A legjobb módja annak, hogy kivédjük a napsugarak káros hatását, a napvédő krémek alkalmazása. de vajon valóban olyan hatékonyak és veszélytelenek ezek a krémek, mint ahogy a gyártók állítják? Vannak, akik szerint a naptejek mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek egészségkárosító hatásúak, mások nyáron az utcára sem lépnek ki anélkül, hogy alaposan be ne kennék magukat. Az igazság valahol a kettő között lehet.

Mégis, hogy véd a naptej?

Szükség van  napvédő  krémekre?

Arra a kérdésre, hogy kell-e  napvédő krémet használni,  a válasz egyértelműen: igen.  Az azonban nem mindegy,  hogy mikor mennyi napvédőt  használunk, és arra is figyelni  kell, milyen márkát választunk  az igencsak széles kínálatból.  Arra nincs szükség, hogy állandóan kenjük magunkat, hiszen  a biztonságos napozás nemcsak bizonyos bőrproblémák  ellen hatásos, hanem többféle  ráktípusnál is, mint például  a mell-, a vastagbél-, a méhnyálkahártya-, a petefészek-  és a végbélrák.

Több vizsgálat is kimutatta,  hogy a mértékletes napozás  még a bőrrák megelőzésében  is segíthet. A melanóma előfordulása csökken napozás  hatására, és növekedhet a napvédő krémek túlzott használatától. Melanóma egyébként  gyakrabban fordul elő zárt  helyen dolgozók között, mint  azoknál, akik a szabadban  töltik napjuk nagyobb részét,  ráadásul leggyakrabban olyan  testtájon jelentkezik, amelyet  nem ér nap.

Hogyan hatnak  a naptejek?

A naptejek kétféle módon  védik a bőrt: fizikai vagy kémiai elv alapján. A fizikai elven  alapulók visszaverik a káros  UV-sugarakat. Ezek „hátránya”,  hogy fehér réteget alkothatnak  a bőrön, és nehezen kenhetők. A kémiai védelmet nyújtó  anyagok megkötik az UV-sugarakat. Akik azt állítják, hogy  ez veszélytelen, arra alapozzák  kijelentésüket, a bőrön alkalmazva nem szívódnak fel olyan  mértékben, hogy károsítanák  a szervezetet.

Káros tartalom?

A forgalomban lévő naptejek  nagy része tartalmaz A-vitamint, valamint annak származékait, retinolt és retinyl plamitátot. Az A-vitamin antioxidáns  hatású, a bőr öregedését  lassítja. Kísérletekben azonban  kiderült, hogy az A-vitamintartalmú napozókrémmel  bekent állatok körében gyorsabban fejlődött ki tumor, mint  azoknál, amelyeket A-vitamint  nem tartalmazó napkrémmel  kentek be.

A rákkeltő hatás tehát  az egyik veszélye a napkrémek  használatának. De zavarokat  okozhatnak a hormonműködésben (például az oxybenzon  és az octinoxatre nevű vegyi  anyag hatása), allergiás bőrreakciókat válthatnak ki, és bizonyos mértékig blokkolhatják  a szervezet D-vitamin-szintetizáló mechanizmusát.

Környezetkárosító  hatás

Talán végig sem gondoljuk,  de közel húszezer tonna fényvédő kerül az úszók, búvárok,  szörfösök bőréről az óceánba évente. A kutatók szerint  a napvédő octinoxatre, oxybenzon, a paraben és a kámforszármazékok felelősek  a korallok pusztulásáért, ami  negatívan befolyásolja az ökológiai egyensúlyt.

Mitől véd  a naptej?

A nap ultraibolya sugarait  frekvenciatartomány szerint  osztják csoportokra. A két  legismertebb az UV-A  és az UV-B. Egészen az elmúlt  évekig szinte csak olyan naptejek voltak forgalomban, amelyek az UV-B sugarakat szűrték,  az UV-A-t nem. Az SPF jelölés  után álló szám jelzi a fényvédő  faktor számát az UV-B tartományban, és + jel azt, hogy UV-A tartományban is véd.  Azért fontos az UV-A sugarak  ellen védekezni, mert a bőrben pusztító szabad gyököket  képeznek és meggyorsítják  a kötőszövetek természetes  lebomlását.

A címkék  hazudnak?

Semmi sem szabályozza,  hogy milyen információ kerül a naptejek címkéjére. Így  a „vízálló”, az „egész napos  védelem” és a „széles spektrumú” megfogalmazás inkább  csak marketingfogás. A szakemberek szerint a legjobb, ha  minimum kétóránként átkenjük  a bőrünket napkrémmel, illetve  minden egyes alkalommal,  amikor kijövünk a vízből, újrakrémezzük magunkat. Arról  nem is beszélve, hogy bizonyos gyógyszerek, mint például a tetraciklin, egyes vízhajtók,  fájdalomcsillapítók szedése  megnöveli a leégés kockázatát.  A bőr ugyanis ilyenkor sokkal  érzékenyebb az UV-A sugarakra. ilyenkor különösen fontos  az extrafényvédelem.

Napozásmítoszok

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink