a pangó vér sejtes elemei az erek falán át a környező szövetekbe szivárognak.

MEGOLDÁS:

A szkleroterápia ideális választás lehet. A kezelés során hipertóniás sóoldatot és nátrium-tetradecil-szulfátot fecskendeznek a vénákba, melyek az injekció hatására összeomlanak és eltűnnek. Általában 2-4 kezelés szükséges. Az eljárás egyszerű és biztonságos.

A probléma: pattanások a háton

A hát felső részén gyakran jelennek meg pattanások. Különösen gyakori azoknál, akik rendszeresen járnak edzőterembe. Az izzadság, a közös eszközhasználat, a nem jól szellőző edzőruha mind felelős lehet a pattanások kialakulásáért.

MEGOLDÁS:

Minden edzés után zuhanyozzon le, és használjon pattanás elleni készítményeket. Ezek baktériumölő (antibakteriális) vagy szárító tulajdonságúak, illetve megnyitják a pórusokat. A retinoltartalmú krémek hámlást, átmeneti bőrpírt és napérzékenységet okozhatnak, ezért használatuk nagy körültekintést igényel.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink