Az egyik legsokoldalúbb vitamin, hiánya több betegség kialakulásához is vezethet. A bevitele nyáron egyszerű: elég napozni ahhoz, hogy a szervezetünk megkapja a kellő mennyiséget. D-vitaminra azonban ezekben a borongós, hideg napokban is szükségünk van.

Kell a napi D-vitamin-dózis

A napfény hiánya nemcsak a hangulatunkat befolyásolja – a szürkületben ébredés, a korai sötétedés, vagyis az állandó fényhiány D-vitamin- hiányhoz is vezethet. Nem véletlen egyébként a levertség sem, ezt is okozhatja a D-vitamin alacsony szintje a szervezetünkben. Ezenkívül több betegséget is okozhat. Orvosok szerint a novembertől márciusig tartó időszakban érdemes minél több D-vitamint szednünk. Ezekben a hónapokban nem feltétlen elegendő a különböző élelmiszerekben található mennyiség.

Az ok a kevés napsütésben keresendő, szervezetünk ugyanis a napsugarakban található ultraibolya sugarakból állítja elő ezt a fontos vitamint, ezért is lehetséges, hogy nyáron nem kell a patikába rohangálnunk plusz D-vitamin beszerzése végett, illetve a déli országok, a napsütéses vidékek lakói sem igényelnek sokat belőle. Nyáron napi fél óra napon tartózkodás (természetesen nem a déli órákban és alapos naptejes védelem mellett) már fedezi egy felnőtt D-vitamin-szükségletének majdnem 100 százalékát. A D-vitamin a fiatalabb szervezetben nagyobb arányban lehet jelen, képzése ugyanis a kor előrehaladtával egyre kevésbé intenzív. Éppen ezért, ahogy idősödünk, egyre jobban kell figyelnünk a D-vitamin-bevitelre. A kritikus kor egyébként hároméves kor előtt van, a csontképzés ezen szakaszában kiemelten fontos, hogy a kisgyerekek elegendő D-vitaminhoz jussanak. A kreol- és fekete bőrűeknek is több napsugárzásra van szükségük ahhoz, hogy a szervezetük megfelelő mennyiségű D-vitamint állítson elő.

D-vitamin az élelmiszerekben

Bár a D-vitamin nagy részét a napsugarakból nyerjük, a napfényszegény időszakokban, vagyis ősszel és télen a szervezetünknek szüksége van némi segítségre. Több élelmiszerünk is gazdag ebben a vitaminban, de a D-vitamint bevihetjük kapszula vagy pezsgőtabletta formájában is. És jól teszünk, ha így teszünk, a D-vitamin-hiány ugyanis egy sor betegség kialakulásáért felelős. Mielőtt azonban ész nélkül kapkodni kezdjük a pirulákat, érdemes az orvosunkkal konzultálni, és megvizsgáltatni, igényel-e szervezetünk még több D-vitamint, és ha igen, mennyit. Ez a vitamin ugyanis túladagolható és veseelégtelenséghez vezethet, ha a kelleténél többet szedünk belőle. Egy felnőtt napi D-vitamin-szükséglete 4000 NE (1 NE = 0,025 µ D3-vitamin). Nem véletlenül használták az orvosok hosszú időn keresztül a csukamájolajat a D-vitamin-hiány kezelésére. A helyes elnevezés „tőkehalmájolaj” lett volna, hiszen ebből készült az orvosság – ám az bizonyos, hogy a zsíros halak májában sok D-vitamin van. De érdemes a D-vitaminhiányban szenvedőknek sok tojássárgáját, zsírosabb tejtermékeket, például aludttejet, kefirt, joghurtot, illetve sajtokat (ementáli, Pannónia) fogyasztaniuk.

Betegségek, amelyeket a D-vitamin-hiány okoz

A D-vitamin legfontosabb szerepe, hogy segíti a foszfor és a kalcium felszívódását, így befolyásolja a csontképződést. Segítségével a csontjaink erősebbek, ellenállóbbak lesznek. A hiánya viszont növeli a csonttörés, csontritkulás kockázatát. De ezen túl a hiánya egyéb betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. A D-vitamin-hiány az immunrendszert is gyengíti, így gyakrabban okozhat gondot légúti megbetegedés, megfázás. Kutatások szerint a D-vitaminnak fontos szerepe van az asztmás, allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében is.

Véd az elhízástól

Felnőttet, gyereket egyaránt érint. Kutatások szerint az elhízott emberek 35 százaléka D-vitamin-hiányos, míg a karcsúbbaknak 24 százalékát érinti ez a probléma. Ráadásul a kör ördögi: az elhízás csak súlyosbítja a D-vitamin-hiányt, a zsírsejtek ugyanis akadályozzák a vitaminok felszívódását.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink